Poznajte druhy ryže a to na čo sú vhodné?

Malé zrnká ryže môžu vyzerať na prvý pohľad veľmi podobne, ale nemali by ste sa pri kupovaní nechať zmýliť. To, že viete rozlíšiť hnedú ryžu od bielej z vás nerobí odborníka. Radšej si prečítajte názov na obale, ktorý vám pomôže s tým, aby ste si vybrali správne. To vám potom uľahčí prácu v kuchyni. 

Druh ryže, ktorú použijete do jedla môže veľmi zmeniť výslednú chuť, a preto je určite výhodou vedieť základné rozdelenie a využitie týchto malých zrniek. Na svete existuje približne 8 000 druhov ryže, čo jasne ukazuje to, že ak používate len jeden druh v kuchyni, robíte chybu. Tu je niekoľko typov ryže, najčastejšie predávanej na Slovensku.

 

Odporúčame prečítať: Tekvicové rizoto s parmezánom

ryža

Zdroj: Shutterstock®

Biela ryža sa v našich kuchyniach objavuje najčastejšie. Jej charakteristickým znakom je to, že sú z nej odstránené všetky obaly a preto má bielu farbu. Môže byť guľatozrnná alebo dlhozrnná, ktorá sa využíva v čínskej kuchyni, pretože sa zrnká oproti guľatozrnnej toľko nezlepujú.

 

Celozrnná ryža sa v poslednom období dostala do popredia z jednoduchého dôvodu. Je zdravšia ako biela ryža, pretože obsahuje niekoľkonásobne viac vlákniny. Pri spracovaní sa jej šupky na povrchu ponechávajú, čím zostáva farba ryže hnedá. Plusom tiež je, že sa tak ľahko nerozvarí a zostáva pevná. 

 

Odporúčame prečítať: Vynikajúce talianské krémové rizoto

ryža

Zdroj: Shutterstock®

Basmati je dlhozrnná nelúpaná ryža, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie. Možno aj preto je označovaná za "kráľovnu ryže".  Jej vôňa je výrazná a chuť trošku oriešková. Uvarená zostáva sypká a obsahuje minimum cukru, takže je vhodná pri diétach.

 

Jasmínová ryža má špecifickú vôňu, čo sa dá vyčítať z jej názvu. Vzhľadom zrniek pripomína ryžu basmati, ale po uvarení sa lepí a vytvára jednoliatu zmes. Vďaka tejto vlastnosti sa používa najmä v ázijskej kuchyni, no určite ju oceníte aj v sladkých nákypoch.

 

Odporúčame prečítať: Quinoa - zrniečka bez lepku a cholesterolu

ryža

Zdroj: Shutterstock®

Arborio je guľatozrnná ryža, ktorá sa používa pri príprave pravého talianskeho rizota. Počas varenia absorbuje veľa vody, takže rizoto je krémové a nerozpadáva sa. Na povrchu sú zrnka mäkké a vo vnútri al dente, čo zaručuje vynikajúcu chuť. 

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Jana Komadová

Jana Komadová

01.10.2014 08:21

skvelý článok zas som o niečo múdrejšia jasmínovu ryžu som ešte nemala a dá sa u nás kúpiť v supermarkete alebo v nejakom bio obchode

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

01.10.2014 16:38

niektoré druhy poznám viac,iné menej,ale teraz mám v tom jasno

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

01.10.2014 16:40

používam iba bielu a celozrnnú ryžu ale je načase vyskúšať aj ostatné druhy

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

13.12.2016 19:03

ja som verná ryži Parboilet

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.