S odchodom letného obdobia a príchodom toho jesenno-zimného odišlo aj obdobie, keď ste si mohli ísť svoje raňajky natrhať priamo do záhradky. :-) Ale nezúfajte, pretože s naším tipom môžete mať čerstvé, zdravé a priamo odtrhnuté raňajky po celý rok. Stačí mať okno a vhodné semienka. Ako si vypestovať šalát na okne? Jednoducho – nechajte sa inšpirovať!
Ochutnaj: Ako zahnať únavu? Tieto potraviny ti dodajú vitality, koľko potrebuješ
Potrebujete okno s dostatkom slnka
Jediné, čo potrebujete na to, aby ste si mohli chutný, zdravý a vždy čerstvý šalát vypestovať kedykoľvek počas roka, je okno s dostatkom slnka. Vypestovať si takto môžete akýkoľvek hlávkový alebo listový šalát, ale aj obľúbenú a zdravú valeriánku poľnú (polníček), špenát či mangold alebo aj menšie druhy, ako žerucha a rukola. Čerstvú zeleň tak môžete mať vždy poruke a dopriať si dávku vitamínov a potrebných živín celoročne. Navyše máte istotu, že takto vlastnoručne dopestovaný šalát je absolútne bio, bez akýchkoľvek postrekov a pesticídov. Poďme teda na to!
Do čoho vysádzame?
Najlepšou voľbou bude zaobstaranie si samozavlažovacieho kvetináča takej veľkosti, aby sa vám bez problémov zmestil na okenný parapet. Ak nemáte spomínaný druh kvetináča, dobre vám poslúži aj kvetináč s tvarom ako na muškáty, z plastu alebo plechu. Nasypte doň zeminu, môžete pridať aj trochu piesku a vyberte mu takú parapetnú dosku, kde je počas dňa čo najviac svetla. Vhodné je tu použiť špeciálny substrát, určený na predpestovanie zeleninových priesad. Nasypte do zeminy vami vybrané semienka šalátu a zhruba o mesiac a pol si môžete dopriať na okne dopestovaný šalát.
Pozri aj: Rada experimentuješ? Tak vyskúšaj tento recept na ryžový šalát!
Nezabudnite na menovky!
Ak si takýmto spôsobom plánujete vypestovať viac druhov zeleniny, nezabudnite si kvetináče označiť menovkami alebo do nich zapichnúť kartičky, vďaka ktorým budete presne vedieť, kde vám čo rastie. Pestovanie týchto druhov zeleniny v kvetináčoch býva relatívne krátkodobé, preto semienka neumiestňujte príliš hlboko do zeme (maximálne 1 cm), zato vysejte ich nahusto (1x1 cm). Semená zalejte veľmi opatrne, aby sa vám zo zeme nevyplavili. Vzídu najskôr po piatich až siedmich dňoch. Baby šaláty zbierajte postupne tak, aby ste neporušili srdiečko zeleniny, teda len vonkajšie mladé lístky.
Šalát zalievajte, hnojiť ho netreba. Mladé šalátové lístky vám, najmä v jesennom a zimnom období, výborne poslúžia ako zdroj zdravia, nebudete nútené siahať po kupovanom šaláte a využijete ich tak v rôznych zeleninových šalátoch, tiež ako prílohu k mäsu či súčasť obľúbených smoothie nápojov. Šalát by ste mali pred prípravou alebo konzumáciou trhať, nie krájať, aby ste sa nepripravili o vitamín C a kyselinu listovú. Výnimku tvorí len rímsky šalát, ktorý sa odporúča, naopak, krájať.
Prečítaj si: 13 dôvodov, prečo jesť figy čerstvé, ale aj sušené: Podľahneš im?