Aj keď máme prehľad o tom, čo je pre naše zdravie najlepšie, neustále počúvame a čítame o prospešnosti a úžasných benefitoch zeleniny aj ovocia pre naše telo, no a taktiež teoreticky ovládame, aké správne potraviny by na našich tanieroch nemali chýbať, napriek tomu všetkému veľmi radi siahame po nezdravom jedle. A neraz sa stane aj to, že túto nie príliš vhodnú potravu uprednostníme pred zdravšou alternatívou. Prečo je to tak? Z akého dôvodu nám chutí akurát jedlo, ktoré nie je pre naše telo práve najprínosnejšie? Na túto otázku nájdete odpoveď v nasledujúcom článku.
Pozri aj: Vedeli ste, že závislosť na jedle je choroba? Takto sa prejavuje
Pradávne dedičstvo
Možno vám napadne, že sú to práve chuťové poháriky, ktoré nás zrádzajú a v istom zmysle presviedčajú o tom, aby sme radšej siahli po čokoláde alebo zemiakových lupienkoch ako po jablku či zeleninovom šaláte. Je to čiastočná pravda, hoci v pravej podstate je tiahnutie k nezdravému jedlu viac-menej zakódované v génoch. Chuťové preferencie sú stále ovplyvňované akýmsi pudom prežitia, ktorý nám nastavila príroda. A hoci sa civilizácia zmenila a s ňou aj náš životný štýl, pôvodný vzorec zakorenený v génoch neustále pretrváva.
Kde sa berie chuť na sladké či mastné jedlo?
Jedlo bohaté na tuky malo pre našich predkov význam v tom, že si z neho telo dokázalo uložiť zásoby energie na horšie a náročnejšie časy, tým pádom išlo často aj o otázku prežitia, napr. počas zimy. Sladká chuť je zas signálom rýchlo využiteľnej energie, ktorá bola potrebná napríklad na namáhavú prácu či únik pred nebezpečenstvom. Z tohto dôvodu aj dnes, hoci už v odlišných podmienkach, nás stále lákajú chute na sladké a mastné jedlo.
V súčasnosti, keď ponuka cukrov a tukov prevyšuje skutočné potreby našich tiel, sa dostáva do konfliktu evolúciou spôsobené nastavenie na preferovanie sladkého a mastného jedla a spôsob života, ktorý si v zásade nevyžaduje vytváranie tukových zásob, no rovnako nebýva potrebný ani vysoký príjem energie z cukru. Okrem toho, v dávnej minulosti nebol dostupný rafinovaný cukor. V období praveku boli cukry dostupné akurát v ovocí a čo sa tukov týka, tie boli konzumované v mäse a prípadne orieškoch.
Vybrali sme: Čo prezrádza tvar rúk o tvojej osobnosti? Dozvieš sa aj to, čo nevieš
Horká a kyslá chuť
Chute nás mali v dávnej minulosti tiež vystríhať pred nebezpečenstvom. V prírode sa väčšina cicavcov vyhýba horkej chuti, nakoľko býva spojená s jedovatými plodmi a otravou. Aj u malých detí môžete pozorovať, že odmietajú potraviny s horkou chuťou a nie je sympatická ani mnohým dospelým. Rovnako problematické býva aj vnímanie kyslej chuti, ktorá často varovala pred nezrelosťou plodov alebo pokazenou potravou.
Aké jedlá sú najviac návykové?
Vedci z University of Michigan sa pokúsili zostaviť rebríček najviac návykových jedál, ktorých chuti jednoducho nevieme odolať. A možno vás to prekvapí, ale na prvom mieste nie je vyprážané mäso ani čokoláda, ale pizza! V tesnom závese za pizzou sa nachádzajú kalorické bomby – čokoláda a zemiakové lupienky. Odborníci dokonca tvrdia, že závislosť na zemiakových lupienkoch je porovnateľná so závislosťou na cigaretách. Medzi ďalšie top návykové potraviny patria aj sušienky, zmrzlina či hranolčeky. Pre zaujímavosť, na ôsmom mieste sa nachádzajú sladké sýtené nápoje a vyprážané či grilované kura sa umiestnilo „až“ na dvanástom mieste.