Ak ste ešte pocit citlivých zubov nezažili, podľa odborníkov je veľmi vysoká šanca, že vás to niekedy v živote čaká. Ako sa citlivosť zubov prejavuje? Najčastejšie ju ľudia charakterizujú ako nepríjemný pocit pri konzumácii určitých druhov jedál, no niekedy prerastá až do nepríjemnej a ostrej bolesti.
Často nastáva pri jedení či pití studeného pokrmu alebo nápoja a v pokročilých štádiách môže človeku s citlivými zubami vadiť aj celkom obyčajné dýchanie. Podľa stomatológov je však citlivosť zubov vo väčšine prípadov v našich rukách.
Problém mnohých
Z odborného hľadiska sú citlivé zuby synonymom odhaleného dentínu, teda zuboviny, čo je v podstate mäkšia časť zuba nachádzajúca sa priamo pod sklovinou. Po odhalení zuboviny prichádza vplyvom studeného, horúceho či kyslého podnetu k stimulácii nervov, čo má za následok známy nepríjemný či bolestivý pocit.
Štatisticky ohrozuje citlivosť zubov až 87 percent populácie, preto je veľmi dôležité naštudovať si, ako môžeme tento stav minimalizovať alebo úplne odvrátiť.
Odporúčame: Najkrajšie inšpirácie na adventný veniec: Aké sú trendy v tomto roku?
Nebezpečné bielenie
Prečo ale dochádza k odhaleniu spomínaného dentínu? V niektorých prípadoch ide o genetickú predispozíciu, no vo väčšine prípadov si za to môžeme sami. Prvým dôvodom môže byť zlozvyk. Škrípanie či zatínanie zubov, otváranie fliaš zubami, ohrýzanie nechtov a k zlozvykom môže patriť aj príliš drsné a časté umývanie zubov.
Citlivé zuby môžu byť napokon aj výsledkom toho, čo na zuby používame. Tŕňom v oku stomatológov sú najmä bieliace produkty na zuby s obsahom peroxidu vodíka a v podstate každý bieliaci produkt v prípade, ak bezprostredne po jeho použití pociťujete dočasnú citlivosť. Dlhodobým používaním týchto produktov (vrátane pást na zuby) si môžete sklovinu poškodiť dokonca aj natrvalo a citlivé zuby sa tak môžu stať bežnou súčasťou vášho každodenného života. Pred použitím akéhokoľvek bieliaceho produktu si preto veľmi dobre prečítajte zloženie, prípadne sa poraďte s lekárom či lekárnikom.
Kyslosť ako nepriateľ
Ako dobre vieme, kyslé prostredie v organizme je doslova liahňou baktérií a vírusov, a chorobám sa v ňom darí až príliš dobre. Kyslé jedlá a nápoje však nerobia dobre ani zubnej sklovine. Príliš sladké a slané jedlá, sladené a sýtené nápoje, citrusy, víno či kyslé dochucovadlá ako napríklad ocot, to všetko môže časom a pravidelnou konzumáciou spôsobiť už spomínané bolestivé odhaľovanie zuboviny.
Cez sviatky si preto dávajte pozor na to, čo konzumujete, a to najmä vtedy, ak máte problém s citlivými zubami. Ak už bez kyslých jedál a nápojov neprežijete a vianočné sviatky si chcete užiť, takpovediac, naplno, pite veľa vody z vodovodu. Tá dokáže vyvážiť kyslé pH v ústach a zabrániť tak rozkladaniu zubnej skloviny.