Zdravá maškrta - Cinnamon rolls

 

Škorica je pre väčšinu z nás vianočná korenina, ktorú milujeme pre jej charakteristickú vôňu a chuť.

 

V tejto pochutine je ukryté zdravie, ktoré nám pomáha pri mnohých ťažkostiach. Nie nadarmo ju lekári odporúčajú konzumovať každý deň v jedle.

 

 

A keďže už máme bohužiaľ po lete a začína nám jeseň, pripravte si spoločne s nami nádherne voňavé škoricové rolky, ktoré vám nielen zachutia, ale vás aj príjemne zahrejú smiley

 

Odporučame prečítať:  Zdravé recepty - Raggamuffin

 

 

Suroviny na príprevu Cinnamon rolls:


Kvások

  • 1 ks droždie
  • 1PL trstinový cukor
  • ½ H voda horúca (nie vriaca!)

 

Cesto

  • 2 H múka pšeničná celozrnná hladká
  • 2 H múka pšeničná hladká
  • ¾ ČL soli
  • 100 ml cukor trstinový
  • 60-70 ml olej rastlinný
  • 200 ml rastlinné mlieko vlažné

 

Náplň

  • alsan podľa potreby
  • cukor trstinový podľa potreby
  • škorica podľa potreby
  • Na vrch
  • roztopený alsan

 

Čas prípravy: 15 minút príprava

Čas pečenia:  25 minút na 180 °C

 

Odporučame prečítať:  Lievance s horúcim lesným ovocím

 

škorica

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy Cinnamon rolls:

 

1. Najprv si pripravíme kvások. Do malého hrnca rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme horúcou vodou a premiešame. Voda nesmie byť vriaca, ale nemala by byť ani letná, či vlažná, proste horúca. Kvások necháme poriadne vzísť.


2. Medzičasom si pripravíme suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame. Pripravíme si bokom mlieko a olej.

 

Odporučame prečítať:  Zdravý recept na Ovsené mlieko z MioMatu


3. Keď je kvások hotový, vlejeme ho do sypkej zmesi, taktiež prilejeme olej a mlieko a vymiesime cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinku.


4. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Doska musí byť poriadne pomúčená, cesto sa potom nebude zbytočne prilepovať na dosku. Vyvaľkané cesto posypeme trstinovým cukrom podľa chuti, na cukor nasypeme taktiež podľa chuti škoricu a na vrch poukladáme kúsky nakrájaného alsanu.


Odporučame prečítať:  Recepty na chutné domáce limonády

cinnamon rolls

Zdroj: Janka Pačeková

5. Cesto pomaly zrolujeme do valca a nakrájame, osie hniezda by nemali byť príliš hrubé, pretože ešte podkysnú a v rúre narastú. Papierom na pečenie si vyložíme okrúhlu tortovú formu a poukladáme do nej osie hniezda s dostatočnými rozostupmi, nie však ďaleko od seba. Vo forme necháme 5-10 min. podkysnúť. Nakoniec už len polejeme roztopeným alsanom. Stačí každý koláčik pokvapkať 1-2 ČL alsanu, aby koláče neboli mokré a prevlhnuté. Vložíme do prehriatej rúry a pečieme približne 25 min.


6. Po upečení preložíme osie hniezda spolu s papierom na pečenie z tortovej formy na tanier a opatrne ich rozdelíme na jednotlivé kusy a položíme na mriežku, aby zospodu neostali mokré.

 

Odporúčame prečítať:  Chudnite zdravo s ovocím

 

Prajeme dobrú chuť laugh

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Jana Kabinová

Jana Kabinová

22.09.2014 07:31

Skvele, urcite vyskusam!

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.09.2014 08:20

škoricu milujem a jedla by som ju zo všetkým, kedysi boli ešte ajžuvačky škoricové a na to stále spomýnam že by sa mohli znova predávať no a toto bude určite veľká dobrota tiež

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

22.09.2014 14:01

takéto podobné rolky pečiem aj doma, veľmi dlho teda nevydržia, len tak sa po nich zapráši :)

Vaše meno:

Mária

Mária

22.09.2014 19:18

Mám rada vôňu a chuť škorice.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

22.09.2014 20:12

zaujímavý receptík len netuším čo je ten alsan , poradíte mi ? rada by som recept vyskušala ďakujem

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

22.09.2014 22:03

škoricu v sladkých jedlách mám rada

Vaše meno:

Libuša

Libuša

22.09.2014 22:21

Mňam, rozhodne vyskúšam.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.10.2014 14:20

tiež rada pečiem, každý víkend, vyskúšam:))

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

16.10.2014 09:14

piekla som podobné koláčiky,no som rada že môžem vyskúšať aj tento!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.