Zdravá maškrta - Kysnutý koláč s posýpkou

Slivky sú považované za veľmi výživné ovocie už od nepamäti. Dokonca sa našli aj v hrobkách starých Egypťanov. Navonok sa zdajú ako celkom obyčajné ovocie. No nemali chýbať v našom jedálničku, v kuchyni, ale aj ako vhodný liek. Dokážu rýchlo utíšiť pocit hladu a preto sú vhodné aj ako zdravá desiata alebo olovrant. 

 

Obsahujú to čo naše telo potrebuje - minerály ako je fosfor, draslík, vápnik, síra, horčík, železo a aj vitamíny skupiny B.

 

Odporučame prečítať:  Sladkosti bez výčitiek? Prečo nie?!

 

 

Suroviny na prípravu kysnutého koláča s makovou posýpkou:

 

Kvások

  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 PL trstinového cukru
  • 250 ml rastlinného mlieka (napr. ryžové)
  • štipka múky

 

Cesto

  • 300 g múka pšeničná celozrnná hladká
  • 200 g múka pšeničná hladká
  • 40 g cukor trstinový
  • 50 ml olej rastlinný
  • štipka soli
  • 3 PL rastlinného mlieka
  • 500 g slivky
  • 500 g ringloty

 

Posýpka

  • 105 g hrubej pšeničnej múky
  • 80 g cukor trstinový
  • 80 g alsan bio
  • 70 g mak mletý
  • ½ ČL škorica mletá

 

Čas prípravy: 20 minút príprava

Čas pečenia:  25 - 30 minút na 180 °C

 

Odporučame prečítať: Zdravá maškrta - Apple pie

 

slivky

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy kysnutého koláča s posýpkou:

 

1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, rozdrobíme polovicu kocky droždia, premiešame a poprášime múkou. Kvások necháme za 10 minúť vzísť.


2. V miske si zmiešame suroviny na cesto (múku, soľ, cukor a olej), pridáme kvások a vymiesime cesto, ku ktorému pridáme ešte 3 PL mlieka, aby sa všetky suroviny spojili. Cesto prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

 

Odporučame prečítať:  Tekvicové rizoto s parmezánom

Kysnutý koláč s posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

3. Medzitým si umyjeme slivky a ringloty, tie potom osušíme, rozpolíme a vykôstkujeme.


4. Plech na pečenie si vymažeme olejom. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika, preložíme na plech na pečenie, na cesto poukladáme slivky a ringloty.


5. Pripravíme si posýpku z múky, cukru, alsanu, maku a škorice a na záver koláč posypeme posýpkou. Pečieme približne 25-30 min. pri teplote 180 stupňov.

 

Odporučame prečítať:  Zdravé recepty - Gaštanový dezert

Kysnutý koláč s makovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame prečítať: Chutné jablkové pochúťky

 

Prajeme dobrú chuť laugh

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Andrea Vidová

Andrea Vidová

30.09.2014 12:54

mňam,takýto koláčik máme veľmi radi všetci doma.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

30.09.2014 15:59

tak toto je veľká dobrota - hneď by som si dala

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

30.09.2014 19:58

slivkový koláč máme radi robievam často no toto je zdravšia alternatíva trstinový cukor používam no celozrnnú múku som ešte nemala

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

01.10.2014 16:42

kombinácia sliviek s makom je veľmi chutná

Vaše meno:

Romana Jiránková

Romana Jiránková

10.10.2014 14:05

mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.