Jedlo. Každý má to svoje obľúbené. Dobre prepečené kura s ryžou, orechový závin od babky alebo poriadny zmrzlinový pohár. Narodeniny, Valentín, večer pri sviečkach, nedeľa u rodičov – jedlo je súčasťou dôležitých životných udalostí a osláv. Nie je len každodennou nutnosťou a nutričnou výživou. Ľudia si jedlom vyznávajú lásku, obdarovávajú sa, experimentujú s ním, premieňajú ho na umelecké diela a posúvajú ho do vyšších dimenzií. Samozrejme, záleží len na nás či si pochutnáme na polotovaroch, ktoré stačí ohriať, na vegetariánskom menu alebo špecialite od kuchára v drahšej reštaurácií. Alebo lepšie povedané, závisí to od našej situácie a peňaženky.
Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko najdrahších jedál na svete. Mnohí z nás môžeme o nich len snívať pretože ich sumy sa šplhajú skutočne vysoko. Všetky z týchto jedál sú nielen pastvou pre oči, ale i dokonalým chuťovým zážitkom.
Neprehliadni: Sladké domáce makovky ako od pekára, ktoré prevoňajú celú domácnosť
Grand Velas Tacos
Tí, ktorí majú radi mexickú kuchyňu, zbystrite pozornosť. Predstavujeme vám najdrahšie tacos a zároveň najdrahšie jedlo na svete. Jeho cena, a teraz sa držte, je 25 000 amerických dolárov. A čo obsahuje toto jedlo? Hovädzie mäso Kobe z japonského čierneho hovädzieho dobytka chovaného v prefektúre Hyōgo, kaviár Almas Beluga Caviar a syr Black Truffle Brie. Podáva sa na kukuričnej tortille naplnenej zlatými čiastočkami a s exotickou salsou zloženou zo sušených chilli papričiek Morita, ultra prémiovej tequily Ley.925 añejo a je doplnený o kávové zrná. Toto jedlo si môžete objednať v Mexiku v reštaurácii Frida v rezorte Grand Velas Los Cabos.
Pán rybár
Táto pochúťka s názvom Fortress Stilt Fisherman Indulgence, ktorá sa podáva v kúpeľnom rezorte na Srí Lanke, je najdrahším dezertom na svete. Je pripravovaný iba na špeciálne požiadanie a predáva sa za 14 500 amerických dolárov. Dezert je doslova umeleckým dielom. Tvorí ho rybár na chodúľoch, ktorý je ručne vyrobený z čokolády. Jeho základom je talianska cassata – tradičný sicílsky koláč, ochutený írskym krémom Baileys. Je podávaný s kompótom z manga a granátového jablka, omáčkou Champagne sabayon a zdobený je zlatými listami. Aby bol dezert skutočne jedinečný, obsahuje i 80-karátový akvamarínový kameň, ktorý je naaranžovaný na čokoládovej tyči rybára. Táto delikatesa sa podáva s ručne vyrábanými sklenenými príbormi.
V hlavnej úlohe pizza
Milovníci tejto talianskej špeciality pozor! Niekoľko múdrych hláv a kuchárov spravili z pizze nielen dokonalý zážitok pre chuťové bunky, ale i pre peňaženky. Najdrahšiu pizzu na svete s názvom Louis XIII vytvoril pizza majster Renato Viola. Pizza bola pôvodne pripravená pre dve osoby a mala iba 20 cm. Na túto pizzu použil tri druhy kaviáru – Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic z iránskeho pobrežia a Kaspia Beluga. Okrem kaviáru pizza tiež obsahuje kúsky drahého morského raka z Nórska a sedem druhov syra. Asi aj vy ste sa zamysleli nad tým, kde sa to tam všetko zmestilo. Pizza Louis XIII, ktorá stojí až 12 000 amerických dolárov, sa podáva v talianskom Salerne.
Ďalšou kráľovnou medzi pizzami je pizza pokrytá vrstvou skutočného 24-karatového zlata. Dozdobená je zlatými listami v hodnote stoviek dolárov, kaviárom Ossetra, anglickým bielym syrom stilton a hľuzovkami. Táto pochúťka vás vyjde na 2 700 dolárov a podáva sa v Industry Kitchen v New Yorku.
Pizza s hľuzovkou a žltým zlatom bola donedávna známa ako najdrahšia pizza na planéte. Na pizze s tenkou kôrkou sa nachádza mozzarella z byvola, biele hľuzovky a posypaná je 24-karátovými jedlými zlatými listami. Ak z nej chcete ochutnať, musíte sa vydať priamo do pizzerie Margo’s vo Valette na Malte. Jej cena je 2 420 dolárov.
Zlatý dezert
Dezert s názvom Golden Opulence Sundae má hodnotu 1 000 dolárov a je potrebné si ho objednať 48 hodín vopred. V dezerte sú tri kopčeky tahitskej vanilkovej zmrzliny zdobenej 23-karátovými zlatými listami, mandle, kaviár a cukrom obalená orchidea, ktorej výroba trvá osem hodín. Podáva sa v krištáľovom pohári Baccarat v hodnote 350 dolárov a s lyžičkou z 18-karátového zlata. Dezert je vyrobený z vysoko kvalitných surovín medzi ktoré patrí čokoláda z Toskánska, vanilkové bôby z Madagaskaru a kandizované ovocie z Paríža. Obsahuje tiež hľuzovky z bielej čokolády, malinovú makrónku a jedlé diamanty. Znie to lákavo, čo poviete?
Pozri aj: Nepečený zákusok, na ktorý nepotrebuješ vajíčka a ani múku!