Ak si obzvlášť na jeseň rady doprajete chuť voňavých gaštanov, dobre robíte. Tieto hnedé dobrôtky sú totiž nielen potešením pre naše chuťové poháriky, ale blahodarne pôsobia aj na zdravie nášho organizmu. Gaštany pozná aj tradičná čínska medicína, podľa ktorej pomáhajú našim kĺbom a kostiam. Telu dodávajú energiu a vitalitu, využiť ich môžete pri celkovom posilnení imunity, ale tiež pri skrášľujúcich kúrach.
Gaštany v minulosti – patrili k dôležitým zdrojom obživy, ale hrali aj úlohu platidla. Ak by sme pátrali po ich pôvode, dostaneme sa až do doby bronzovej a malej Ázie. Do Európy sa gaštany dostali pravdepodobne v období Antiky. Ich pestovaním sa totiž zaoberali starí Gréci, aj Rimania.
Odporúčame prečítať: Pripravte si domáci bylinkový kúpeľ
Gaštany obsahujú množstvo cenných vitamínov – podobne ako citrusy, cibuľa, či paprika, aj v gaštanoch nájdete množstvo vitamínu C. A nie len také zanedbateľné. Nájdete v nich taktiež vitamíny B1 a B2, nechýba ani vitamín E. Gaštany sú taktiež bohatým zdrojom minerálov (vápnik, železo, draslík, zinok, horčík, fosfor..), na druhej strane neobsahujú lepok, takže sú ideálne pre celiatikov. Ak si chcete očistiť organizmus, môžete, gaštany obsahujú jeden z mimoriadne účinných antioxidantov – tanín. Nájdete v nich tiež cca 10% bielkovín, a okolo 30% škrobu.
Odporúčame prečítať: Gaštany v kuchyni sú jesennou pochúťkou
S gaštanmi chudnete – obsahujú len 3% tuku a takmer žiadne kalórie. Na cca 100 gramov ich nájdete len okolo 180, plus mínus. Každopádne je to vždy menej ako majú napríklad lieskové oriešky, sušené ovocie, či mandle. Gaštany nepoznajú slovko cholesterol, glutén, glukóza, sodík, ani spomínaný lepok. Ideálna strava v období diét 
Odporúčame prečítať: Zdravý recept na Ovsené mlieko z MioMatu
Gaštany pre zdravie aj krásu – gaštany vďaka svojmu zloženiu podporujú celkovú imunitu tela. Blahodárne pôsobia na kosti, aj kĺby, sú teda vhodné pri liečení reumy, no to nie je všetko. Pomáhajú aj v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami, tráviacimi poruchami, problémom so žalúdkom aj s chudokrvnosťou. Gaštany dodávajú životnú energiu, zlepšujú pamäť, ale tiež stav pokožky, vlasov, aj nechtov. Častejšie by ste ich mali konzumovať aj vtedy, keď sa chcete detoxikovať, prípadne keď potrebujete znížiť krvný tlak.
Odporúčame prečítať: Rozmýšľate nad zväčšením pŕs? Aké sú možnosti?
www.thinkstockphotos.com
6 komentárov
ľubka Olexyová
30.10.2014 08:55zbožňujem pečené gaštany a rada zhotovujem figúrky z gaštanov
Stanislava
21.09.2014 09:37bude sezóna, hurrááá
Katarína Šutvajová
17.09.2014 08:37gaštany jedávam málo čo je veľká škoda,musím to napraviť
Jana Komadová
16.09.2014 22:03roládu z gaštanového pyré robievam ale že sú také dobré som nevedela skvelý článok
Martina Zahoranová
16.09.2014 07:31pečené gaštany sú veľká dobrota a na jeseň si ich vždy kúpim, doma upečiem a zjem :-) mňam
Nataša
16.09.2014 00:08Milujem pečené gaštany a zákusok z gaštanového pyré.