Tento koláč určite mnoho z vás pozná. Ja som si základný recept upravila, pomenila suroviny v korpuse, použila som celozrnný kuskus, pridala lusk. No a na vrch čokoládový krém, ktorý by bola škoda ponechať v pôvodnom množstve, lebo je tak chutný, že by bol hriech, aby ho bolo tak málo.
A na vrch ozdoba z čerstvého ovocia. Taká mini letná torta, ktorú ochutnali mnohí a všetkým chutila.
Recept na čokoládový cous-cous koláč
Suroviny na prípravu Čokoládového cous-cous koláča
Korpus:
- 1 H kuskus celozrnný
- 1 ½ H mlieko rastlinné
- 1 H voda
- ½ H cukor trstinový nerafinovaný
- vanilkový lusk
- 3 PL kakao
Čokoládový krém:
- 350-400 ml rastlinné mlieko
- 5 PL škrob
- 4 PL kakao
- ¾-1 H cukor trstinový nerafinovaný
- + 2 banány zrelé menšie
- 250 g jahody čerstvé
- konopné semienka podľa potreby
Počet porcií: 10 kusov
Čas prípravy: 15 minút príprava
Čas pečenia: 30 minút tepelná úprava
Postup prípravy Čokoládového cous-cous koláča:
1. Na korpus si uvaríme všetky uvedené suroviny v jednom hrnci. V hrnci zmiešame kuskus, cukor, kakao, vydlabaný vanilkový lusk (čiže vnútro – zrniečka z lusku), prilejeme mlieko a vodu a všetko spolu varíme na miernom ohni do zhustnutia.
2. Uvarenú zmes prelejeme do tortovej okrúhlej formy na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Formu necháme bokom aby korpus vychladol a počas toho si pripravíme plnku.
3. Na plnku si najprv zmiešame v mlieku škrob tak, aby sa celkom rozpustil a aby sme nemali v mlieku hrčky. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme kakao a môžeme premixovať mixérom do hladka. Pridáme cukor a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Uvarený hustý krém si odložíme zatiaľ bokom.
4. Na korpus pôjde ešte banán, čiže banány ošúpeme a nakrájame na nie veľmi hrubé kolieska a poukladáme na korpus tak, aby sme ho celý vyplnil.
5. Na banány nalejeme čokoládový krém a opatrne, zľahka ho rovnomerne rozotrieme. Na čokoládový krém budeme ukladať čerstvé umyté jahody a na záver už len posypeme konopnými semienkami.
6. Koláč vložíme do chladničky a necháme zachladiť do nasledujúceho dňa.
Prajeme dobrú chuť