Potraviny ako prevencia proti rakovine? Tieto rozhodne neváhaj zaradiť do jedálnička!

potraviny prevencia rakoviny

Rakovina patrí medzi najzávažnejšie  a veľmi zákerné choroby. Berie úsmevy a bezstarostný život, spôsobuje bolesť a utrpenie. Často, bohužiaľ, končí večným spánkom. Samozrejme, že môže prísť ako blesk z jasného neba, bez akéhokoľvek ohlásenia, drzo a zákerne. Mali by ste však poznať potraviny, ktoré pôsobia ako účinná prevencia proti tejto zlobe. Vyskúšajte ich zaradiť do svojho jedálnička čo najskôr a žite dlhý a najmä zdravý život.

Vďaka čomu majú niektoré potraviny protinádorové účinky?

Niektoré potraviny obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ktoré pomáhajú telu bojovať proti vzniku a šíreniu rakovinových buniek. Medzi tieto látky patria antioxidanty, vitamíny, minerály a rastlinné zlúčeniny, ktoré neutralizujú voľné radikály a chránia bunky pred poškodením. 

Konzumácia potravín bohatých na tieto látky môže znižovať zápal v tele, posilňovať imunitný systém a zabraňovať mutáciám buniek, ktoré môžu viesť k rakovine. Dôležitú úlohu zohráva aj vláknina, ktorá podporuje zdravie tráviaceho systému a pomáha eliminovať toxíny z tela

Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a zdravých tukov môže výrazne znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Zdravý životný štýl a vyvážená strava sú preto kľúčové pre udržanie organizmu v dobrej kondícii a ochranu pred chronickými ochoreniami.

bobuľové ovocie
Freepik

Najlepšie potraviny s protirakovinovým účinkom:

1. Bobuľové ovocie

Sú také chutné a jednoducho ich milujeme. Veď kto by nemal rád jahôdky alebo černice? Dobrou správou však je, že všetky tieto plody sú známe svojim zdravým účinkom. Dokážu spomaliť tvorbu nádorov a nádorových buniek. 

Môžete ich pripraviť a konzumovať na množstvo spôsobov, napríklad ako súčasť smoothie, domáci sorbet, posýpka na obľúbenom jogurte. Výborne chutia aj v šalátoch a sú prírodnými cukrovinkami. Chránia telo a udržujú ho zdravé. Neváhajte a doplňte ich ešte dnes.

2. Paradajky

Ďalší odvážny bojovník, ktorý zastavuje rast rakovinotvorných buniek. Je to skvelá správa, pretože paradajky sú zdravé a využiteľné na veľké spektrum spôsobov. Môže to znieť  neatraktívne, ale vyskúšajte paradajkovú šťavu. Je naozaj vynikajúca. Pochutnajte si na nich pri raňajkách ako súčasť vašej omelety alebo toastu. 

Ak máte záhradku, môžete sa tešiť šťavnatým domácim paradajkám. Pomáhajú predchádzať rakovine, preto ich konzumujte pravidelne.

3. Pomaranče

Nejde konkrétne len o pomaranče. Každé jedlo s vysokým obsahom vitamínu C je nenahraditeľným pomocníkom. Vitamín C totižto zabraňuje rakovinotvorným zárodkom a zlúčeninám útočiť na náš organizmus. Brokolica a grapefruit tiež obsahujú nezanedbateľnú dávku tohto vitamínu. 

Začať deň ,,ruka v ruke" s citrusovým plodom, to je tá správna voľba. Pomôže prebudiť telo a tráviaci systém. Veľké šťavnaté pomaranče sú vhodné napríklad na desiatu, ktoré upokoja chuť na sladké. Vyskúšajte kombináciu pomarančového plátku a dvoch tabličiek tmavej čokolády. Chutí bezkonkurenčne!

4. Orechy

Orechy obsahujú vitamín E. Obzvlášť vysoký obsah tohto vitamínu majú búrske oriešky (arašidy) a mandle. Samozrejme, tieto drobné zázraky môžete zakomponovať do rôznych pokrmov kedykoľvek počas dňa. Pridajte ich do ovsených vločiek na raňajky, do šalátu na večeru, alebo ich konzumujte ako malé občerstvenie. Ak nechcete jesť orechy v celosti, vyskúšajte orechové maslo alebo mlieko. Možnosti sú naozaj nekonečné.

5. Ľanové semienka

Síce nevynikajú nápaditou chuťou, no obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré prispievajú k prevencii rakoviny. Jedno balenie vám vydrží po veľmi dlhú dobu. Pridajte si ich do smoothies, ovsených vločiek, cereálií, jogurtu, šalátov a polievok, jednoducho všade, kde to je len možné.

zelený čaj
Freepik

6. Čaj

Vedci a výskumníci veria, že čaj, najmä ten zelený, obsahuje preventívne činidlá. Na popíjaní čaju nie je absolútne nič škodlivé. Naopak, ide o účinnú terapiu pre telo i dušu. Ochutnajte ovocný čaj, ak máte chuť na niečo sladké, alebo silnejší čaj, ako napríklad Earl Grey, Chai. 

Harmančekový čaj či mäta účinne pomôžu proti žalúdočným trápeniam. Konzumovať zdravú výživu na rastlinnej báze a účinné produkty, to je cesta, ktorou sa môžete vybrať. Vaše telo sa vám odvďačí v podobe vitality a celkového zdravia.

7. Cesnak

Cesnak je prírodným bojovníkom proti rakovine, obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť spomaliť rast nádorových buniek. Navyše podporuje imunitný systém a znižuje zápaly v tele. Pridajte ho do jedál pri varení, či už do polievok, omáčok alebo ako súčasť marinád. Jeho silná aróma a chuť sú len bonusom k jeho zdraviu prospešným účinkom.

8. Brokolica

Táto zelená zelenina patrí medzi najsilnejšie protirakovinové potraviny. Obsahuje sulforafán, zlúčeninu, ktorá ničí rakovinové bunky a bráni ich ďalšiemu šíreniu. Brokolica je skvelá v polievkach, dusená ako príloha alebo v kombinácii s inými druhmi zeleniny. Ak chcete zachovať čo najviac prospešných látok, skúste ju konzumovať mierne naparenú.

9. Kurkuma

Táto zlatá korenina je známa svojimi protizápalovými a protirakovinovými účinkami. Obsahuje kurkumín, silný antioxidant, ktorý môže spomaliť rast nádorov a zabrániť šíreniu rakovinových buniek. Pridajte ju do jedál – hodí sa do polievok, omáčok, smoothies alebo ako súčasť zdravých nápojov s mliekom a medom.

10. Tmavá čokoláda

Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa (aspoň 70 %) je plná antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Môže byť skvelým spôsobom, ako uspokojiť chuť na sladké bez výčitiek. Skombinujte ju s ovocím, pridajte do kaší alebo si vychutnajte pár kociek len tak.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 28.02.2025

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.05.2016 11:53

v lete si viac doprajem týchto potravín

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

16.04.2016 17:06

pěkný článek, samé užitečné věci

Vaše meno:

Katarína

Katarína

04.03.2016 11:36

Kiežby to bola pravda

Vaše meno:

Anna K

Anna K

03.03.2016 11:22

Tiež sa snažím jesť čo najviac týchto plodín, hlavne v lete, keď si ich môžem priniesť zo svojej záhradky. Vtedy sú najchutnejšie a zjedla by som ich kvantum.

Vaše meno:

Kristína Rusinková

Kristína Rusinková

01.03.2016 15:41

citrusy to je moje ♥

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

29.02.2016 20:29

Kiež by :)

Vaše meno:

Júlia

Júlia

29.02.2016 17:11

Orechy mám najviac rada! jedla by som ich na kilá :D A lanové semienka si vždy pridám do jogurtu či ovsenej kaše :)

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

27.02.2016 09:19

ešte mi tu chýba cvikla, skvelá na tvorbu červených krviniek

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

26.02.2016 20:13

hlavne že máme všetko z týchto potravín dostupné a môžeme si vyberať

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.02.2016 17:41

vyborne veci,ktore csto konzumujeme,pijeme

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.02.2016 15:28

všetko spomínané máme doma radi a aj to často jeme a pijeme :-)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

26.02.2016 14:30

samé zdravé veci :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.