Recepty: Dobroty, z ktorých sa nepriberá - zaostrené na zemiaky

Zemiaky patria do slovenskej kuchyne už stovky rokov. Táto obľúbená zelenina sa podáva najčastejšie ako príloha, no dokážete z nej pripraviť aj chutné hlavné jedlo.

 

Ich veľkým plusom je, že dokážu rýchlo zasýtiť a dodať energiu na dlhší čas. Správnou prípravou zemiakov sa o svoju postavu báť nemusíte a môžete ich konzumovať bez výčitiek. 

 

Chutná príloha už stovky rokov

 

Zemiaky boli dovezené do Európy v 16. storočí, ale ľudia ich spočiatku vnímali skôr negatívne. Považovali ich za pohanskú plodinu, ktorá môže človeku uškodiť a spôsobiť mu zdravotné problémy. Obľúbenou potravinou sa stali až o desiatky rokov neskôr.

 

Okrem svojej chuti a ľahkej príprave majú zemiaky aj mnoho ďalších pozitív. Medzi ne jednoznačne patrí aj ich pozitívny vplyv na ľudské zdravie, vďaka veľkému obsahu vitamínov a minerálnych látok. Zemiaky sú významným zdrojom vitamínu C. V 100 gramoch tejto plodiny nájdete až 10 mg tohto vitamínu. Taktiež obsahujú škrob, bielkoviny, minerálne látky draslík, horčík, železo, jód alebo selén a šupka zemiakov obsahuje aj vitamín B. 

 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Dobroty z ktorých sa nepriberá, zaostrené na zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Zapekané zemiaky so zeleninou


Suroviny:

  • 250 g uvarených zemiakov
  • 100 g brokolice
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 1 cuketa
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
  • vajce
  • 40 g parmezánu

 

Príprava:

  • Zemiaky v šupke dáme do vriacej vody na 15 minút. Medzitým očistíme a nakrájame na menšie kúsky ostatnú zeleninu, ktorú zmiešame v miske. Keď sú zemiaky uvarené, nakrájame ich na kocky a zmiešame spolu so zeleninou. Túto zmes dáme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom.
  • V druhej miske zmiešame vajce a nastrúhaný parmezán. Touto zmesou polejeme zeleninu a dáme ju piecť do vopred vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 20 minút. 

 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Dobroty z ktorých sa nepriberá, zaostrené na zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Domáce hranolky s bylinkami

 

Suroviny:

  • 200 g zemiakov
  • 2 polievkové olivového oleja
  • tymián
  • bazalka 
  • rozmarín
  • soľ

Príprava:

  • Najskôr zemiaky umyjeme, zbavíme šupky a pokrájame na hranolky hrubé približne 1 cm. Potom ich na 15 minút vložíme do vody a čím sa zbavíme škrobu. Medzitým nakrájame čerstvé bylinky na drobno.
  • Potom v miske zmiešame surové hranolky s olivovým olejom, soľou a bylinkami. Všetko dáme na plech a dáme piecť pri 200 stupňoch na 20 – 25 minút. 

 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Dobroty z ktorých sa nepriberá, zaostrené na zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Júlia D

Júlia D

27.02.2016 10:49

Prvý recept vyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.02.2016 12:14

zemiaky mame velmi radi,najvacsou pochutkou su pecene zemiaky v rure,robievam ich na veceru,najlepsie su tie chrumkave,ale urcite vyskusam receptiky oba,uz sa tesim

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

27.02.2016 14:47

Super receptíky, určite vyskúšame a ochutnáme, lebo zemiaky milujeme. A radi skúšame novinky, ktoré vyzerajú dobre a ešte lepšie chutia.

Vaše meno:

Patrícia Debnárová

Patrícia Debnárová

27.02.2016 16:44

Domáce hranolky sú určite najlepšie. My si zvykneme robiť aj mrkvové hranolky ktoré sú tiež super a veľmi ospevované sú aj cuketové tak tie ešte musíme vyskúšať. :)

Vaše meno:

Lenka Kantorova

Lenka Kantorova

27.02.2016 19:37

Super, vyskúšam...

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

28.02.2016 19:35

vyskúšam :)

Vaše meno:

Karina Bartakovičová

Karina Bartakovičová

29.02.2016 12:00

hranolky s bylinkami ma nenapadli, určite vyskúšam tento recept :)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

01.03.2016 13:34

.. a už som hladná :D.. Tie so zeleninou určite vyskúšam :).. Keď robím niečo na takýto štýl, vždy to pred koncom jemne potriem roztopeným maslom s cesnakom :)..

Vaše meno:

Katarína

Katarína

02.03.2016 11:33

Mňamka

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

02.03.2016 16:28

Vyskúšala som je to fakt dobré a chutilo to aj tým mojim hladošom

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.03.2016 21:28

všetko racionálne,zdravé a zeleninku mám rada

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

11.03.2016 10:10

zemiaciky su perfekne...

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

08.04.2016 16:18

zemiaky sú pre mňa pochúťkou a doprajem si ich stále

Vaše meno:

adeel

adeel

02.02.2017 13:20

Mňam.... určite vyskúšam, tie hranolčeky vyzerajú zaujímavo, no či bude chutiť aj rodinke ? Uvidíme :) :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 08:29

Zemiaky mám rada snáď na všetky spôsoby :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.