Recept na zdravé zemiakové placky: Pripravené na plechu a bez oleja!

zemiakové placky v rúre

Zemiakové placky môžeme u nás na Slovensku, a to prakticky asi vo všetkých jeho kútoch, zaradiť medzi typické pokrmy, ktoré pripravovali už naše staré mamy. V rôznych regiónoch majú dokonca i rozličné pomenovania. 

Možno vám niečo hovorí pojem haruľa. Zemiakové placky sú ľahké a rýchle na prípravu. Stačí vám na ne len zopár ingrediencií, ktoré väčšina gazdiniek vždy doma aj nájde. Tento pokrm je zároveň chutný a obľúbený medzi skoršie narodenými aj deťmi. Máte radi zemiakové placky aj vy?

Odporúčame: Recept: Slivkové ružičky z lístkového cesta podľa Kvety Horváthovej

Zemiaky na spôsob placiek – chrumkavé a chutné

Placky zo zemiakov je pritom možné konzumovať na množstvo spôsobov. Perfektné sú i samotné, no rovnako je ich vhodné podávať k rôznym polievkam, napríklad aj namiesto chleba. Taktiež sú skvelou prílohou ku kuraciemu či bravčovému soté. 

Mnohí pripravujú zemiakové placky podľa tradičných overených receptov, no aj mi vám dnes prinášame jeden tip, ako pripraviť chutné placky, a to navyše v trochu zdravšej verzii bez použitia oleja. Verte, že si ich zamilujete, stačí len vyskúšať!

Ochutnaj aj: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!

zemiakové placky z rúry
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Cesto na zemiakové placky pečené v rúre:

  • 750 g zemiakov
  • 1 cuketa
  • 1 cibuľa
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 4 – 5 PL hladkej múky
  • soľ a korenie

Odporúčame: Ako pripraviť najlepšie trhané mäso? Máme aj tipy, ako si ho vychutnať!

placky zo zemiakov
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup na zemiakové placky z rúry

Tieto vynikajúce zemiakové placky musíte vyskúšať! Ako prvé si zemiaky umyjeme, ošúpeme a najemno nastrúhame. Poriadne z nich vyžmýkame prebytočnú šťavu, napríklad aj pomocou utierky. Taktiež si očistíme a nastrúhame jednu stredne veľkú cuketu. 

Zeleninu premiestnime do vhodne veľkej nádoby. K zemiakom a cukete pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku. Taktiež nezabudneme na vajcia a múku. Zmes dochutíme soľou a korením, prípadne obľúbenými bylinkami, napríklad majoránkou.

Všetko dôkladne vymiešame a postupne začneme zmes v tvare placiek ukladať na plech s papierom na pečenie. Placky pečieme pri zapnutom ventilátore a teplote 180 °C asi 35 až 45 minút. Po ochladnutí môžeme chrumkavé zemiakové placky podávať. Dobrú chuť!

Tipy, ako podávať zemiakové placky tradične aj originálne:

  • S kyslou smotanou a cesnakom: Najklasickejší spôsob podávania zemiakových placiek je s kyslou smotanou a pretlačeným cesnakom. Tento spôsob dodáva jemnosť a krémovosť, ktorá výborne kontrastuje s chrumkavosťou placiek.
  • S kapustou: Kyslá kapusta je ďalšou tradičnou prílohou. Klasické zemiakové placky môžete podávať buď priamo s kyslou kapustou alebo ako prílohu k tradičným jedlám, ako je kapustnica či segedínsky guláš.
  • S hovädzím gulášom: V niektorých regiónoch sú zemiakové placky podávané s porciou hustého hovädzieho guláša. Je to sýte jedlo, ktoré je obľúbené najmä v zimných mesiacoch.
  • So špenátovým prívarkom a pošírovaným vajcom: Pre modernú a sofistikovanú verziu zemiakových placiek ich môžete podávať so špenátovým prívarkom. Na vrch pridajte pošírované vajce, ktoré pri rozrezaní vytvorí lahodnú omáčku.
  • So salsou a avokádom: Pre svieži twist môžete zemiakové placky podávať s paradajkovou salsou a plátkami avokáda. Tento spôsob je obľúbený najmä v letných mesiacoch, keď sa hodí svieža, ľahká príloha.
  • Zemiakové placky ako základ na mini pizze: Z plackového cesta môžete vytvoriť malé okrúhle základy na pizzu, ktoré obložíte paradajkovou omáčkou, mozzarellou, šunkou alebo zeleninou a zapekáte v rúre.
  • S údeným lososom a kôprovým dipom: Pre luxusnejšiu verziu podávajte zemiakové placky s plátkami údeného lososa a dipom z kyslej smotany s kôprom a citrónom. Je to výborné na raňajky či brunch.
  • So syrovým dipom: K zemiakovým plackám môžete pripraviť hustý syrový dip, napríklad z modrého syra, čedaru alebo iných aromatických druhov. Syrový dip dodá placom jemnú slanosť a krémovosť.

FOTOGALÉRIA: Zdravé zemiakové placky z rúry

5

1/5
Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizovaný článok: 10.10.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.04.2021 17:36

Zvyknem piecť na plechu, napr. aj koláč z kyslej kapusty, placky, cuketový slaný koláč, fašírky...sú určite zdravšie a takmer bez oleja:))

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.