Jesenné tradície: Husacie a kačacie hody - toto si nesmieš nechať ujsť!

Husacie a kačacie hody sú jesennou udalosťou, na ktorú sa po zvyšok roka tešia všetci milovníci dobrého pečeného mäsa a jedla všeobecne. Ak patríte medzi nich, nenechajte si to ujsť, no ešte predtým sa s nami pozrite na to, ako také hody vyzerali v minulosti a aké zaujímavosti sa s týmto gastrozážitkom roka spájajú. Záujem o hody z roka na rok rastie. Ide o výnimočnú udalosť, doslova slávnostnú, pretože kačka a hus sa v bežný deň nepiekli. Tak teda – utrieť slinku a poďme na to!

 

Vyskúšaj: Trápi ťa plynatosť? Vypusti paru a uži si bezstarostný deň!

domáce lokše

Zdroj: Shutterstock®

Raj pre všetkých gurmánov

Pečená hus, pečená kačka, kapusta, dobre omastené lokše a k tomu pohár vínka – doslova raj pre všetkých gurmánov. Mnohé reštaurácie už s príchodom septembra ohlasujú husacie a kačacie hody, pričom garantujú, ako inak, ten najlepší gurmánsky zážitok, ktorý inde nezažijete. Snáď najvychýrenejšie hody, spojené s pečenou husacinou a kačacinou, sa u nás konajú v Chorvátskom a Slovenskom Grobe, ale dnes už za ním nezaostávajú ani v iných kútoch našej krajiny. Nás však zaujímalo aj pozadie tejto typicky jesennej udalosti – prečo vznikla, ako prebiehala kedysi a tak ďalej. Ak teda aj vy patríte medzi tých, ktorí si jeseň bez dobrej husaciny a kačaciny ani nevedia predstaviť, nikam neodchádzajte!

pečená hus

Zdroj: Shutterstock®

Tradície sa uchovávajú dodnes

Husacina a kačacina sa kedysi piekli v tradičnej peci na drevo a sú miesta, kde sa s týmto zvykom stretnete ešte aj dnes, čo dodáva hodom punc pravosti. Samozrejme, piekla sa hydina výlučne zo slovenského chovu a aj to je niečo, na čo si mnohí šéfkuchári potrpia dodnes. Ďalšou z tradícií, ktorá sa zachováva dodnes, je pečenie mäsa pomaly, pozvoľna, na nízkej teplote a vo vlastnom tuku. Kačky a husi sa na Slovensku, najmä na južnom, chovali už odnepamäti, máme totiž na to dobré podmienky – dostatok krmiva aj vodných plôch, ktoré potrebujú.

Otestuj sa: Naša krvná skupina prezradí, ako sa stravovať

pečená kačka

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko si môžete dopriať?

Husacie a kačacie hody trvajú približne od septembra do októbra / novembra, ale na dobrej pečenej kačke si už dnes môžete na mnohých miestach pochutiť celoročne (minimálne však počas jesene a zimy). Nejde však len o pečené mäso na kapuste s lokšou alebo knedľou, ale v ponuke bývajú aj kačacie a husacie pečienky, pripravené na množstvo spôsobov, kačica, pečená na jablkách, hus, pečená na hruškách či pečená husokačka. K tomu všetkému si môžete dopriať samé typicky jesenné sezónne dobroty, ako tekvicový krém, kačaciu paštétu, šípkový džem či dokonca pyré z jedlých gaštanov a ako dezert jablkovú štrúdľu alebo lokše nasladko. Tou najlepšou čerešničkou na torte je potom pohár dobrého a poctivého slovenského vína.

kačacie hody

Zdroj: Shutterstock®

Pár zaujímavostí o husacích a kačacích hodoch:

  • Hody bývali spájané s 11. novembrom, teda sviatkom svätého Martina, kedy sa ukončili všetky práce na poliach a mohlo sa začať dosýta hodovať.
  • Husacie a kačacie hody a úplne prvé „koštovky“ vína šli kedysi ruka v ruke.
  • Keď v minulosti prišlo na porciovanie husi, sluhovi sa ušlo krídlo, vyššiemu sluhovi stehno, pán domu mal na tanieri husacie prsia a ostatní členovia rodiny si delili zvyšok.
  • Už v najtradičnejších receptoch na pečenú hus sa zdôrazňovalo, že ju treba aspoň 12 hodín pred pečením poriadne nasoliť – tak zvonku ako aj zvnútra, aby bola dostatočne šťavnatá.
  • Záznamy o husacích a kačacích hodoch sa datujú už do začiatku 13. storočia. 

 

Pozri aj: Jesenné tradície: Vinobranie a jeho význam, pôvod a súčasnosť

zaujímavosti o hodoch

Zdroj: Shutterstock®

Že držíte redukčnú diétu? V tom prípade sa radšej o kalorickej hodnote jedál, spojených s husacími a kačacími hodmi, nebudeme rozpisovať, na druhej strane – v rámci zásady „všetko s mierou“, také dobré jedlo predsa ešte nikomu neublížilo. Navyše, taký poukaz na husacie a kačacie hody je ideálnym darčekom tak pre mužov ako aj pre ženy, ktorým je blízke dobré jedlo. Nenechajte si to ujsť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.10.2018 05:53

Husacie ani kačacie hody som ešte neabsolvovala, zato mám doma šikovného 16-ročného kuchára, ktorý túto receptúru bravúrne pripravuje sám.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

03.10.2018 06:44

Kto by nemiloval kačacie dobroty? A makové lokše ani nehovorím, po tých sa vždy "zľahne zem".

Vaše meno:

Jana Mariaková

Jana Mariaková

03.10.2018 07:20

Priznám sa, že hus som ešte nikdy nejedla. Vždy iba kačicu. Tento rok sa pokúsim upiecsť namiesto kačky hus, no a samozrejme k nej musia byť zemiakové lokše a kapusta.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.10.2018 14:44

manžel má v októbri narodeniny, vtedy si vždy urobíme kačacie hody doma

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

03.10.2018 15:11

Mmmm, vyzerá to všetko veľmi vábne.

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

03.10.2018 21:57

Prave som sa vratila z vecere s kolegynkami..boli sme si sadnut na kacacinu, pre mna je to naozaj neoddelitelna sucast tejto sezony :)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

04.10.2018 13:43

pečená hus alebo kačka musí na jeseň byť aspoň raz./samozrejme teraz aj častejšie dostať husi a kačky sú v supermarketoch stále/

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

04.10.2018 19:52

kačicu občas doma pečiem no hus sme ešte doma nepiekli ... raz sme boli v Chorvátskom grobe a tam sme si moc pochutnali

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.