Jesenné obdobie je tu a s ním i mnoho chutných plodov, z ktorých si môžete pripraviť chutné jesenné pochúťky. Jablko je jedným z nich a je známe pre svoje široké využitie. Pokiaľ máte doma jabĺčka, pre ktoré zatiaľ nemáte využitie, čo takto pripraviť si z nich pár chutných jablkových pochúťok? Inšpirovať sa môžete prostredníctvom našich receptov.
Pozri aj: Cviklové placky s jogurtovým dresingom: Zdravá jesenná pochúťka
Chrumkavá jablková štrúdľa z lístkového cesta
Budeme potrebovať:
- Lístkové cesto (1 balenie na 2 štrúdle)
- Jablká (podľa potreby a možností)
- Škoricový cukor
- Opraženú strúhanku
- Vajce na potretie štrúdle
Ako budeme postupovať:
Predpripravené lístkové cesto si necháme rozmraziť. Medzitým si nastrúhame jabĺčka. Na panvici si potom opražíme dozlata strúhanku. Cesto si prekrojíme na polovicu, rozvaľkáme ho natenko a posypeme ho opraženou strúhankou (môže, nemusí byť). Na strúhanku nasypeme nastrúhané jabĺčka, ktoré sme si dochutili škoricovým cukrom. Štrúdľu opatrne zvinieme a položíme na vodou obliaty plech. Plech nie je potrebné mastiť. Nakoniec štrúdľu potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.
Šťavnaté jablkové pité
Budeme potrebovať:
- 600 gramov hladkej múky
- 250 gramov masla alebo margarínu
- 125 gramov kryštálového cukru
- Prášok do pečiva
- 0,2 litra mlieka
- Štipku soli
- 2 vajcia
- Približne 2 kilá jabĺk
- Škoricový cukor
Ako budeme postupovať:
Hladkú múku spolu s práškom do pečiva, cukrom, maslom a soľou zmiešame. V pripravenom mlieku si rozšľaháme vajíčka a polovicu vlejeme do misky. Vypracujeme si cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice. Prvú časť vyvaľkáme a uložíme na plech. Jablká si nastrúhame a dochutíme škoricovým cukrom. Plnku si navrstvíme na cesto a utlačíme ju druhou vrstvou cesta, ktoré popicháme vidličkou, aby mohlo pité ,,dýchať“. Nakoniec vrch polejeme zvyšným mliekom s vajcom a pečieme doružova.
Chutná jablková výživa
Budeme potrebovať:
- Približne 2 kilá jabĺk
- Vanilkový cukor (2 vrecúška)
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
- 1 dl vody
- Kryštálový cukor (podľa kyslosti jabĺk)
Ako budeme postupovať:
Jabĺčka si očistíme, vložíme do hrnca a podlejeme trochou vody. Potom pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor a kyselinu citrónovú. Všetko spolu zmiešame a povaríme približne 10 minút. Jabĺčka necháme vychladnúť a následne rozmixujeme. Zmes plníme do malých pohárikov. Sterilizujeme dovtedy, pokým nám ,,nechytí“ viečko.
Odporúčame: Jednoduchý recept na apple pie: Tento jablkový múčnik budeš milovať!