Čakanka a jej liečivé korene – pri ktorých neduhoch sú osožné a ako ich využiť?

Poznáte čakanku obyčajnú? Táto medonosná rastlina z čeľade astrovité s latinským názvom Cichorium intybus rastie hojne aj na našom území. Poľahky ju možno spoznať podľa pekných modrých kvietkov, ktoré sa objavujú hlavne počas letných mesiacov. Mnohí ju považujú za burinu, ktorá rastie všade, no tradičná medicína má na čakanku úplne iný názor. Táto bylinka má vďaka obsahu rôznych účinných látok priaznivý vplyv na zdravie človeka a môže byť osožná pri mnohých neduhoch.

V čase kvitnutia sa z rastliny zbierajú práve kvety, no v období, keď rastliny postupne odkvitajú, je čas na zber koreňov. Aké majú korene čakanky účinky? Pri ktorých zdravotných problémoch pomôžu? A ako ich zberať, sušiť a využívať?

Kde nájsť koreň čakanky?

Z čakanky obyčajnej sa na liečebné účely využívajú prakticky všetky časti rastliny. Jej korene sa vykopávajú predovšetkým počas jesene, a to v priebehu septembra a októbra, prípadne je možné zber podniknúť aj skoro na jar, ideálne v marci. Čakanku nájdeme rásť takmer všade, a to ako bežnú burinu pri cestách, v okolí obydlí či v neupravených záhradách.

Taktiež na ňu možno naraziť na rumoviskách, pasienkoch, lúkach, v blízkosti lesov, prípadne nie je ťažké si ju dopestovať v záhrade. Na zber si však vždy nájdite čisté prostredie. Pri vykopávaní koreňov je potrebné pripraviť sa na to, že obvykle rastú hlboko v zemi a pri zbere sa môžu lámať. Zber tak nemusí byť najľahší.

Nazberané korene dôkladne umyjeme a narežeme na približne 15 cm dlhé kúsky. Tie môžeme nechať usušiť vonku v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C až 50 °C. Dôkladne vysušené korene je potrebné skladovať v suchu a tme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Mali by byť žltohnedé až svetlohnedé. 

Odporúčame: Rakytník ako vitamínová bomba: 5 tipov, ako ho spracovať a mať z neho úžitok

Aké má koreň čakanky účinky?

Čakankové korene obsahujú množstvo účinných a zdraviu prospešných látok. Charakteristické sú v prvom rade vysokou koncentráciou inulínu (cez 40 %), čo je druh rozpustnej vlákniny. Inulín je zdrojom energie pre symbiotické črevné baktérie, čiže plní funkciu prebiotika. Podporuje tak vhodné zloženie mikroflóry čreva, vďaka čomu prispieva k prevencii tráviacich ťažkostí.

Ďalej v koreňoch nájdeme napríklad triesloviny, viaceré vitamíny a minerálne látky, živicu, silicu, betakarotén, luteín, bielkoviny, enzýmy a ďalšie látky. Korene čakanky majú mierne laxatívne, antibiotické a protizápalové účinky.

Pozitívne vplývajú na funkcie tráviaceho systému a môžu byť nápomocné pri viacerých zažívacích ťažkostiach. Taktiež sa uplatňujú na podporu liečby cukrovky, zvonka zase pri rôznych kožných problémoch. 

Tradičná medicína pripisuje koreňu čakanky tieto účinky:

  • prispieva k normálnej funkcii tráviaceho systému,

  • podporuje tvorbu a vylučovanie žlče,

  • zmierňuje problémy s plynatosťou,

  • podporuje pravidelné vyprázdňovanie, zlepšuje motilitu čriev a odstraňuje zápchu,

  • podporuje chuť do jedla,

  • podporuje správnu látkovú premenu,

  • má priaznivý vplyv na zdravie pečene aj sleziny,

  • prispieva k normálnej hladine cholesterolu v krvi,

  • pomáha udržiavať hormonálnu rovnováhu,

  • posilňuje kosti a zuby,

  • zlepšuje činnosť srdca,

  • podporuje liečbu močových kameňov,

  • podporuje správnu hladinu cukru v krvi,

  • prečisťuje krv,

  • podporuje rýchlejšie hojenie kože,

  • pomáha liečiť ekzémy, vredy a vyrážky,

  • utišuje nervovú sústavu,

  • podporuje dobrý spánok.

Čaj z koreňa čakanky

Korene čakanky možno preventívne či pri akútnych ťažkostiach užívať formou čaju. V tomto prípade sa čaj odporúča pripraviť povarením drogy vo vode, nie len jej zaparením horúcou vodou a lúhovaním. Čaje z podzemných častí rastliny je vo všeobecnosti vhodnejšie pripravovať ako odvar, nie ako zápar (zápar je vhodný pri použití kvetov alebo vňate). Povarením sa totižto z koreňa uvoľní omnoho viac účinných látok a čaj bude silnejší a účinnejší. 

Na čaj z koreňov čakanky potrebujeme:

  • 1 ČL sušeného koreňa čakanky,

  • 250 ml vody,
  • podľa chuti 1 ČL medu a citrónovú šťavu.

Postup: Koreň v hrnci zalejeme vodou a zohrejeme takmer na bod varu (cca 90 °C). Zmes ohrievame asi 5 až 7 minút. Následne necháme odvar pod pokrievkou mimo ohňa lúhovať ešte 15 minú a scedíme. Vlažný čaj možno ochutiť medom a citrónom. Na podporu trávenia a vylučovania žlče či pri iných ťažkostiach podávame 2 šálky denne. 

Odvar z koreňa čakanky na vonkajšie použitie

Koreň čakanky možno využívať aj zvonka, stačí z neho pripraviť silnejší odvar. V 1 l vody povaríme 5 až 10 minút cca 5 PL sušeného čakankového koreňa. Necháme mimo oheň lúhovať ďalších 15 minút a scedíme. Do vlažného odvaru možno namočiť gázu alebo čistú látku a použiť na obklad boľavých kĺbov či opuchnutých častí tela. Odvar je tiež vhodný na ošetrenie kožných rán, vyrážok a kožných ochorení. Taktiež ho možno použiť na kloktanie. 

TIP: Zvonka možno využiť aj čerstvú šťavu vytlačenú z koreňa čakanky. V tradičnej medicíne sa používa na podporu rastu vlasov, a to aj pri chorobných stavoch. Šťavu sa odporúča vtierať do vlasovej pokožky. 

Odporúčame: ​Raňajky sú dôležitým jedlom dňa. Sú však zdravšie tie sladké či slané?

Poznáte cigóriu?

Z koreňa čakanky sa ešte pripravuje takzvaná cigória či cigorka, ktorú možno nájsť aj vo väčších supermarketoch či na internete. Ide o pražený koreň čakanky, ktorý sa využíva ako kávovina, respektíve bezkofeínová náhrada kávy. Pri pražení koreňov sa inulín a ďalšie cukry karamelizujú, čím vzniká tmavohnedé sfarbenie kávoviny. Čakanková káva je vhodná pre väčšie deti, starších a každého, komu kofeín v káve nevyhovuje. Možno ju piť studenú aj teplú. Má na organizmus podobne priaznivý vplyv ako samotná čakanka. 

Koreň čakanky v tehotenstve

Čakanka je vo všeobecnosti bezpečná na použitie. Droga nevykazuje vedľajšie nežiaduce účinky ani pri dlhodobom používaní či užívaní vo vyšších dávkach. Samozrejme, vždy je vhodné byliny užívať v odporúčaných dávkach a po čase ich obmieňať. Čakanku môžu vo väčšine prípadov užívať i tehotné ženy, a to napríklad formou spomínanej cigórie či iných obilninových nápojov s čakankou ako náhradu kávy. 

Čaj z koreňa zase môže poslúžiť na podporu dobrého spánku či trávenia. Pravidelné používanie čakanky v tehotenstve, podobne ako aj pri rôznych zdravotných problémoch, je vždy vhodné konzultovať s lekárom. 

Odporúčame: ​Babičkine superpotraviny: Sušené slivky sú nutričnou špecialitou pre organizmus!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.10.2022 19:02

všetko hľadaj v prírode

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

15.10.2022 22:38

Čakanka sa mi veľmi páči. Rastie mi aj v záhrade. O jej liečivých účinkoch som nevedela.Dakujem za zaujímavý článok

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.10.2022 15:17

Čakanka je jedna z mnohých užitočnývh byliniek.

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

01.12.2022 14:32

Bylinka a prípravky z nich ma stále lákali aby som si to vedela vyrobiť doma. Už som aj niečo skúsila a malo to celkom dobrý ohlas. Príroda je liečivá a je dobré poznať jej silu a pomôcť si tak s neduhmi.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.