Zdravá maškrta - Apple pie

Každé ročné obdobie má svoje dobrôtky, ktoré by nemali chýbať na našom jedálnom lístku. Aj jeseň je plná sezónneho ovocia, či chutnej zeleniny. Ak vaša, alebo susedova jabloň tohto roku zarodila viac než dosť, môžete byť len rady.

 

 

Jablká sú totiž poriadnou vitamínovou bombou. A posilniť si imunitu počas sychravej jesene určite nezaškodí.

 

 

 

Odporučame prečítať: Svieže ovocné torty

 

Suroviny na prípravu Apple pie:


Cesto:

  •  1 a 1/2 hrnčeka múka pšeničná
  •  1 hrnček múka špaldová hladká celozrnná
  •  1 ČL soľ
  •  2 PL cukor trstinový nerafinovaný
  •  220 g alsan
  •  4-5 PL voda studena

 

Náplň:

  •  750 g jablká ošúpané
  •  4 PL cukor trstinový nerafinovaný
  •  1 ČL škorica
  •  50 ml voda

 

Počet porcií: 12 porcií

Čas prípravy: 25 minút príprava

Čas pečenia:  45 minút na 180 °C

 

Odporučame prečítať: Čerešne a višne v hlavnej úlohe

 

jablká

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy Apple pie:

 

1. V mise zmiešame múku, soľ, cukor a pridáme na kocky nakrájaný studený alsan. Všetky suroviny spolu vymiesime rukou a postupne pridávame po lyžiciach studenú vodu, aby sa cesto spojilo.

 

Odporučame prečítať: Recepty z rebarbory

recept na jablkový koláč

Zdroj: Janka Pačeková

Odporučame prečítať:  Gallettes - slané palacinky s francúzskym 


2. Cesto odložíme do chladničky minimálne na pol hodiny, môžete ho tam nechať pokojne aj dlhšie. Počas toho, ako bude cesto tuhnúť si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Všetky jablká preložíme do hrnca, pridáme cukor, škoricu a vodu a všetko dusíme pod pokrievkou do mäkka, približne 15 minút. Jablká trochu pomixujeme ponorným mixérom, nie úplne na kašu a plnku necháme vychladnúť.


3. Stuhnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť znova odložíme do chladničky a druhú si vyvaľkáme do kruhu na pomúčenej doske. Cesto preložíme do formy a pritlačíme prstami o formu, hlavne boky cesta.

 

Odporučame prečítať: Pre milovníčky kapučína s troškou umenia

recept na apple pie

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame prečítať: Jablčný detox

 

4. Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku. Z chladničky vyberieme druhú časť cesta a znova vyvaľkáme do kruhu. Z cesta môžeme povykrajovať rôzne vzory. Ja som našla formu jabĺčka, čo mi prišlo vhod, keďže som pripravovala jablkový koláč. Z cesta som povykrajovala jabĺčka. Cestom som prikryla jablkovú plnku a na vrch som poukladala povykrajované jablká.


5. Nakoniec som povrch cesta potrela sójovým mliekom. Koláč pečieme pri 180 stupňoch aspoň 45 minút. Po upečení ho nechajte vychladnúť, ja som nevydržala aaa veď viete..spálila som si jazyk..takže počkajte, kým vychladne a už si len pochutnávajte.

 

 

Odporúčame prečítať: Chutné jablkové pochúťky

 

Prajeme dobrú chuť laugh

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

6 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.09.2014 09:33

jablkový koláčik hlavne teraz na jeseň - mňam

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

27.09.2014 14:40

vôňa a chuť pečených jabĺk je úžastná

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

28.09.2014 20:10

mňam príde mi to ako pyté.Samozrejme, toto je zdravšia verzia,ktorú by sa oplatilo vyskúšať.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

02.10.2014 18:12

robievam často jablkový z lineckého cesta takto lenže toto je zdravšia verzia

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.10.2014 14:08

Máme bohatú úrodu jabĺčok, zvyknem aj koláčiky piecť, chutia nám, sú super, určite vyskúšam aj tento receptík:))

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 15:54

a zasa mi pribudol jeden dobry receptik...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE