Himalájska soľ je zdravou alternatívou k obyčajnej kuchynskej soli. Je čisto prírodná bez pridania chémie, nerafinovaná na rozdiel od bežnej kuchynskej soli, ktorú každodenne používame a konzumujeme v potravinách. Aké sú výhody prírodnej soli z hôr Himalájí?
Odporúčame: Olejová encyklopédia: Zisti, ako využiť zdravé oleje správne!
Prečo vyskúšať himalájsku soľ?
Je ťažená z najstarších fosílií sveta v Himalájach. Vznikla vyschnutím pramora pred vyše 200 miliónmi rokov. Ponecháva sa v prírodnom stave bez čistenia či iného spracovania. Je bohatá na minerálne látky a stopové prvky, ktoré potrebuje náš organizmus. Z rovnakých prvkov, ktoré nájdeme v tejto soli, je aj naše telo.
Používa sa v bežnej kuchynskej praxi, ale má aj medicínske využitie. Je to nielen pochutina, ale v prvom rade liek. Používajú sa roztoky s obsahom soli 1,5 % až 6%, ktoré nájdete pod menom soľanka. Himalájska soľ vyrovnáva pH nášho tela, čo je v dnešnej dobe prekyslených organizmov veľmi dôležité, podporuje náš imunitný systém, regeneruje telo a pomáha prekonávať rôzne choroby.
Kúpeľ s himalájskou soľou pôsobí detoxikačne, vyčistí a zregeneruje pokožku. Je vhodný ako pri suchej, tak i pri mastnej pokožke. Na kúpeľ použite 1 % roztok (1 kg soli na 100 l vody). Voda musí mať teplotu 37 stupňov. Himalájska soľ sa veľmi využíva pri rôznych alergiách a kožných problémoch, ale aj pri prechladnutiach na výplach nosových dutín a hrdla. Dokáže zbaviť kĺby a cievy škodlivých usadenín a zuby zubného kameňa.
Pre jej všestranné využitie sa stáva aj v Európe veľmi populárna, aj keď je oveľa drahšia ako klasická kuchynská soľ z obchodu. Ak ste ešte nevyskúšali tento zázrak z prírody, skúste po ňom zapátrať viac a možno budete príjemne prekvapené.
Odporúčame: Ako pestovať Aloe vera? Zisti, ako sa starať o tento liečivý sukulent