Svetoznáma autorka kuchárskych kníh Jennifer Joyceová prináša moderným ženám úžasnú zbierku zaujímavých receptov na chutné jedlá, v ktorých je úplnou náhodou málo tuku:)
Rýchlo, chutne a zdravo – to je motto šik dievčaťa.
Čiže zdravé jedlá pre tie, čo nemajú veľa času.
Šik varenie pre šik dievčatá obsahuje 130 receptov, ktoré pripravíte v priebehu 30 minút, maximálne hodinky.
My vám ponúkame 3 recepty:
Kurací tažín s marhuľami a paradajkami
príprava 15 minút / tepelná úprava 50 minút / porcie 6
Keď som s rodinou pred pár rokmi navštívila Maroko, veľmi ma prekvapilo, aké je toto jedlo prosté a obľúbené. Každý večer sme si v reštauráciách vždy pochutnávali na kombinácii mrkvy, jahňaciny s kosťou a cibule. Nepodobalo sa to na nijaký exotický druh duseného mäsa s koreninami, o ktorých som čítala alebo počula. Kamarátka mi raz povedala, že ak chceme skutočne spoznať jedlá, o ktorých čítame, musíme ich ochutnať priamo z domácej kuchyne u niekoho na návšteve. Ja som takú možnosť nemala, a tak som sa rozhodla, že vyskúšam svoju vlastnú obmenu tohto jedla. Tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie. Tažín podávam s kuskusom zmiešaným s bylinkami.
Suroviny:
- 2 lyžičky olivového oleja
- 12 malých filiet z kuracieho stehna bez kože a tuku, prekrojených napoly
- 2 cibule pokrájané najemno
- čerstvý ďumbier (5 cm), ošúpaný a postrúhaný najemno
- 3 strúčiky cesnaku posekané najemno
- 1 lyžička šafranu
- 1 lyžička vriacej vody
- 1 lyžička mletého ďumbiera
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 veľká celá škorica
- 2 lyžice paradajkového pretlaku (koncentrovaného pyré)
- 500 ml (2 hrnčeky) kuracieho vývaru
- 12 sušených marhúľ pokrájaných na štvrtky
- 2 lyžice medu
- šťava z 1 1/2 citróna + mesiačiky citróna pri servírovaní
- posekaná koriandrová vňať na posypanie a kuskus pripravený v pare ako príloha
POSTUP:
Vo veľkom hrnci na silnom plameni rozohrejeme 1 lyžičku olivového oleja. Kuracie mäso dobre ochutíme morskou soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a prudko ho opečieme z oboch strán dohneda. Vyberieme a odložíme nabok.
Do hrnca pridáme zvyšný olej, cibuľu, ďumbier a cesnak a ochutíme trochou soli a korenia. Pražíme 10 minút, aby cibuľa zmäkla. Jemne podrvíme šafran, zalejeme ho vriacou vodou a necháme minútu vylúhovať. Spolu s ostatnými koreninami ho potom pridáme do hrnca a pražíme 1 minútu, aby sa uvoľnila chuť a vôňa. Pridáme paradajkový pretlak, vývar, marhule, med, citrónovú šťavu a kuracie mäso a varíme na miernom až slabom plameni asi 30 minút alebo kým kurča nie je úplne mäkké. Posypeme koriandrovou vňaťou a podávame s kuskusom a mesiačikmi citróna.
Tip: Tažín môžete pripraviť 2 dni vopred a odložiť do chladničky alebo zamraziť. Pred podávaním ho opatrne zohrejte v hrnci a podľa potreby rozrieďte trochou vody alebo vývaru.
Dobre vedieť: Tažínové omáčky sa pripravujú predovšetkým z korenín, cibule a vývaru, vďaka čomu sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.
Mäkké snehové pyšteky s černicami a gréckym jogurtom
príprava 20 minút / tepelná úprava 35 minút / dĺžka chladenia 2 hodiny / porcie 16
Snehové pyšteky sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi. Ak ich pečiete dlhšie pri nízkej teplote, budú krehké. Ak sa však pečú pri vysokej aj nízkej teplote, výsledkom budú pyšteky mäkké v strede a krehké zvonka. Takto pripravené pyšteky sú chutné samotné alebo ako súčasť dezertu.
SUROVINY:
- 150 ml vaječných bielkov (asi zo 4 vajec) izbovej teploty
- 200 g jemného krupicového cukru
- 2 lyžičky kukuričnej múčky (škrobu)
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- 300 g černíc alebo iných bobúľ
- 1 1/2 lyžice práškového cukru
- 250 g nízkotučného gréckeho jogurtu
- niekoľko mätových lístkov na ozdobenie
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 150 °C (plyn stupeň 2). Dva plechy vyložíme papierom na pečenie.
Vaječné bielky dáme do misy a vyšľaháme ich elektrickým mixérom. Lyžicou pomaly pridávame krupicový cukor. Šľaháme 1 – 2 minúty alebo kým nevzniknú pevné lesklé kopčeky. Prisypeme kukuričnú múčku, pridáme vínny ocot a opatrne premiešame.
Na plechu vytvarujeme 16 kôpok s rozmerom 7,5 – 10 cm, pričom dbáme, aby neboli príliš blízko pri sebe. Teplotu rúry znížime na 120 °C (plyn stupeň 1/2) a pečieme 35 minút. Rúru vypneme a snehové pyšteky necháme chladnúť niekoľko hodín. To je veľmi dôležité, pretože keby sme ich vytiahli z rúry, neboli by na povrchu krehké, ale mäkké.
Černice jemne roztlačíme vidličkou a zmiešame s práškovým cukrom. Snehové pyšteky podávame s černicami a jogurtom, ozdobené mätou.
Tip: Snehové pyšteky môžete skladovať 4 – 5 dní vo vzduchotesnej nádobe.
Dobre vedieť: Hoci pri príprave pyštekov sa použije veľa cukru, neobsahujú žiadne vaječné žĺtky ani maslo. Nízkotučný grécky jogurt nahrádza tučnú šľahačku.
Salsa z tureckej papriky a fety s kúskami pity
príprava 20 minút / tepelná úprava 10 minút / porcie 2 hrnčeky
Najemno pokrájané prísady v salse zo Stredného východu spájajú sladkú, kyslú a slanú chuť, po ktorých často túžime. Chuťovka s nachrumkavo upečeným chlebom pita je nevinnou pochúťkou. Rada používam dlhé špicaté papriky druhu Romero, ale vhodná je aj obyčajná paprika. Základom je najemno pokrájať všetky prísady, aby vynikli všetky chute.
SUROVINY:
- Salsa z tureckej papriky a fety
- 2 lyžice melasy z granátového jablka
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 malá červená paprika pokrájaná nadrobno
- 1 malá uhorka bez semienok pokrájaná nadrobno
- 1 malá červená cibuľa pokrájaná nadrobno
- 2 lyžice mäty pokrájanej najemno
- 2 lyžice rozmrvenej fety
- Chrumkavé kúsky pity
- 6 chlebov pita
- olivový olej v spreji
- 1 lyžica sumachu alebo stredne štipľavého mletého čili (možno vynechať)
POSTUP:
Pri príprave chrumkavých kúskov pity predhrejeme rúru na 200 °C (plyn stupeň 6). Okraje pity odstrihneme nožnicami. Zvyšok nakrájame na veľké trojuholníky, položíme na plech a pokvapkáme (postriekame) olivovým olejom. Posypeme morskou soľou, čerstvo pomletým čiernym korením a sumachom alebo mletým čili. Pečieme 8 – 10 minút alebo dozlatista. Potom vyberieme z rúry a dáme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme salsu. V mise zmiešame melasu z granátového jablka s paradajkovým pretlakom a okoreníme. Pridáme ostatné prísady, premiešame a podávame s chrumkavými kúskami pity.
Tip: Pripravené chrumkavé kúsky pity vydržia uskladnené vo vzduchotesne uzavretej nádobe 3 dni. Dobre uzatvorenú salsu môžete skladovať v chladničke 1 deň.
Dobre vedieť: Chrumkavé kúsky chleba pita sú zdravšou prílohou, lebo obsahujú len trochu oleja a oveľa menej kalórií ako zemiakové alebo tortilllové lupienky. Vhodný je olivový olej v spreji, pretože tak ho nepoužijete veľa.
Všetkých 130 receptov pre šik dievčatá nájdete v novinke Šik varenie pre šik dievčatá.