V dnešnej dobe na každom kroku počúvame o tom, ako sú ľudia alergickí. Alergickí na jedlo a jeho zložky, na slnko, na zvieratá a tak ďalej, a tak ďalej. S týmto zoznamom by sme totiž mohli celkom jednoducho pokračovať aj donekonečna. Celkom rozšírenou alergiou je aj tá na lepok. Niektorí ľudia sú naň vyslovene alergickí, organizmus iných ho jednoducho dobre nespracúva a nerobí im dobre. Ak patríte do jednej z týchto skupín alergikov, potom je možné, že hľadáte účinné rady, ako odstrániť lepok z jedálnička. Aj keď to nie je najjednoduchšia úloha, poradíme vám, ako na to!
Začnite od piky
Prejsť na bezlepkovú stravu nebude najľahšie najmä pre tých, ktorí sa lepku rozhodli vzdať pre presvedčenie, že budú zdravší. Lepok im teda vyslovene neubližuje, no majú pocit, že ani nepomáha. Ľudia, ktorým lepok robí zle, sa ho budú, samozrejme, zbavovať jednoduchšie, keďže už nechcú, aby ich bolelo brucho, mali hnačky či ich neustále bolela hlava. Z akéhokoľvek dôvodu teda chcete byť „gluten free”, začnite pekne po poriadku od vlastnej potravinovej skrinky. Prvým krokom by mala byť jej rozsiahla revízia. Všetko s obsahom lepku treba odstrániť preč z dosahu. Na toto veľké upratovanie si vyhraďte dostatok času, pretože musíte čítať zloženie takmer každej potraviny v skrinke.
Náš tip! Zásobte sa bezlepkovou múkou, strúhankou či bezlepkovým chlebíkom, ak viete, že bez týchto potravín neprežijete. Nestane sa vám tak, že siahnete po obyčajnej múke v čase, keď ju budete náhodou potrebovať.
Inšpirácia pre teba: Potraviny s ochladzujúcim účinkom: Čo servírovať v horúcom lete?
Zloženie je biblia
Keď už ste sa zbavili všetkého, čo vo vašej domácnosti obsahovalo lepok, už do nej nič s jeho obsahom ani neprineste. To zahŕňa veľmi pozorné čítanie zloženia každého nového výrobku, novej značky výrobku a vlastne všetkých potravín, ktoré vyslovene nenesú nálepku „bez lepku”. Zatiaľ čo jedna značka sójovej omáčky lepok neobsahuje, iná áno, preto treba dobre študovať, čo sa píše na obale. Pritom by ste si mali naštudovať aj zložky, ktoré tak síce nevyzerajú, no lepok obsahujú. Pozor si dajte na zradné potraviny, ako sú niektoré druhy šunky, syra, čipsov, sladkostí, omáčok, dresingov či dokonca liekov. Úplne dôveryhodné nie sú ani hotové smoothies, ľadové kávy a mliečne nápoje.
Vaše „go to”
Pre začiatočníka v bezlepkovej diéte môže byť naozaj ťažké pripraviť si bezlepkové jedlo alebo si niečo bez lepku vybrať z menu v reštaurácii. V tomto prípade choďte na istotu a majte v pamäti niekoľko „go to” ingrediencií, ktoré si môžete vždy dovoliť skonzumovať. Záruku bezlepkovosti nesie hlavne čerstvá zelenina a ovocie (mrazené verzie lepok obsahovať môžu, ale nemusia), orechy a semienka a tiež mäso. To však radšej konzumujte mimo domova len grilované a bez žiadnych omáčok. Čo sa alkoholických nápojov týka, je to zväčša víno, vodka, gin. Z nealka takmer všetko, čo neobsahuje laktózu.
Náš tip! Ak si netrúfate jesť „gluten free“ v reštauráciách, nikdy nič nepokazíte tým, keď si do práce budete jedlo nosiť z domu. Podobne pochodíte aj na oslavách. Ak nemáte záruku, že bude čosi na zahryznutie aj pre bezlepkáčov, potom si radšej prineste niečo svoje, inak riskujete, že siahnete po jedlách, ktoré vám v konečnom dôsledku ublížia.
Vyskúšaj: Dokonalé letné osvieženie: Skús recept na sangriu 3x inak!