Fazuľa adzuki: Spoznaj dôvod, prečo ju zaradiť do jedálnička!

Fazuľa adzuki, aduki alebo azuki. To všetko sú názvy veľmi zdravej strukoviny, ktorá pochádza z ďalekej Ázie, kde na ňu nedajú dopustiť už viac, ako tisícročie.

Našťastie sa dá jednoducho zohnať aj v našich končinách a aj preto o tejto chutnej fazuľke dnes píšeme. Je to naozajstná nutričná bomba a oplatí sa ju zaradiť do svojho jedálnička. Prečo je fazuľa adzuki vítaná v našej strave, aké má účinky a ako ju pripraviť?

Zdravá adzuki fazuľa

Fazuľa adzuki je veľkostne oveľa menšia, ako klasická biela či červená fazuľa. Veľkosťou skôr pripomína cícer, ako fazuľu, no farbou sa nezaprie. Má sýto červenú farbu a charakteristické sú pre ňu podlhovasté biele pásy. Keď už vieme, ako fazuľa adzuki vyzerá, môžeme sa pustiť do jej nutričných hodnôt, ktoré sú naozaj ohromujúce.

Zaujímavosťou je, že hoci sú semená adzuki bežne označované ako fazuľa, v skutočnosti nejde o plody rastliny z rodu fazuľa. Adzuki sú semená rastliny zvanej Vigna angularis. DO rodu Vigna patrí aj fazuľa mungo.  

Čo fazuľa adzuki obsahuje?

Je bohatá na proteín (bielkoviny) a vlákninu, takže je maximálne vhodná pre cukrovkárov, a to aj pre jej nízky glykemický index. Spoľahnúť sa na ňu môžete, aj keď vám chýba vápnik, ktorého zásoby vo vašom tele doplní naozaj hravo.

Fazuľa azuki obsahuje minerály, ako draslík, horčík aj zinok, takže ak vám niektorý z týchto minerálov chýba, hor sa do varenia fazule adzuki, ktorá je zároveň aj bielkovinovou bombou. Významný je aj obsah železa.

Pozri aj: Vynechaná antikoncepcia: Povieme ti, či je dôvod na paniku ​

ako vyzerá adzuki fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity fazule adzuki ​

Azda prvé, čo vás bude zaujímať je, či adzuki nafukuje tak, ako bežné strukoviny. Máme pre vás dobrú správu. Adzuki síce neskryje to, že je fazuľa a nafukovať preto od prírody musí, no nafukuje oveľa menej, ako klasická fazuľa, hrach či šošovica.

Je preto ľahšie stráviteľnou alternatívou, ak niečo podobné medzi strukovinami už dlho hľadáte. Má ešte jednu praktickú výhodu... Jej príprava netrvá tak dlho, najmä vďaka menšej veľkosti a prijateľnejšiemu množstvu proteínu. Teraz si už prejdeme zdravotné benefity adzuki fazuľky.

Odporúčame: ​TOP tip na použitie liečivého rakytníka – fermentovaný rakytník v mede

adzuki a zdravé strukoviny

Zdroj: Shutterstock®

  • Podporujú trávenie. Konzumácia adzuki fazúľ prispieva k lepšej funkcii metabolizmu. Vďaka kombinácii mikroživín a zdravej vlákniny môžete pomocou adzuki bojovať s obezitou aj nadváhou a vaše trávenie bude fungovať oveľa lepšie. Spoľahnúť sa na ne dá aj pri zdravom chudnutí.
  • Na zdravé obličky. Adzuki sú bohaté na antioxidanty a spomínanú vlákninu. Táto kombinácia pôsobí na organizmus protizápalovo a akosi filtračne, z čoho profitujú vaše obličky. Podľa odborníkov pravidelná konzumácia adzuki dokáže zaručiť správnu funkciu obličiek.
  • Silné svaly aj kosti. Ako už bolo uvedené vyššie, adzuki fazuľky obsahujú veľa vápnika, ktorý mnohým chýba. Nedostatkom vápnika trpia najmä kosti a zuby, čo môže viesť k nepríjemnej osteoporóze. Čo sa svalstva týka, tým nič neprospieva tak, ako zdravý proteín a toho obsahujú adzuki naozaj veľa.
  • Cholesterol. Ako už z našich článkov veľmi dobre viete, existuje zlý aj dobrý cholesterol. Ak sa chcete chrániť pred tým zlým cholesterolom, potom stavte na adzuki fazuľky. Okrem toho dokážu, vďaka správnej kombinácii živín, ochraňovať aj srdce, pretože tieto živiny bojujú proti voľným radikálom.
  • Výborné sú pre tehuľky. Budete mamičkou a potrebujete doplniť zásoby kyseliny listovej? Potom sa zásobte fazuľkami adzuki! Vďaka kyseline listovej bude vývoj vášho bábätka bezproblémový a vaša myseľ pokojnejšia.

Bude sa ti páčiť: Čierna fazuľa: Prečo sa oplatí nahradiť ňou bežne používané strukoviny?

polievka z adzuki fazúľ

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť adzuki? ​

Fazuľky adzuki nie sú náročné na prípravu a tak ako klasické fazule, najlepšie sa pripravujú, ak ich vopred namočíte. Nie je to však absolútna nutnosť, uvaríte aj bez predmáčania, len to bude o trošku dlhšie trvať. Ak volíte predmáčanie, postačia vám jedna až dve hodinky a následné polhodinové preváranie.

Bez predmáčania varte fazule dlhšie a ochutnávajte ich. Fazule adzuki môžete uvarené pomixovať a použiť ich ako základ do koláčov alebo z nich jednoducho uvarte chutnú fazuľovú polievku. Všetko, na čo používate klasickú fazuľu, zvládnu aj adzuki a vy budete zdravší!

Fašírky z adzuki fazule

Ingrediencie:

  • 1 hrnček uvarených adzuki fazúľ

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 PL majoránky
  • 1 PL kari korenia
  • 2 PL sójovej omáčky
  • jemné ovsené vločky
  • 1 vajce

Postup: Uvarené fazule roztlačíme vidličkou alebo pomixujeme v mixéri. Pridáme sójovú omáčku, majoránku, kari, pretlačený cesnak a vajíčko. Premiešame a podľa potreby prisypeme ovsené vločky. Vpracujeme zmes, ktorá sa nám bude dať tvarovať do tvaru fašírok.

Z pripravenej zmesi tvarujeme menšie okrúhle fašírky, ktoré opekáme na panvici s olejom z oboch strán. Prípadne ich možno upiecť aj v rúre. Podávame s ľubovoľnou prílohou (varené zemiaky, čerstvá zelenina). 

Aktualizované na 28. 10. 2023

4 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.09.2018 07:13

Pridávame do jedálnička; nafukuje oveľa menej ako klasická fazuľa.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.09.2018 15:24

určite sa po nej v obchode obzriem a vyskúšam ju... zatiaľ varím len z "našej" fazule :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.09.2018 17:37

paráda

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.09.2018 18:56

Fazulu si pestujem doma no aj tato je určite chutná

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE