Škorica je pre väčšinu z nás vianočná korenina, ktorú milujeme pre jej charakteristickú vôňu a chuť.
V tejto pochutine je ukryté zdravie, ktoré nám pomáha pri mnohých ťažkostiach. Nie nadarmo ju lekári odporúčajú konzumovať každý deň v jedle.
A keďže už máme bohužiaľ po lete a začína nám jeseň, pripravte si spoločne s nami nádherne voňavé škoricové rolky, ktoré vám nielen zachutia, ale vás aj príjemne zahrejú
Recept na Škoricové rolky
Suroviny na príprevu Cinnamon rolls:
Kvások:
- 1 ks droždie
- 1PL trstinový cukor
- ½ H voda horúca (nie vriaca!)
Cesto:
- 2 H múka pšeničná celozrnná hladká
- 2 H múka pšeničná hladká
- ¾ ČL soli
- 100 ml cukor trstinový
- 60-70 ml olej rastlinný
- 200 ml rastlinné mlieko vlažné
Náplň:
- alsan podľa potreby
- cukor trstinový podľa potreby
- škorica podľa potreby
- Na vrch
- roztopený alsan
Čas prípravy: 15 minút príprava
Čas pečenia: 25 minút na 180 °C
Shutterstock®Postup prípravy Cinnamon rolls:
1. Najprv si pripravíme kvások. Do malého hrnca rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme horúcou vodou a premiešame. Voda nesmie byť vriaca, ale nemala by byť ani letná, či vlažná, proste horúca. Kvások necháme poriadne vzísť
2. Medzičasom si pripravíme suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame. Pripravíme si bokom mlieko a olej.
3. Keď je kvások hotový, vlejeme ho do sypkej zmesi, taktiež prilejeme olej a mlieko a vymiesime cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinku.
4. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Doska musí byť poriadne pomúčená, cesto sa potom nebude zbytočne prilepovať na dosku. Vyvaľkané cesto posypeme trstinovým cukrom podľa chuti, na cukor nasypeme taktiež podľa chuti škoricu a na vrch poukladáme kúsky nakrájaného alsanu
Janka Pačeková5. Cesto pomaly zrolujeme do valca a nakrájame, osie hniezda by nemali byť príliš hrubé, pretože ešte podkysnú a v rúre narastú. Papierom na pečenie si vyložíme okrúhlu tortovú formu a poukladáme do nej osie hniezda s dostatočnými rozostupmi, nie však ďaleko od seba. Vo forme necháme 5-10 min. podkysnúť. Nakoniec už len polejeme roztopeným alsanom. Stačí každý koláčik pokvapkať 1-2 ČL alsanu, aby koláče neboli mokré a prevlhnuté. Vložíme do prehriatej rúry a pečieme približne 25 min.
6. Po upečení preložíme osie hniezda spolu s papierom na pečenie z tortovej formy na tanier a opatrne ich rozdelíme na jednotlivé kusy a položíme na mriežku, aby zospodu neostali mokré.
Prajeme dobrú chuť
Aktualizovaný článok: 06.09.2025
9 komentárov
ľubka Olexyová
16.10.2014 09:14piekla som podobné koláčiky,no som rada že môžem vyskúšať aj tento!
Blažena Sádovská
15.10.2014 14:20tiež rada pečiem, každý víkend, vyskúšam:))
Libuša
22.09.2014 22:21Mňam, rozhodne vyskúšam.
Katarína Šutvajová
22.09.2014 22:03škoricu v sladkých jedlách mám rada
Ingrid Šimoniková
22.09.2014 20:12zaujímavý receptík len netuším čo je ten alsan , poradíte mi ? rada by som recept vyskušala ďakujem
Mária
22.09.2014 19:18Mám rada vôňu a chuť škorice.
Gabriela Diheneščíková
22.09.2014 14:01takéto podobné rolky pečiem aj doma, veľmi dlho teda nevydržia, len tak sa po nich zapráši :)
Martina Zahoranová
22.09.2014 08:20škoricu milujem a jedla by som ju zo všetkým, kedysi boli ešte ajžuvačky škoricové a na to stále spomýnam že by sa mohli znova predávať no a toto bude určite veľká dobrota tiež
Jana Kabinová
22.09.2014 07:31Skvele, urcite vyskusam!