Marhuľové galettes

Marhuľové galettes

Na sezónnosti záleží! Máte radi zdravé koláčiky? V tom prípade Marhuľové galettes sú to pravé pre vás! Na trhoch už je záplava sladkého, čerstvého a voňavého ovocia. A rovnako aj v mamkinej záhradke. Jahody a rebarbora už skončili a prišla sezóna marhúľ, ríbezlí.

Marhuľový galette - naslano, nasladko či bezlepková verzia

Odolať vôni čerstvého domáceho ovocia je ťažké, a ak skombinujete sladšie s kyslejšími, tú chuť si zapamätáte na dlho… Je to nádherná chuť leta.

Odporúčame: Podprsenky: Kľúčové tipy, ako nájsť ideálnu veľkosť

marhulove galetky, jarka pecie

www.jarkapecie.sk

Teším sa z toho, ako veľmi sa vydarili. Tenučké cesto, málo sladké a veľa, veľa ovocnej plnky. Svieža chuť ako stvorená do týchto horúcich dní. Môžete koláčik servírovať aj s vanilkovým pudingom alebo šľahačkou či vyšľahaným tvarohom s vanilkovou esenciou a pod. Popustite uzdu svojej fantázii a vychutnajte si tú skvelú chuť.

Galettes môžete naplniť ľubovoľným ovocím, ale aj na slano s cibuľou, syrom, olivami, hubami, mäsom, vajíčkami alebo bryndzou.

Budete potrebovať:

  • 400 g celozrnnej špaldovej múky (celozrnná múka)
  • 200 g dobrého domáceho studeného masla
  • štipku soli
  • strúhanú kôru z bio citróna
  • 100 g trstinového cukru (môžete použiť aj kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
  • 80 ml studenej vody
  • 800 g až 1000 g marhúľ
  • 1-2 lyžice medu
  • 1-2 lyžice domáceho masla
  • čerstvý tymian
  • orechy na posypanie
  • mandľové lupienky
  • 1 žĺtok

Predpríprava cesta:

Múku, citrónovú kôru, studené maslo, soľ a cukor spracujte na drobenku a pridajte studenú vodu. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte hodinku v chladničke.

Odporúčame tiež: Čo ste nevedeli o vplyve zinku na ženy?

marhulove galetky, jarka pecie

www.jarkapecie.sk

Príprava:

Marhule vykôstkujte, rozpoľte. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, pridajte lyžicu medu a hrsť čerstvého tymianu. Do tejto zmesi pridajte marhule a prehrejte. Neduste do mäkka. Dajte vychladiť.

Z cesta vyvaľkajte kruhy tenké asi 5 mm  (veľkosť si zvoľte sami). Kruhy sme vyvaľkali na papieri na pečenie. Do stredu nasypte 2 lyžice mletých orechov. Na orechy dajte ovocie. Dbajte na to, aby ste mali okraje aspoň 5 cm. Okraje preložte cez seba tak, aby stred ostal voľný. Cesto natrite rozšľahaným žĺtkom a posypte lupienkami mandlí. 

  • Pečte 25-30 minút pri teplote 180°C
  • Upečiete asi 8 galletiek.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Odporúčame prečítať: Recepty: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami

Aktualizované na 18.06.2024

Aktualizovaný článok: 18.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

14.07.2016 07:14

Mňam,to vyzerá chutne.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:46

Teraz v marhuľovej sezóne super tip :)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

19.06.2018 17:07

vyzera dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.