Každé ročné obdobie má svoje dobrôtky, ktoré by nemali chýbať na našom jedálnom lístku. Aj jeseň je plná sezónneho ovocia, či chutnej zeleniny. Ak vaša, alebo susedova jabloň tohto roku zarodila viac než dosť, môžete byť len rady.
Jablká sú totiž poriadnou vitamínovou bombou. A posilniť si imunitu počas sychravej jesene určite nezaškodí.
Odporučame prečítať: Svieže ovocné torty
Suroviny na prípravu Apple pie:
Cesto:
- 1 a 1/2 hrnčeka múka pšeničná
- 1 hrnček múka špaldová hladká celozrnná
- 1 ČL soľ
- 2 PL cukor trstinový nerafinovaný
- 220 g alsan
- 4-5 PL voda studena
Náplň:
- 750 g jablká ošúpané
- 4 PL cukor trstinový nerafinovaný
- 1 ČL škorica
- 50 ml voda
Počet porcií: 12 porcií
Čas prípravy: 25 minút príprava
Čas pečenia: 45 minút na 180 °C
Odporučame prečítať: Čerešne a višne v hlavnej úlohe
Postup prípravy Apple pie:
1. V mise zmiešame múku, soľ, cukor a pridáme na kocky nakrájaný studený alsan. Všetky suroviny spolu vymiesime rukou a postupne pridávame po lyžiciach studenú vodu, aby sa cesto spojilo.
Odporučame prečítať: Recepty z rebarbory
Odporučame prečítať: Gallettes - slané palacinky s francúzskym
2. Cesto odložíme do chladničky minimálne na pol hodiny, môžete ho tam nechať pokojne aj dlhšie. Počas toho, ako bude cesto tuhnúť si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Všetky jablká preložíme do hrnca, pridáme cukor, škoricu a vodu a všetko dusíme pod pokrievkou do mäkka, približne 15 minút. Jablká trochu pomixujeme ponorným mixérom, nie úplne na kašu a plnku necháme vychladnúť.
3. Stuhnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť znova odložíme do chladničky a druhú si vyvaľkáme do kruhu na pomúčenej doske. Cesto preložíme do formy a pritlačíme prstami o formu, hlavne boky cesta.
Odporučame prečítať: Pre milovníčky kapučína s troškou umenia
Odporúčame prečítať: Jablčný detox
4. Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku. Z chladničky vyberieme druhú časť cesta a znova vyvaľkáme do kruhu. Z cesta môžeme povykrajovať rôzne vzory. Ja som našla formu jabĺčka, čo mi prišlo vhod, keďže som pripravovala jablkový koláč. Z cesta som povykrajovala jabĺčka. Cestom som prikryla jablkovú plnku a na vrch som poukladala povykrajované jablká.
5. Nakoniec som povrch cesta potrela sójovým mliekom. Koláč pečieme pri 180 stupňoch aspoň 45 minút. Po upečení ho nechajte vychladnúť, ja som nevydržala aaa veď viete..spálila som si jazyk..takže počkajte, kým vychladne a už si len pochutnávajte.
Odporúčame prečítať: Chutné jablkové pochúťky
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk