Alternatívne vianočné stromčeky: Necháš sa inšpirovať niečím iným?

Viete si predstaviť Vianoce bez vianočného stromčeka? My určite nie. I keď zrovna doma nemáte živú dvojmetrovú jedličku alebo umelú napodobneninu z obchodného reťazca, i zopár vetvičiek vo váze ozdobených krehkými guľami a žiarivými svetielkami nám pripomenú, že najkrajšie sviatky roka sú tu. Kde sa vlastne vzal vianočný stromček?

Starí Egypťania uctievali boha menom Ra, ktorý mal hlavu jastraba a vo svojej korune nosil slnko ako horiaci disk. V čase slnovratu si svoje domovy zdobili zelenými palmovými listami, ktoré pre nich symbolizovali triumf života nad smrťou. Rimania tiež slávili slnovrat – Saturnálie a pri tejto príležitosti si skrášľovali svoje príbytky a chrámy vždyzelenými vetvami. Kňazi starých Keltov dekorovali svoje chrámy vetvami ako symbol večného života.

Práve Nemecku sa pripisuje počiatok tradície vianočných stromčekov, tak, ako ju poznáme dnes. Začalo to v 16. storočí, keď si kresťania priniesli do svojich domovov zdobené stromčeky. Niektorí stavali vianočné pyramídy z dreva a zdobili ich vždyzelenými listami a sviečkami, ak bolo v okolí málo stromov. Počiatky tradície vianočného stromčeka sú spojené i s protestantským reformátorom Martinom Lutherom. Keď jedného zimného večera kráčal k svojmu domovu a komponoval kázeň, ohromil ho lesk hviezd, ktoré sa mihotali medzi vrcholkami stromov. Prišiel domov a ozdobil strom zapálenými sviečkami. 

Pozri aj: Ako ozdobiť vianočný stromček? Vyber si jeden z horúcich trendov!

Historia

Zdroj: pinterest.com

K nám sa dostali vianočné stromčeky v 18. storočí. Spočiatku sa zdobili skromne, najmä tým, čo si ľudia dopestovali vo svojich záhradkách. Vešali na ne tiež medovníky, sušené ovocie, podomácky vyrobené ozdoby z papiera, figúrky zo slamy či z kukuričného šúpolia, neskôr i háčkované alebo paličkované ozdoby, sviečky či prskavky. Stromček býval najskôr zavesený v kúte alebo v strede izby vrcholcom k zemi. Prvé elektrické osvetlenie vianočného stromčeka sa objavilo v roku 1882 v USA.

V roku 1889 si Francúz Pierre Dupont dal patentovať najobľúbenejšiu a najznámejšiu ozdobu vianočného stromčeka – fúkanú guľu z jemného skla. Začiatkom 20. storočia sa objavili prvé sklenené hviezdy, srdiečka, snehové vločky. Salónky, čokoládové figúrky, vianočné ruže, chlpaté reťaze, rolničky, kovové a drevené ozdoby – dnes už na vianočnom stromčeku môžeme vidieť rôzne ozdoby. 

Najkrajšie alternatívy

Ak máte domácich miláčikov, malé deti, nechce sa vám stále zametať ihličie, nemáte radi umeliny z obchodov alebo jednoducho hľadáte niečo netradičné, stavte na alternatívy vianočného stromčeka. Rebrík, konáre, knihy, police, vianočné gule, škatule, svetelné reťaze – toto všetko môže byť originálnou, jedinečnou a nezvyčajnou náhradou za klasický vianočný stromček. Mnohé z nich si môžete zakúpiť v kvetinárstvach alebo na internetových stránkach. Ak ste trochu šikovní a máte umeleckú dušu, môžete si ich vyrobiť i sami.

Prezrite si galériu nižšie a nechajte sa inšpirovať. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.11.2020 07:32

Zaujímavé inšpirácie.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.11.2020 16:30

nie je to podľa môjho vkusu, ja mám rada klasiku

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.11.2020 17:37

ja už roky vytváram alternatívne stromčeky, každý rok iný, ale vetvičky musia byť

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

30.11.2020 23:13

Ja by som to riešila tak,že v obývačke musí byť klasický vianočný stromček a alternatívnymi by som vyzdobila trebárs detskú izbu,alebo niečo by som dala aj na chodbu.

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

10.12.2020 10:27

Ďakujem internetu za všetky tipy a nápady ktoré každý rok ľudia zdieľajú. a v neposlednom rade je to o kreativite ľudí ktorí sú vynaliezaví a vedia vytvoriť takéto krásne a jednoduché dekorácie.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

12.12.2020 23:11

Ja robím ako malú dekoráciu stromčeky z papierových ruličiek.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

15.12.2020 20:15

Netradičné mám živý stromček kupujem každý rok

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

29.12.2020 16:42

Pre mňa je tohtoročnou alternatívou živý vianočný stromček v kvetináči, ktorý po Vianociach zasadíme do lesa :-)

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

25.03.2021 10:25

pekne, ale skôr asi ako doplnok ku klasickemu stromčeku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.