Ak si v týchto dňoch vyrazíte na trh, takmer v každom stánku na vás budú nápadne pokukovať menšie aj väčšie tekvice. Niet divu. Máme jeseň, pre ktorú je táto chutná a zdravá plodina viac než typická. Ak si neviete rady, ako ju doma spracovať, prinášame vám zopár chutných receptov.
Pozri aj: Hrnčekové nepečené brownies s mandľami a datľami: Raw maškrta aj pre vegánov!
Zapekaná tekvica
Ingrediencie: 400 gramov tekvice, 1 veľká cibuľa, 2 chorizo klobásy, 4 väčšie zemiaky, 2 papriky, 400 g lúpaných paradajok, 1 hrnček kuracieho vývaru, 4 – 6 strúčikov cesnaku, 1 bobkový list, olivový olej, čerstvo mleté čierne korenie a soľ
Postup: Na troche oleja opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a narezanú klobásu. Pridajte na kocky nakrájanú tekvicu, zemiaky a papriku a chvíľu všetko spolu opekajte. Zalejte lúpanými paradajkami, pridajte bobkový list, prelisovaný cesnak a ochuťte korením a soľou. Rúru predhrejte na 180 °C a dajte zapiecť zeleninovú zmes na približne 20 až 30 minút, až kým tekvica a zemiaky nezmäknú. Podávajte s kuskusom alebo opečenou bagetkou.
Grilovaná tekvica sweet and sour
Ingrediencie: 1 stredne veľká tekvica, 2 lyžice olivového oleja, 3 lyžice vínneho octu (červeného alebo bieleho), 3 lyžice cukru, 4 strúčiky cesnaku, nasekaná čerstvá mäta a petržlen, bylinková soľ
Postup: Očistenú tekvicu nakrájajte na plátky. V mise zmiešajte olej, cesnak a soľ. V zmesi namočte plátky tekvice a postupne ich opekajte na panvici / grile. V menšom hrnci zohrejte ocot, cukor, plátky cesnaku (stačí jeden strúčik) a trochu oleja. Chvíľku povarte. Touto sladkokyslou omáčkou polejte hotovú tekvicu, dozdobte čerstvými bylinkami, prípadne tiež čerstvým cesnakom a podávajte.
Skús aj: Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!
Tekvicové tagliatelle
Ingrediencie: 1 menšia tekvica, cestoviny taglietelle, 6 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať, maslo, 3 dcl sladkej smotany, strúhaný parmezán, soľ, mleté biele korenie
Postup: Uvarte cestoviny podľa návodu. Kým sa varia, na panvici rozpustite maslo. Opečte na ňom najprv zľahka cesnak a potom pridajte nastrúhanú tekvicu. Osoľte a okoreňte a chvíľku povarte. Prilejte sladkú smotanu, nechajte prejsť varom. Na záver dodajte čerstvú vňať. Cestoviny zmiešajte s omáčkou, posypte parmezánom a podávajte.
Zemiakovo-tekvicová nátierka
Ingrediencie: zemiaky, tekvica, smotana, 2 lyžice masla, 2 lyžice miso pasty, mletá škorica, mletý zázvor, soľ, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, javorový sirup, čerstvá pažítka alebo petržlen
Postup: Nakrájané zemiaky uvarte vo vode spolu s tekvicou úplne do mäkka. Zlejte vodu, vymiešajte ich, prilejte smotanu, pridajte miso pastu, maslo a opäť vymiešajte až do hladkej kaše. Pridajte všetky koreniny a bylinky. Podávajte preliate javorovým sirupom, napríklad k pečivu.
Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát