Okrem babieho leta, opadaných listov či chladných rán prináša jeseň aj nové chute do našich kuchýň. Jednu z týchto chutí môžete objaviť aj v tekvici, ktorá je v tomto období najrozšírenejšou. Tekvíc nájdeme na trhu niekoľko druhov. Známa je tekvica Hokkaido, ktorá sa používa do polievok alebo maslová tekvica vhodnejšia do zákuskov či koláčov.
Tekvica ako iná zelenina taktiež prospieva nášmu zdraviu. Pozitívne pôsobí na choroby obličiek, znižuje hladinu cholesterolu a olej z nej zabraňuje padaniu vlasov či lámavosti nechtov. Ak ste doteraz experimentovali v kuchyni len s tekvicovou polievkou, mali by ste vyskúšať toto tekvicové rizoto, ktorého chuť by sa dala nazvať tou jesennou.
Ingrediencie ( 2 porcie):
- 300 g maslovej tekvice
- 160 g ryže (najideálnejšie arborio)
- 20 g masla
- 20 g parmezánu
- 8 dcl zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ
Odporúčame prečítať: Varíme z tekvice
Ako prvé nakrájame tekvicu na malé kocky a cibuľu pokrájame nadrobno. V hrnci na lyžici olivového oleja opečieme polovicu nakrájanej cibule a polovicu nakrájanej tekvice. Po pár minútach podlejeme 2 dcl zeleninového vývaru a necháme dusiť 20 minút, aby sa tekvica úplne uvarila. Medzitým v druhom hrnci na lyžici olivového oleja opražíme druhú polovicu cibule a tekvice. Po niekoľkých minútach pridáme ryžu a pár minút pražíme znova.
Odporúčame prečítať: 30 najzdravších potravín To pravé orechové!
Teraz pridáme 6 dcl zeleninového vývaru a varíme 10 minút pod pokrievkou. Keď sa v prvom hrnci uvarila tekvica, buď vidličkou alebo mixérom z nej spravíme jemnú kašu. Tú pridáme k ryži, a varíme ďalších 7 – 8 minút pod pokrievkou. Nakoniec pridáme maslo, nastrúhaný parmezán, premiešame a pár minút necháme odstáť. Pri podávaní môžeme dozdobiť syrom a bazalkou.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk