Čo uvariť z tekvice? Tieto inšpirácie musíš vyskúšať!

Ak si v týchto dňoch vyrazíte na trh, takmer v každom stánku na vás budú nápadne pokukovať menšie aj väčšie tekvice. Niet divu. Máme jeseň, pre ktorú je táto chutná a zdravá plodina viac než typická. Ak si neviete rady, ako ju doma spracovať, prinášame vám zopár chutných receptov.

Pozri aj: Hrnčekové nepečené brownies s mandľami a datľami: Raw maškrta aj pre vegánov!

zapekaná tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Zapekaná tekvica

Ingrediencie: 400 gramov tekvice, 1 veľká cibuľa, 2 chorizo klobásy, 4 väčšie zemiaky, 2 papriky, 400 g lúpaných paradajok, 1 hrnček kuracieho vývaru, 4 – 6 strúčikov cesnaku, 1 bobkový list, olivový olej, čerstvo mleté čierne korenie a soľ

Postup: Na troche oleja opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a narezanú klobásu. Pridajte na kocky nakrájanú tekvicu, zemiaky a papriku a chvíľu všetko spolu opekajte. Zalejte lúpanými paradajkami, pridajte bobkový list, prelisovaný cesnak a ochuťte korením a soľou. Rúru predhrejte na 180 °C a dajte zapiecť zeleninovú zmes na približne 20 až 30 minút, až kým tekvica a zemiaky nezmäknú. Podávajte s kuskusom alebo opečenou bagetkou.

grilovaná tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Grilovaná tekvica sweet and sour

Ingrediencie: 1 stredne veľká tekvica, 2 lyžice olivového oleja, 3 lyžice vínneho octu (červeného alebo bieleho), 3 lyžice cukru, 4 strúčiky cesnaku, nasekaná čerstvá mäta a petržlen, bylinková soľ

Postup: Očistenú tekvicu nakrájajte na plátky. V mise zmiešajte olej, cesnak a soľ. V zmesi namočte plátky tekvice a postupne ich opekajte na panvici / grile. V menšom hrnci zohrejte ocot, cukor, plátky cesnaku (stačí jeden strúčik) a trochu oleja. Chvíľku povarte. Touto sladkokyslou omáčkou polejte hotovú tekvicu, dozdobte čerstvými bylinkami, prípadne tiež čerstvým cesnakom a podávajte.

Skús aj: Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

tekvicové cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicové tagliatelle

Ingrediencie: 1 menšia tekvica, cestoviny taglietelle, 6 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať, maslo, 3 dcl sladkej smotany, strúhaný parmezán, soľ, mleté biele korenie

Postup: Uvarte cestoviny podľa návodu. Kým sa varia, na panvici rozpustite maslo. Opečte na ňom najprv zľahka cesnak a potom pridajte nastrúhanú tekvicu. Osoľte a okoreňte a chvíľku povarte. Prilejte sladkú smotanu, nechajte prejsť varom. Na záver dodajte čerstvú vňať. Cestoviny zmiešajte s omáčkou, posypte parmezánom a podávajte.

tekvicová nátierka

Zdroj: Shutterstock®

Zemiakovo-tekvicová nátierka

Ingrediencie: zemiaky, tekvica, smotana, 2 lyžice masla, 2 lyžice miso pasty, mletá škorica, mletý zázvor, soľ, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, javorový sirup, čerstvá pažítka alebo petržlen

Postup: Nakrájané zemiaky uvarte vo vode spolu s tekvicou úplne do mäkka. Zlejte vodu, vymiešajte ich, prilejte smotanu, pridajte miso pastu, maslo a opäť vymiešajte až do hladkej kaše. Pridajte všetky koreniny a bylinky. Podávajte preliate javorovým sirupom, napríklad k pečivu.

Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Michaela Hudáková

Michaela Hudáková

23.09.2013 08:39

mňan milujem tekvice

Vaše meno:

Danka

Danka

10.10.2013 16:57

Zapekaná tekvica mnam =) niekedy som ale letela na prívarkoch ktoré som doslova zbožňovala :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.