Päť ospravedlnení pre jedenie čokolády, ale tej horkej

Takmer každý človek na svete obľubuje čokoládu. Tomu sa netreba čudovať, veď kto by odolal sladkej chuti rozplývajúcej sa na jazyku? Samozrejme čokoláda môže byť rôzna, či už sladká alebo slaná, mliečna alebo horká a navyše s rôznymi dodatkami ako je čili, arašidy, hrozienka, želé cukríky, karamel a podobne.

 

Už vám tečú slinky? No, ak ste sa rozhodli zájsť si do skrinky pre kúsoček, siahnite radšej po horkej. Práve horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je tá správna voľba. Okrem toho, že má výraznú kakaovú chuť, je tiež prospešná pre ľudský organizmus

 

Odporúčame tiež: Čo zaobstarať do domácej lekárničky s príchodom jesene

5 ospravedlnení pre jedenie čokolády, ale tej horkej

Zdroj: Shutterstock®

1. Spomaľuje účinky starnutia

 

Horká čokoláda obsahuje flavonoidy nájdené v kakaových bôboch. Tie majú vyšší obsah antioxidantov ako ostatné potraviny. Práve antioxidanty pomáhajú chrániť pokožku pre slnečnými lúčmi, a preto jej zabezpečia pomalšie starnutie.

 

 

2. Znižuje stres

 

Horká čokoláda obsahuje základnú látku tryptofán, ktorá slúži na tvorbu hormónu šťastia (serotonínu). Najmä u žien je najviac badateľné, že pri nízkej hladine tohto hormónu vo zvýšenej miere pociťujú bolesť, stres, úzkosť a depresiu. Postačí kúsok čokolády na tvorbu hormónu, čo okamžite zlepší náladu.

 

Odporúčame tiež: Farby, ktoré vám prezradia, čo vás trápi

5 ospravedlnení pre jedenie čokolády, ale tej horkej

Zdroj: Shutterstock®

3. Stimuluje mozgové bunky

 

U nás sa traduje, že kúsok horkej čokolády pri učení pomáha stimulovať mozgové bunky, vďaka čomu si učivo lepšie zapamätáte. Ako to je možné? Čokoláda je bohatým zdrojom horčíka, ktorý priaznivo pôsobí na funkcie mozgu. Navyše telo chráni pred srdcovými chorobami, infarktom, vysokým krvným tlakom a podobne.

 

 

4. Bojuje proti vzniku zubného kazu

 

Ak stále hovoríte vašim deťom, aby nejedli veľa čokolády, lebo inak budú mať chrobáčiky (zubný kaz) v ústach, tak od tej horkej ich odtrhovať nemusíte. Horká čokoláda obsahuje teobromín – alkalická látka, ktorá zabíja baktérie spôsobujúce zubný kaz. Preto čokoláda s vysokým obsahom kakaa je tá správna voľba, avšak všetko s mierou. 

 

Odporúčame tiež: Čo vám signalizujú závraty?

5 ospravedlnení pre jedenie čokolády, ale tej horkej

Zdroj: Shutterstock®

5. Môže pomôcť schudnúť

 

Pýtate sa, ako je možné, keď sa všade vraví o tom, že sa od čokolády priberá? Je to neuveriteľné, ale je to pravda. Ak si necháte rozplynúť kúsok horkej čokolády v ústach 20 minút pred tým, než budete obedovať alebo večerať, tak vám to pomôže schudnúť. Čokoláda totiž spúšťa uvoľňovanie hormónov, ktoré budú stimulovať mozog a ten vás bude presviedčať o tom, že ste plný, preto budete jesť menej jedla. 

 

Odporúčame tiež: Pracovný pohovor - Ako sa správne obliecť a nalíčiť

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Begalova

Martina Begalova

21.09.2016 11:03

anooo cokolada a horka je moja top. :)

Vaše meno:

Ilona Gadics

Ilona Gadics

05.10.2016 02:08

Horká čokoláda je pre mňa naj, tú zbožňujem :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.12.2016 19:53

aká je čokoláda zdravá

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.