Zabudni na pleseň na jahodách! S týmto trikom ti vydržia čerstvé oveľa dlhšie!

Boli ste už na samozbere jahôd? Ak samozber jahôd nie je nič pre vás, tak sa vyberte aspoň na trh alebo do obchodu, kde sa jahody už krásne vynímajú na pultoch.

Ak patríte k tým, ktorí si jahody bežne kupujú práve v obchodoch a pridávajú si ich do jahodového smoothie, tak nám určite dáte za pravdu, že ich výdrž nie je dlhodobá. Ak ich hneď neskonzumujete, tak sa po niekoľkých dňoch v chladničke na nich objaví biely povlak, ktorý znamená len jediné – jahody môžu putovať rovno do koša. Prečo však tomu nezabrániť? Síce si ich privážame domov s akýmikoľvek zárodkami, no ich výdrž vieme predĺžiť. Všetko, čo potrebujete poznať, je pomer správnych ingrediencií!

Odporúčame: Rôzne druhy vločiek - ako si vybrať tie najlepšie? Zabudni na otrepanú klasiku!

ako predĺžiť čerstvosť jahôd

Zdroj: Shutterstock®

Ako uskladniť jahody a ochrániť ich pred plesňou?

Už viackrát sme vám písali o tom, že ovocie (ale aj zelenina) by sa malo, pred uskladnením v chladničke, umyť a poriadne usušiť. Pri jahodách však platí, že by ste ich mali umyť v špeciálnom roztoku, ktorý si jednoducho pripravíte aj vy!

Na roztok budete potrebovať 250 ml octu a 2,5 litra vody. Ocot zmiešajte s vodou a ponorte jahody do zmesi na niekoľko minút. Potom ich dobre prepláchnite čistou vodou a osušte. Poukladajte ich na papierovú (alebo bavlnenú) utierku a sušte dovtedy, kým nebudú úplne suché.

Takto dokážete predĺžiť životnosť jahôd o niekoľko dní, a to vďaka tomu, že ocot dokáže zničiť baktérie a plesne, ktoré ste si spolu s jahodami priniesli domov.

ako predchádzať vzniku plesne na jahodách

Zdroj: Shutterstock®

Zásady, ktoré netreba podceňovať

V zásade platí, že by ste sa nikdy nemali zbavovať zelenej stopky na jahodách pred tým, než ich budete konzumovať. Aj to má totižto vplyv na výdrž jahôd v chladničke.

Samozrejme, nezabúdajte na triedenie jahôd. Ak si domov z obchodu prinesiete napadnutú jahodu, ktorá už má na sebe zárodky plesne, tak ju vyhoďte, inak sa „nakazia“ aj ostatné jahody. Preto sa takto môže jednoducho stať, že v koši skončia všetky jahody a nielen jedna plesnivá.

A čo s jahodami? Ak ste milovníkmi akýchkoľvek zákuskov, tak v tom prípade musíte vyskúšať bublaninu s jahodami. Nie ste milovníkmi zákuskov, no preferujete skôr niečo, čo má poriadne „grády“? Tak vás určite poteší recept na jahodový likér, ktorý si zamiluje každá vaša návšteva.

Máte svoj overený recept s jahodami, na ktorý nedáte dopustiť?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.06.2019 06:53

Na jahody som roztok ešte neskúšala, ďakujem za tip!

Vaše meno:

Martin Benetin

Martin Benetin

08.06.2019 11:08

Ďakujeme za tip, vyskúšame a dáme vedieť ako zafungoval na tie naše jahody :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.06.2019 23:11

Milujem jahody toto som nevedela vyskúšam

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

11.06.2019 22:48

Výborná rada o predĺžení spotreby jahôd, určite vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

18.06.2019 19:03

jahody mám najradšej ,keď si ich odtrhnem v záhrade a hneď aj skonzumujem.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.