Zemiaky patria do slovenskej kuchyne už stovky rokov. Táto obľúbená zelenina sa podáva najčastejšie ako príloha, no dokážete z nej pripraviť aj chutné hlavné jedlo. Ich veľkým plusom je, že dokážu rýchlo zasýtiť a dodať energiu na dlhší čas. Správnou prípravou zemiakov sa o svoju postavu báť nemusíte a môžete ich konzumovať bez výčitiek.
Chutná príloha už stovky rokov
Zemiaky boli dovezené do Európy v 16. storočí, ale ľudia ich spočiatku vnímali skôr negatívne. Považovali ich za pohanskú plodinu, ktorá môže človeku uškodiť a spôsobiť mu zdravotné problémy. Obľúbenou potravinou sa stali až o desiatky rokov neskôr.
Okrem svojej chuti a ľahkej príprave majú zemiaky aj mnoho ďalších pozitív. Medzi ne jednoznačne patrí aj ich pozitívny vplyv na ľudské zdravie, vďaka veľkému obsahu vitamínov a minerálnych látok. Zemiaky sú významným zdrojom vitamínu C. V 100 gramoch tejto plodiny nájdete až 10 mg tohto vitamínu. Taktiež obsahujú škrob, bielkoviny, minerálne látky draslík, horčík, železo, jód alebo selén a šupka zemiakov obsahuje aj vitamíny B.
Zapekané zemiaky so zeleninou
Suroviny:
- 250 g uvarených zemiakov
- 100 g brokolice
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 1 cuketa
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ, korenie
- vajce
- 40 g parmezánu
Príprava: Zemiaky v šupke dáme do vriacej vody na 15 minút. Medzitým očistíme a nakrájame na menšie kúsky ostatnú zeleninu, ktorú zmiešame v miske. Keď sú zemiaky uvarené, nakrájame ich na kocky a zmiešame spolu so zeleninou. Túto zmes dáme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom.
V druhej miske zmiešame vajce a nastrúhaný parmezán. Touto zmesou polejeme zeleninu a dáme ju piecť do vopred vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 20 minút.
FreepikDomáce hranolky s bylinkami
Suroviny:
- 200 g zemiakov
- 2 polievkové olivového oleja
- tymian
- bazalka
- rozmarín
- soľ
Príprava: Najskôr zemiaky umyjeme, zbavíme šupky a pokrájame na hranolky hrubé približne 1 cm. Potom ich na 15 minút vložíme do vody a čím sa zbavíme škrobu. Medzitým nakrájame čerstvé bylinky na drobno. Potom v miske zmiešame surové hranolky s olivovým olejom, soľou a bylinkami. Všetko dáme na plech a dáme piecť pri 200 stupňoch na 20 – 25 minút.
Pečené zemiaky s cesnakom a syrom
Suroviny:
- 300 g zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 50 g strúhaného syra (napr. parmezán, eidam)
- soľ, čierne korenie, sušené oregano
Príprava: Zemiaky dobre umyjeme a nakrájame na mesiačiky. V miske ich premiešame s olivovým olejom, pretlačeným cesnakom, soľou, korením a sušeným oreganom. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C približne 25 – 30 minút. Päť minút pred koncom posypeme strúhaným syrom a necháme zapiecť do chrumkava.
FreepikZemiakové placky s cuketou
Suroviny:
- 300 g zemiakov
- 150 g cukety
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, čierne korenie
- olej
Príprava: Zemiaky a cuketu nastrúhame najemno a vyžmýkame prebytočnú vodu. Pridáme vajce, múku, pretlačený cesnak, soľ a korenie. Dobre premiešame a z cesta tvarujeme placky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Jemne posprejujeme olivovým olejom a pečieme do zlatista. Zemiakové placky podávame s kyslou smotanou.
Krémová zemiaková polievka
Suroviny:
- 400 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 liter vývaru (zeleninový alebo kurací)
- 100 ml smotany na varenie
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
- čerstvá petržlenová vňať
Príprava: Cibuľu a mrkvu nakrájame nadrobno a orestujeme na troche oleja. Pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vývarom a varíme približne 20 minút, kým sú zemiaky mäkké. Následne všetko rozmixujeme dohladka ponorným mixérom, pridáme smotanu, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku ešte krátko povaríme a podávame posypanú petržlenovou vňaťou.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 27.02.2025