To, že muž v kuchyni môže byť pre každú domácnosť vítanou pomocou (za predpokladu, že tou pomocou aj skutočne je a nerobí v kuchyni sem to čo ja, teda zavadzia, otravuje pri varení a nenápadne sa snaží kradnúť jedlo) je nesporný fakt. No ako to už v živote zvykne byť, každé ZA má aj svoje PROTI. Varenie je totiž proces, ktorý si vo väčšine prípadov vyžaduje presné postupy, dodržiavanie určitých pravidiel a časového harmonogramu. Inak to ani nejde, ak vám teda záleží na tom aby ste varili chutne a zdravo. A práve to môže byť niekedy kameňom úrazu mužského varenia. Samozrejme sa to nedá nijako zjednodušovať, no dovolím si tvrdiť že práve muži pri varení dajú viac na svoju intuíciu ako správni nadšení amatéri. Výsledkom sú častokrát rôzne, nazvime to slušne povedané ,,novotvary jedál“. Naopak ženy ako ,,profesionálne kuchárky živiteľky“ sa viac držia postupov a receptov, čoho výsledkom je dobré jedlo podľa receptu, pričom zvyčajne aj chutí ako by malo.
Odporúčame prečítať: Muž v kuchyni – áno, či nie? Prvá časť.
Z mojich pomerne bohatých skúseností nielen s mojím varením (pár chlapov kuchárov amatérov som už v živote zažil) zvyknú chlapi pri varení podľahnúť svojím chutiam. Na tom nie je nič zlé, no u mňa to sem tam skončí potom tak, že dám do jedla viac čili papričiek, jalapeňos, feferóniek, či nejakej inej gebuziny ako je pre človeka zdravé. Chlapi to do seba nahádžu, no ak to majú jesť ženy a deti...Podobne je to so soľou, čiernym korením, štipľavou paprikou, vlastne takmer čímkoľvek čo páli a štípe. To čo považuje za mierne pikantné väčšina chlapov väčšina žien radšej ani nedá do úst, lebo im to ihneď vypáli celú ústnu dutinu.
Odporúčame prečítať: Ako nám vie pomôcť šafranový čaj a šafranový olej?
Samostatnou kapitolou by mohlo byť rozprávanie o tom, že či chlapi varia zdravo, alebo nie. Aj tu znova platí že určite sú chlapi čo varia tak zdravo, že sa to pomaly ani nedá jesť, no podľa mojich životných skúseností ak si má chlap vybrať medzi brokolicou a steakom, tak je to úplne jasná voľba v prospech mäsa. To bude asi aj ten hlavný dôvod prečo som pánom v kuchyni menej často ako moja drahá, ak aj keď tam niekedy ,,akože šéfujem“, tak som vlastne iba rukami a nohami a generál (pardon, generálka) to všetko riadi z obývačky a dozerá na správne zachovanie technologických postupov. Vlastne ak to chce jesť a nechce to mať celé čili tak aj musí.
Odporúčame prečítať: Nepečené dezerty z kokosu