Jesenná depresia patrí k pravidelným nepriateľom, ktorí sú zákernejší, než chrípka a to hneď z niekoľkých dôvodov. Nielenže nás dokáže nenápadne a rýchlo chytiť, ale aj pomerne dlho sa nás drží. Málo slnka, daždivé dni a chladné počasie dokážu pokaziť náladu oveľa viac, než hocičo iné. Viete, ako sa voči nej brániť?
Existuje niekoľko overených tipov, ako bojovať proti jesennej depresii, no my poznáme ďalší! Je ním jedlo, ktoré vás nielen zahreje, ale vyčarí aj úsmev, dodá živiny a energiu do ťažkých dní. Pripravte si niektoré z našich jedál a dajte zbohom zlej nálade raz a navždy!
Potraviny, nabité pozitívnou energiou
To, že strava dokáže zmeniť našu náladu, vie už každý. Niekomu vyčarí úsmev na tvári kúsok čokolády, inému zas miska čipsov. A my poznáme tie najlepšie, ktoré vám zaručene zdvihnú náladu kedykoľvek. Nemusí ísť ani o jesennú depresiu, stačí iba zlá nálada, ktorá vám dokáže pokaziť celý deň. Dajte zbohom nepredvídateľným zmenám nálad a buďte šťastní každý jeden deň!
Potraviny, ktoré dokážu zdvihnúť náladu a dobiť nás energiou, nájdete aj vo vašej kuchyni. Sú to väčšinou nenápadné pochutiny, ktoré si môžete vziať so sebou aj do práce a ak vás chytí smútok, môžete ho okamžite zajesť. Medzi jednotku v zlepšovaní nálady patrí ovocie a zelenina. Ďalšími sú orechy, tmavá čokoláda, vláknina a chudé mäso. A teraz si predstavte úžasnú kombináciu všetkých týchto potravín v jednom jedle!
Odpadneš: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?
Miso polievka
Ingredience:
-
riasa wakame (na osobu kúsok o veľkosti poštovej známky)
-
2 - 3 druhy sezónnej zeleniny
-
750 ml vody či zeleninového vývaru
-
4 lyžičky pasty miso
-
zelená vňať (podľa aktuálnej ponuky)
-
2 - 4 čerstvé hríby, ideálne šitake (pokiaľ máte sušené, namočte ich dopredu aspoň na hodinu)
-
čerstvý zázvor o veľkosti palca
Postup:
Wakame umyte a vložte do misky s vodou, riasa po pár minútach zmäkne. Nakrájajte ju na kúsky a ponechajte bokom. Vodu, v ktorej sa riasa namáčala, uchovajte – využijete ju o chvíľu pri varení polievky. Dajte variť asi liter vody. Medzitým nakrájajte zeleninu na tenké pásiky a hríby na plátky. Do vriacej vody potom vhoďte zeleninu, hríby (sušené i s nálevom) a po chvíli tiež riasu (vlejte i nálev z namáčania). Varte na miernom ohni päť až desať minút, podľa veľkosti zeleniny – nemala by byť rozvarená ani surová.
Naberačku horúcej polievky odoberte do misky a rozmiešajte v nej pastu miso. Oheň stiahnite na minimum a rozmiešané miso vráťte do polievky. Ďalej už nevarte! Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varom zničili. Nechajte polievku iba mierne prevárať asi tri až päť minút. Na záver pridajte niečo zelené – vňať, bylinky, pór alebo žeruchu.
Zapečené zemiaky so slaninou a hubami
Ingrediencie:
-
1 kg zemiakov
-
4 hrste vopred namočených sušených húb
-
4 šalotky
-
250 g kyslej smotany
-
50 ml vývaru
-
200 g slaniny
-
2 lyžice nasekaných sušených paradajok
-
4 lyžice nasekaných vlašských a lieskových orieškov
-
estragón
-
syr na posypanie
-
soľ a čierne korenie
Postup:
Oškrabte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Nasekajte šalotky a estragón na jemné kúsky. Slaninu pokrájajte na kocky. Pridajte do vývaru kyslú smotanu, soľ a korenie. V zapekacej mise zmiešajte zemiaky, šalotky, estragón a smotanu, prelejte zmesou vývaru a smotany a posypte orechmi a paradajkami. Celú zmes rovnomerne posypte nastrúhaným syrom. Zapekajte na 180 °C asi 45 minút.
Musíš vidieť: Recept na jablkovo-škoricové rožteky, ktorým nik neodolá
Jablkové wafle s karamelom
Ingrediencie:
-
250 g roztopeného masla / margarínu
-
200 g kryštálového cukru
-
4 vajcia
-
400 g hladkej múky
-
1 a ½ ČL škorice
-
¼ ČL soli
-
200 ml kyslej smotany
-
1 vanilkový cukor
-
50 ml mlieka
-
3 menšie ošúpané jablká
Postup:
Maslo zmiešame s cukrom a vajciami. Pridáme múku so škoricou a soľou, kyslú smotanu, vanilkový cukor a mlieko. Vymiešame. Nakoniec pridáme nastrúhané jablká a vymiešame. Asi 2 - 3 PL cesta dáme do waflovača a pečieme do zlatohneda. Môžeme podávať s karamelom a jablkami v karamele.
Dvojitá horúca čokoláda
Ingredencie:
-
72 %-ná horká čokoláda
-
2 poháre mlieka
-
2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
-
štipka cukru
-
cukríky marshmallows
Postup:
Čokoládu nalámeme na menšie časti a vložíme do hrnca. Keď sa začne pomaly roztápať, pridáme dva poháre mlieka a poriadne miešame. Do menšej nádobky vysypeme dve čajové lyžičky kukuričného škrobu, ktorý zmiešame s trochou mlieka a vlejeme do horúcej zmesi. Pridáme cukor a naďalej miešame. Keď je čokoláda už poriadne roztopená, vlejeme ju do hrnčekov a dozdobíme cukríkmi.
Zaujme ťa: Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!