Majoránka je známa najmä ako aromatická korenina, ktorá sa používa napríklad do gulášu. Jej liečivé vlastnosti sú však známe asi málokomu. Táto bylina má pritom množstvo pozitívnych účinkov na zdravie človeka. Vo farmácii ju využívajú ako prísadu do čajových zmesí a ľudové liečiteľstvo ju odporúča používať do kúpeľov a na ošetrenie rán.
Majoránka má okrem iného blahodarný vplyv, napríklad na trávenie, no pomôcť dokáže aj pri nádche či chrípke. V nasledujúcom článku vás oboznámime so všetkými skvelými vlastnosťami tejto známej koreniny a s tým, aké má využitie!
Zázračná majoránka – čo o nej neviete?
Majorán záhradný (latinsky Origanum majorana) je rastlina z čeľade hluchavkovité. Ľudovo sa mu tiež hovorí majoránka. Dorastá do výšky 25 až 30 centimetrov. Majorán pochádza zo Stredomoria. Pestovali a využívali ho už starí Gréci, Rimania či Egypťania.
Do ďalších kútov Európy sa dostal pravdepodobne počas križiackych výprav. Táto bylina nie je náročná na pestovateľské podmienky. Potrebuje však dostatok slnka a tepla.
Pre majoránku je ideálna stála teplota nad 19 stupňov. V našich klimatických podmienkach je preto vhodné ju pestovať napríklad doma v črepníku. Majoránka je charakteristická svojou príjemnou arómou a rozkonárenou stonkou s oválnymi listami.
Má drobné kvety bielej farby, niekedy až ružovkastej, ktoré vytvárajú husté strapce. Rastlina kvitne od júla až do augusta. Z majoránu sa zberajú mladé lístky, ktoré sa následne sušia. Najčastejšie sa používajú ako korenina.
Majoránka ako liečivá bylina
Majoránka obsahuje bielkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny aj dôležitú vlákninu. Rovnako je zdrojom cenných minerálnych látok a stopových prvkov. Telu doplní železo, fosfor, zinok, meď, selén, mangán i vápnik. Rovnako obsahuje vitamíny C, E aj K, kyselinu listovú, luteín, cholín či betakarotén.
Liečivé účinky majoránky:
-
má antiseptické účinky a podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela,
- blahodarný vplyv má najmä na proces trávenia, účinne odstraňuje plynatosť a podporuje metabolizmus,
- pomáha pri nadúvaní, hnačke, žalúdočných kŕčoch si črevnej kolike,
- má tiež močopudné účinky, napomáha odstraňovať z tela nadbytočnú vodu,
- zvyšuje vylučovanie žlče,
- vplýva na tvorbu červených krviniek,
- predstavuje pomocníka pri prvotných prejavoch ochorenia, dokáže bojovať proti kašľu a uvoľňovať hlieny,
- pozitívny vplyv má aj na nervový systém – upokojuje organizmus, odstraňuje stres a zlepšuje kvalitu spánku,
- má antioxidačné pôsobenie.
Príprava majoránky vo forme čaju
Majoránku pozná väčšina ľudí ako koreninu. Vhodná je napríklad do zemiakových placiek, gulášu, nátierok, k zemiakovým pokrmom či k pečenému alebo grilovanému mäsu. Využiť sa však dá aj na prípravu liečivého čaju.
POSTUP: V hrnčeku zalejte 1 čajovú lyžičku sušených listov majoránky dvomi decilitrami vriacej vody a nechajte lúhovať asi 10 minút. Potom čaj sceďte a teplý vypite po dúškoch.
Čaj z majoránky je vhodný na uvoľnenie hlienov, pri nádche, chrípke, bolestiach brucha či na podporu trávenia.
Odporúčame: Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!
Olej z majoránky
Z majoránky sa dá taktiež pripraviť olej, ktorý ocenia hlavne reumatici. Budete naň potrebovať 30 gramov čerstvo nasekanej vňate a 0,5 litra kvalitného oleja, napríklad olivového. Majoránku s olejom uskladnite v dobre uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste po dobu dvoch až troch týždňov. Nádobu občas pretrepte. Nakoniec olej sceďte cez látku. Použiť ho môžete na masáž bolestivých častí tela či chrbtice.
Domáca majoránková masť
Majoránková masť je skvelým pomocníkom, ktorý sa nestratí v žiadnej domácnosti počas celého roka a najmä nie v období chrípok či prechladnutí. Masť z majoránky pomáha uľaviť dýchacím cestám, osvedčila sa napríklad pri zápale dutín, kašli i bolesti hrdla. Na jej prípravu potrebujete:
- 10 g čerstvej majoránky (môžete však použiť aj sušenú)
- 80 ml slnečnicového oleja
- 20 g včelieho vosku
POSTUP: Do hrnca si nalejeme olej, pridáme majoránku a na miernom ohni povaríme približne 5 minút. Vzniknutý majoránkový olej necháme pri izbovej teplote odpočívať nasledujúcich 12 hodín. Potom zmes precedíme cez gázu a poriadne bylinky vyžmýkame. K oleju pridáme včelí vosk a pomaly zohrievame vo vodnom kúpeli. Ak chcete účinky majoránkovej masti ešte podporiť, môžete do nej pridať pár kvapiek eukalyptového esenciálneho oleja. Hotovú masť skladujeme v uzatvárateľnej sklenenej nádobe.
Ako pestovať majorán
Chcete si pestovať vlastný majorán záhradný? To nie je žiaden problém, táto bylinka sa ľahko pestuje. Majoránka potrebuje plné slnko a dobre odvodnenú pôdu. Ak ju pestujete vonku, vyberte miesto, kde bude mať rastlina aspoň 6 až 8 hodín priameho slnečného svetla denne. Použite kvalitnú záhradnú pôdu, preferuje neutrálne až ľahko zásadité pH.
Ak začínate so semienkami, vysievajte ich vo vnútri asi 6 až 8 týždňov pred posledným mrazom. Vždy môžete použiť zakúpené sadenice pre rýchlejší začiatok. Presaďte ich von, keď hrozba mrazu pominie.
Zavlažujte pravidelne, ale neprelievajte. Majoránka nepotrebuje veľa vody a je dôležité nechať pôdu medzi zavlažovaniami vyschnúť. Pravidelné strihanie podporuje hustejší rast a zabráni nechcenému kvitnutiu. Listy majoránky môžete zbierať, keď rastlina dosiahne dostatočnú veľkosť. Čím častejšie zbierate listy, tým viac listov rastlina vyprodukuje.
Majoránka nie je úplne mrazuvzdorná. V chladnejších oblastiach ju pred prvým mrazom presaďte do kvetináča a uchovajte ju vo vnútri alebo ju chráňte vonku. Ak nemáte záhradu, majoránku môžete pestovať aj v kvetináčoch na slnečnom okne. Dbajte na to, aby kvetináč mal drenážne otvory.
Ako uskladniť majoránku?
Majoránku môžete sušiť v tieni, rozloženú v tenkej vrstve. Vyhnite sa priamemu slnečnému svetlu, ktoré môže vyblednúť farbu a zničiť arómu. Majoránku môžete tiež sušiť vo vnútri domu, na suchom, dobre vetranom mieste.
Majoránka by mala byť úplne suchá, keď sa jej listy ľahko drobia. Po usušení uskladnite majoránku v uzavretých nádobách, najlepšie v tmavých sklenených alebo keramických nádobách, aby ste minimalizovali expozíciu svetlom.
Aktualizované na 24. 11. 2023
15 komentárov
Jana Komadová
09.01.2019 08:02Občas si čajík varievam a pridávam majoránku aj do jedla
Darina Božiková
27.12.2018 10:20veľa rokov pestujem majoránku a používam ju nielen na varenie,ale aj na čaj pri kašli,veľmi sa nám osvedčil.
Ingrid Štefanová st.
22.12.2017 08:11pouzivam iba pri vareni a dochucovani jedal
Ľubica Šťastná
20.12.2017 18:27Pestujem i doma, ale čaj ani olej som ešte neskúšala, ďakujem!
Pavlína Vaksmundská
20.12.2017 17:33Výborné čítanie .. Netušila som ,že sa z nej môže urobiť čaj a olej .. Používam majoránku v kuchyni , najmä do zemiak. placiek ,pečienky , polievok ..
Nikola Turková
21.12.2017 11:06Dobrý deň, sme radi, že sme priniesli niečo nové. Veríme, že u nás nájdete ešte množstvo zaujímavých článkov. Želáme pekný deň :)
Marie Gutmannová
20.12.2017 16:28majoránku som vždy brala automaticky ako korenie, no článok mi rozšíril obzory :)
Milka Damašková
20.12.2017 16:17Majoránku používam pri varení, ani som netušila že sa z nej robí aj čaj...ako asi chutí? musím vyskúšať:)
Marta Bujdošová
20.12.2017 14:54voľakedy sme ju vo veľkom pestovali, teraz sa mi zdá akoby vymizla
Libuše Šumná
20.12.2017 14:09majoránku mám ráda, čaj znám, ale v kuchyni nesmí chybět
Daniela Bieliková
20.12.2017 09:50majoránku si pestujem doma v kvetináči a je to veľký rozdiel v chuti oproti kupovanej...
Mária Maxianová
20.12.2017 08:53i ja si pestujem majoránku na záhrade, je to iná vôňa, používame do varenia i na čajík
Soňa Kelemenová
20.12.2017 08:43máme domácu majoránku..... takže ako prísadu do jedál používame iba túto....domáce hurky s čerstvej majoránky sú najlepšie na svete.. čajík je samozrejmosťou najmä v zimných mesiacoch s cibuľou.... o oleji som už počula,ale ešte ho nemáme vyskúšaný...
Anna Bútorová
20.12.2017 08:20majoránkový čaj som nepila, ale v kuchyni ju používam pravidelne
Jana Belicová
20.12.2017 08:08Nastáva čas, keď budeme variť čaj. Škoda, že olej už nevyrobím, ale za rok ...
Soňa Krátka
20.12.2017 07:30majoránku si pestujeme na záhrade, potom aj nasušíme, aby sme mali do varenia, v zime, keď sa objaví kašeľ, tak z nej varím aj čaj s cibuľou a karamelom...je to super bylinka
Nikola Turková
21.12.2017 11:04Dobrý deň, ďakujeme za super tip. Želáme príjemné prežitie vianočných sviatkov :)