Snažili ste sa aj vy niekedy zmeniť svoje stravovacie návyky k lepšiemu? Čoraz častejšie z každej strany počúvame, aký veľký význam pre naše zdravie má práve spôsob stravovania. Zlé stravovacie návyky môžu z dlhodobého hľadiska viesť k rozvoju viacerých zdravotných problémov, ako je napríklad nadváha a obezita alebo naopak podvýživa, ale aj ochorení, ako je cukrovka 2. typu či vysoký tlak, dokonca môže zvyšovať riziko niektorých nádorových ochorení. Proces zlepšovania svojich stravovacích návykov sa pritom môže zdať náročný, zdĺhavý a komplikovaný. To mnohých od zmeny odradí. My vám však dnes prinášame desať jednoduchých tipov, ktoré nie sú náročné na osvojenie a dodržiavanie a zároveň si vďaka nim zlepšíte spôsob stravovania.
Jedzte pravidelne
Prvú zmenu k zlepšeniu, čo sa stravovania týka, urobíte vtedy, keď začnete jesť pravidelne. Vždy pamätajte na to, že jedlo je pre naše telo akýmsi palivom, ktoré ho poháňa. Vďaka strave máme energiu na všetky činnosti, ktorým sa počas dňa potrebujeme venovať. Práve preto je dôležité nevynechávať jednotlivé porcie jedla. Nezabúdajte na raňajky ani obed a vždy večerajte. Večeru je vhodné dopriať si tri až štyri hodiny pred spánkom. Podľa potreby si medzi hlavnými jedlami doprajte malú desiatu alebo olovrant.
Odporúčame: V čom má kokosová múka navrch? Prečo ju uprednostniť pred inými?
Viac varte, menej sa stravujte vonku
Ak chcete dopriať svojmu telu tú najlepšiu výživu, začnite viac variť a menej jesť vonku v rôznych stravovacích zariadeniach, najmä fast foodoch. Ak si pripravujeme jedlo sami, presne vieme, čo všetko obsahuje a čo všetko vlastne konzumujeme. Pri príprave domáceho jedla si napríklad ľahšie ustriehneme kvalitu surovín, množstvo použitého oleja či sladidiel aj podiel živín v konkrétnom pokrme.
Začnite s menšími porciami
Veľmi zlým stravovacím návykom je prejedanie sa, ktoré môže viesť k zažívacím ťažkostiam aj priberaniu. Na ceste k zdravšiemu stravovaniu by sme sa preto mali naučiť hlavne počúvať reálne potreby tela, čo sa množstva prijímanej potravy týka. Začať môžete tak, že si budete naberať menšie porcie a ak budete stále pociťovať hlad po ich skonzumovaní, ešte si trochu pridajte. Môžete však rovnako zistiť, že vám k nasýteniu stačí i menšia porcia. Takto je vhodné postupovať aj v prípade stravovania dieťaťa. S prevenciou prejedania sa dobre pomáha menší riad. Na menší tanier si naberáme menej jedla, väčší tanier zvykneme zapĺňať väčším objemom jedla.
Pripravujte jedlo šetrne
Pri zmene svojich stravovacích návykov sa zamerajte aj na spôsob prípravy jedla. Kým niektoré spôsoby tepelnej úpravy potravín sú úplne vhodné, iné dokážu aj zo zdravej potraviny vytvoriť nie úplne zdravý pokrm. Perfektným príkladom sú zemiaky. Kým v šupke varené či pečené zemiaky sú veľmi zdravé, o smažených hranolčekoch sa to povedať nedá. Vo všeobecnosti preto menej vysmážajte a viac varte a pripravujte na pare. Práve varenie na pare je najzdravšie, hlavne je najšetrnejšie k obsahu živín v potravinách.
Menej soľte a slaďte
Zmenu k lepšiemu spravíte aj vtedy, ak si začnete dávať pozor na prísun soli. Nadmerné solenie má škodlivý vplyv na srdce a cievy, obličky, môže viesť k vysokému tlaku aj zadržiavaniu vody v organizme. Netreba zabúdať na to, že soľ neprijímame len solením, ale aj v mnohých spracovaných potravinách, najmä v údeninách, konzervách, pochutinách, polotovaroch a podobne. Aj s cukrom sa oplatí šetriť. Rafinovaný biely cukor je ideálne úplne nahradiť. Dostupné sú rozličné zdravšie sladidlá. Najzdravšie je však snažiť sa sladiť čo najmenej.
Skúste dni bez mäsa
Možno to bude veľká zmena v stravovacích návykoch, no veľmi prospešná. Každodenná konzumácia mäsa a mäsových výrobkov vôbec nie je vhodná, či už pre naše zdravie, alebo aj životné prostredie. Mäso by sme mali konzumovať skutočne v primeranom množstve. Ideálne je voliť chudšie druhy mäsa a potom zdraviu prospešné ryby. Počas týždňa je vhodné mať úplne bezmäsité dni. Spočiatku to skúste s jedným, neskôr môže pridať viac. Miesto mäsa nezabudnite zaradiť do jedálnička iné zdroje bielkovín, napríklad strukoviny, tvaroh, vajcia, quinou či orechy.
Jedzte viac ovocia a zeleniny
S konzumáciou zeleniny a ovocia v dostatočnom množstve majú mnohí neustály problém. Pritom značnú časť nášho jedálnička by mali tvoriť práve menované potraviny, ktoré sú najlepšími zdrojmi vitamínov, minerálov, stopových prvkov, enzýmov, antioxidantov a rôznorodých prospešných látok. Ovocie je skvelou voľbou na desiatu či olovrant. A ako jesť viac zeleniny? Nie je to len o konzumácii šalátov. Zeleninou môžete nahradiť prílohy, môžete z nej pripraviť vegetariánske fašírky či nátierky, zeleninu možno pridať do múčnikov, smoothies i rozličných zapekaných jedál.
Jedzte viac celozrnných potravín
Ak chcete spraviť v rámci svojho stravovania krok k lepšiemu, nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými. Tie sú totižto omnoho výživnejšie. Celozrnné potraviny sú plné minerálov, dokážu človeka dobre zasýtiť a nespôsobujú také kolísanie hladiny cukru, ako je to v prípade potravín z bielej múky. Celozrnné potraviny obsahujú veľa vlákniny a majú blahodarný vplyv aj na hladinu cholesterolu a trávenie. Do jedálnička pridajte celozrnný chlieb a pečivo i celozrnné cestoviny. Pri pečení a varení môžete využívať celozrnné druhy múk.
Experimentujte s potravinami
Zlepšiť svoje stravovacie návyky vám môžu pomôcť napríklad i potraviny, ktoré ste doteraz bežne nekonzumovali alebo ani nepoznali. Nebojte sa preto experimentovať. Napríklad pre mnohých sú prílohou hlavne zemiaky, cestoviny a ryža. Čo tak skúsiť pšeno, kuskus, quinou alebo bulgur? Ide o veľmi zdravé obilniny, ktoré pomáhajú zdraviu vo viacerých smeroch. Podobne neváhajte experimentovať napríklad i s ovocím a zeleninou. Ešte ste nepripravovali baklažán? Tak hor sa do toho! Nebojte sa objavovať nové a nové potraviny, ktoré sú plné potrebných živín.
Pozri aj: Aká by mala byť strava pri cukrovke? Dodržiavať treba tieto zásady!