Najzdravší spôsob prípravy vajíčok: Na volské oko radšej zabudni

Vajíčka väčšina z nás jednoducho miluje a na raňajky si ich ani mnohí jednoducho nevedia odpustiť. Aj keď boli v minulosti vajíčka pomerne kontroverzné a polemizovalo sa o tom, že ich každodenná konzumácia má vplyv na zvyšovanie zlého cholesterolu v krvi, dnes je jedenie vajíčok na dennom poriadku z vedeckého hľadiska neškodné. 

Nie je však pravidlom, že si vždy volíme najzdravší spôsob prípravy vajíčok, aký existuje. Na to či je vajíčko po tepelnej úprave stále také bohaté na živiny ako za surova, vplýva mnoho premenných. 

Teplo ich znehodnocuje

Varené na mäkko či natvrdo, pošírované, vypražené na oleji v podobe volského oka, či opekané na panvici a zamiešané do starej dobrej omelety. Práve sme vymenovali najbežnejšie a zároveň najpopulárnejšie spôsoby prípravy vajíčok

Každá tepelná úprava vajíčka zaručuje, že sú bezpečnejšie na konzumáciu a aj to, že sú niektoré živiny, ktoré obsahujú, ľahšie stráviteľné. Platí to napríklad v prípade bielkovín. Ako však dobre vieme, tepelná úprava vie živiny aj znehodnotiť a vajíčka nebudú výnimkou.

Bude sa ti páčiť: Videorecept: Dezert lenivej gazdinky alebo zapečené croissanty so zmrzlinou

vajíčka na rôzne spôsoby

Zdroj: Shutterstock®

Kratšia úprava je zdravšia

Výskumy ukázali, že krátkou, niekoľkominútovou tepelnou úpravou vajíčka strácajú obsah vitamínu A, antioxidantov či vitamínu D až do výšky 20 percent. Samozrejme, platí, že čím kratšia je v tomto aspekte tepelná úprava, tým lepšie.

Ukázalo sa totiž aj to, že pečením vajíčka (napríklad v koláči) po dobu 40 minút môže stratiť až 60 percent z obsahu svojich cenných vitamínov a minerálov, ktoré z neho v podstate robia superpotravinu. Napriek tomu je vajíčko natoľko bohaté na živiny, že aj po tepelnej úprave akéhokoľvek druhu v ňom zostáva ich celkom slušný pomer.

Inšpiruj sa: Chytila ťa chuť na slané? Priprav si bryndzové vrtuľky z lístkového cesta!

recept na stratené vajce

Zdroj: Shutterstock®

Ako na najzdravšie vajíčka?

Dostávame sa k tomu, ako vyzerajú tie najzdravšie vajíčka na svete. Pripravíte ich, ak budete nasledovať tieto kroky:

  1. Nepodceňte výber vajíčka. Siahajte po vajciach z domáceho chovu alebo tie v bio kvalite.
  2. Vyberajte vhodnú metódu prípravy. Najzdravšie vajíčka sú varené alebo pošírované.
  3. Ak predsa len vajíčka pripravujete pražením na tuku, vyberte ten správny, ktorý dobre znáša vysoké teploty. Medzi takéto zdravé oleje patrí napríklad avokádový či slnečnicový.
  4. Vajíčka neprevarte. Na vysokej teplote ich držte čo najkratší možný čas a čo sa vyprážania týka, platí to niekoľkonásobne. Čím kratšie ich budete pražiť na tuku, tým lepšie.
  5. K vajíčkam napokon zvoľte zdravé prílohy. Čerstvá zelenina je vynikajúcim adeptom, chutiť vám budú aj s domácim kváskovým či celozrnným chlebíkom. Zeleninu môžete pridať aj priamo do vajíčok, napríklad v recepte na omeletu. Opäť však platí, že zelenina stráca tepelnou úpravou cenné živiny.
11 komentárov
Marta Kendrová

Marta Kendrová

25.05.2021 20:22

Vajičko na mäkko milujem

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

25.05.2021 21:41

Ďakujem za info

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

26.05.2021 06:46

Výborné rady, vďaka!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

26.05.2021 09:30

najradšej mám varené

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

26.05.2021 12:16

najradšej robievam vajíčko na mäkko.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

26.05.2021 14:16

Skúšala som variť bez škrupiny vo vode na mäkko bolo fajn.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

26.05.2021 21:00

Fajn tipy

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

26.05.2021 22:06

Toto som netušila.Mám rada vajíčka na všetky spôsoby.Takže odteraz budem pripravovať vajíčka čo najkratšie.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

27.05.2021 18:35

máme radi vajíčka, som rada, že ich jedenie sa znova propaguje

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

28.05.2021 10:07

Zaujímavé zistenia, vajíčka máme radi...

Vaše meno:

igor peto

igor peto

26.06.2021 16:54

surový žltok vymiešaný s cukrom je najzdravší

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE