Behanie v zime: Ukážeme ti, prečo je to lepšie než v lete!

Tiež ste začali v lete behávať? Ak áno, tak vás určite trápi rovnaká otázka – behať alebo nebehať v zime? Tma, zima a sneh sú tri veci, ktoré nejedného z nás ľahko odradia od behania. Každý „letný bežec" si tenisky v zime odloží a čaká na prívetivejšie počasie. Naozaj je príchod zimy dôvod na to, aby ste si neprevetrali hlavu príjemným behom? 

 

Pokiaľ vás behanie chytilo, zima by nemala byť príčinou, prečo s ním prestať. Jedným z hlavných dôvodov prečo neprestať je, že o všetko, čo ste si doteraz vybudovali – kondička, výkonnosť – môžete prísť. Samozrejm,e jedná sa o pár hodnôt, ktoré vám poklesnú, takže sa nemusíte až tak báť a aspoň dvakrát do týždňa si choďte zabehať. Toto sú dôvody prečo behať aj v zime!

 

Ako sa na beh pripraviť?

Či už v zime alebo v lete, pred každým behaním nesmiete zabudnúť na rozcvičku. V zime je to ešte viac dôležité, pretože pokiaľ vyjdete spod teplej deky rovno do mínusovej teploty, môžete telu spôsobiť poriadny šok. Pár jednoduchých cvikov vás dokonale zahreje a vy sa tak vyhnete chorobám či iných zdravotným problémom. Tip : Postačí vám 10 drepov a strečing.

 

Vopred si premyslite trasu, aby ste beh nemuseli predychávať na začiatku ulice, ale vydržali až domov. Druhým dôvodom je terén. Najlepší povrch, po ktorom môžete behať je rovný, mimo betónu. Takým je napríklad lesná cesta alebo tráva a v zime určite voľte dostatočne hrubú vrstvu, suchého snehu. Pozor treba dať na mokrý, hlboký alebo zamrznutý sneh, na ktorom sa môžete nielen pošmyknúť ale aj vaše kĺby dostanú poriadne zabrať.

 

Zaujme ťa: Na akých terénoch by sme mali behávať?

ako sa obliecť na beh

Zdroj: Shutterstock®

Čo si obliecť?

Základným pravidlom je, že sa musíte obliecť tak, akoby ste nešli behať, ale zároveň ako by bolo o 10°C teplejšie. Pretože čím viac oblečenia na sebe budete mať, tým sa budete viac potiť a vtedy hrozí, že môžete prechladnúť alebo sa dehydrovať. Takže si oblečte vždy menej oblečenia, než si myslíte, že budete potrebovať. Počet vrstiev musíte prispôsobiť aj typu behu – na pomalšie tempo si dajte viac vrstiev a na rýchlejší beh zvoľte vrstiev menej. Bežne si voľte 2 – 3 vrstvy na hornú čas tela.

Je dobré mať funkčnú bielizeň, ktorá odvedie pot od tela. Pre väčšie teplo, môžete použiť aj kompresné podkolienky, cez ktoré vám nebude zima na lýtka. Na vrch si oblečte bežecké nohavice a bundu, ktorá by mala byť nepremokavá. Nezabudnite na rukavice, čiapku, poprípade šatku na ústa. Čo sa týka obuvi, voľte vždy nepremokavé topánky s protišmykovou podrážkou. Tip: Vyhýbajte sa bavlnenému oblečeniu, ktoré udržiava vlhkosť.

No a samozrejme veľmi dôležitá je spávne zvolená bežecká obuv na toto ročné obdobie. Vďaka nej viete bezpečne behať aj na povrchoch, ako je sneh či námraza. Stačí si len správne vybrať pánske alebo dámske zimné tenisky určené na beh.

behanie

Zdroj: Shutterstock®

Bežíme!

V zimnom období sa snažte voliť typ tréningu podľa vonkajších podmienok, čo znamená, že sa radšej vyhnite trénovaniu rýchlosti. Bežte voľným tempom. Pokiaľ teplomer ukazuje pod – 15°C, ostaňte doma a vymyslite si náhradný tréning. Počas veľkej zimy môžu byť svaly stuhnutejšie, bude sa vám ťažšie bežať, na dýchanie ústami môžete zabudnúť kvôli štipľavému mrazu a celý beh tak pre vás bude iba trápením.

 

Nezabudnite si chrániť tvár a pokožku nielen šatkou, ale aj krémom a balzamom na pery, ktoré nájdete v obchode presne na tieto zimné dni. Väčšinou sa jedná o prípravky s obsahom vitamínu E a koenzýmu Q10. Rovnako tak nepodceňujte ani pitný režim, i keď je vonku zima. Telo sa potí a stráca tým vodu. Poriadne sa napite pred a po behaní, pokiaľ idete na dlhšiu trasu, vezmite si pitie so sebou. 

 

Musíš vidieť: Starostlivosť o pleť v zime: 5 krokov, ktoré sú alfou a omegou!

pozitíva behania

Zdroj: Shutterstock®

To najlepšie z behu

Ten najlepší pocit prichádza práve po behaní. Nielen, že sa cítite lepšie, máte veľa endorfínov, urobili ste niečo pre seba, ale čaká vás aj príjemná sprcha. Po strečingu sa rovno presuňte do sprchy a doprajte si poriadnu dávku horúcej pary. Tip: Nezabudnite hlavne na vitamín D, ktorý je dôležitý pre výkon. Nájdete ho v rybách, v mlieku, žĺtkach.

zimné behanie

Zdroj: Shutterstock®

Pozitíva zimného behu:

  • Spálite viac kalórii ako na bežiacom páse. 
  • Rýchlejšie schudnete.
  • Posilníte si imunitný systém.
  • Zrýchli sa vám metabolizmus.
  • Zahrejete sa a dodáte telu energiu.
  • Budete mať ešte lepšiu náladu.
  • Zbavíte sa stresu. 

 

Nezabudni pozrieť: Ako byť v zime fit? Liečba chladom ťa dostane!

15 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

15.12.2017 07:58

nazdravie...... nech Vám padne na úžitokk

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

15.12.2017 08:01

Ano, ja chodim behat aj v zime a bezi sa mi lepsie ako v lete, ked je vo vzduchu vela prachu a pelu.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

15.12.2017 08:49

a to som si myslela, že skôr od jari

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.12.2017 09:01

chodila som behávať, ale teraz vzhľadom k veku, už len pianko, teda prechádzky

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

15.12.2017 11:38

beh ma neoslovil ako šport, no v rodine jedného bežca máme a článok je zaujímavý

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

15.12.2017 13:30

preferujem bicykel

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

15.12.2017 13:38

běhat nechodím, ale mám psa a to vyjde nastejno

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

15.12.2017 15:10

behať už nechodím,... stále len výhovorky ...asi je čas na zmenu ;)

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

15.12.2017 18:17

Chcela by som začať s behaním v zime.. Ale musím sa k tomu dokopať ..!! Určite to stojí za ten pocit, ked prídem domov ,a viem ,že som pre zdravie niečo spravila ,a tiež tá úžasná sprcha potom ..

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.12.2017 18:19

nebehávam ani v zime ani v lete :-) nie je to môj obľúbený šport

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

15.12.2017 21:24

Beh ma nechytil...ani v zime ani v lete

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

15.12.2017 22:45

Ja som veľmi zimomravá, takže cez zimu radšej na pás
alebo dlhé prechádzky mám rada v zime
ale musím byť riadne naobliekaná

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

16.12.2017 00:57

Priznávam že beh som si nikdy neobľúbila, už na škole som rada cvičila ale neznášala behať -a to mi ostalo. No mám rada rýchlu chôdzu-aj to má čosi do seba.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

16.12.2017 05:59

v zime som ešte nebehala, vždy som si myslela že človek sa zadýcha a hneď ochorie..

Vaše meno:

Bohumil Jankovič

Bohumil Jankovič

10.01.2018 19:15

Velmi poucny clanok....rad beham... tak som sa naozaj docital vela zaujimavych informacii.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE