Boli ste už na samozbere jahôd? Ak samozber jahôd nie je nič pre vás, tak sa vyberte aspoň na trh alebo do obchodu, kde sa jahody už krásne vynímajú na pultoch.
Ak patríte k tým, ktorí si jahody bežne kupujú práve v obchodoch a pridávajú si ich do jahodového smoothie, tak nám určite dáte za pravdu, že ich výdrž nie je dlhodobá. Ak ich hneď neskonzumujete, tak sa po niekoľkých dňoch v chladničke na nich objaví biely povlak, ktorý znamená len jediné – jahody môžu putovať rovno do koša. Prečo však tomu nezabrániť? Síce si ich privážame domov s akýmikoľvek zárodkami, no ich výdrž vieme predĺžiť. Všetko, čo potrebujete poznať, je pomer správnych ingrediencií!
Odporúčame: Rôzne druhy vločiek - ako si vybrať tie najlepšie? Zabudni na otrepanú klasiku!
Ako uskladniť jahody a ochrániť ich pred plesňou?
Už viackrát sme vám písali o tom, že ovocie (ale aj zelenina) by sa malo, pred uskladnením v chladničke, umyť a poriadne usušiť. Pri jahodách však platí, že by ste ich mali umyť v špeciálnom roztoku, ktorý si jednoducho pripravíte aj vy!
Na roztok budete potrebovať 250 ml octu a 2,5 litra vody. Ocot zmiešajte s vodou a ponorte jahody do zmesi na niekoľko minút. Potom ich dobre prepláchnite čistou vodou a osušte. Poukladajte ich na papierovú (alebo bavlnenú) utierku a sušte dovtedy, kým nebudú úplne suché.
Takto dokážete predĺžiť životnosť jahôd o niekoľko dní, a to vďaka tomu, že ocot dokáže zničiť baktérie a plesne, ktoré ste si spolu s jahodami priniesli domov.
Zásady, ktoré netreba podceňovať
V zásade platí, že by ste sa nikdy nemali zbavovať zelenej stopky na jahodách pred tým, než ich budete konzumovať. Aj to má totižto vplyv na výdrž jahôd v chladničke.
Samozrejme, nezabúdajte na triedenie jahôd. Ak si domov z obchodu prinesiete napadnutú jahodu, ktorá už má na sebe zárodky plesne, tak ju vyhoďte, inak sa „nakazia“ aj ostatné jahody. Preto sa takto môže jednoducho stať, že v koši skončia všetky jahody a nielen jedna plesnivá.
A čo s jahodami? Ak ste milovníkmi akýchkoľvek zákuskov, tak v tom prípade musíte vyskúšať bublaninu s jahodami. Nie ste milovníkmi zákuskov, no preferujete skôr niečo, čo má poriadne „grády“? Tak vás určite poteší recept na jahodový likér, ktorý si zamiluje každá vaša návšteva.
Máte svoj overený recept s jahodami, na ktorý nedáte dopustiť?