Na sezónnosti záleží! Máte radi zdravé koláčiky? V tom prípade Marhuľové galettes sú to pravé pre vás! Na trhoch už je záplava sladkého, čerstvého a voňavého ovocia. A rovnako aj v mamkinej záhradke. Jahody a rebarbora už skončili a prišla sezóna marhúľ, ríbezlí.
Marhuľový galette - naslano, nasladko či bezlepková verzia
Odolať vôni čerstvého domáceho ovocia je ťažké, a ak skombinujete sladšie s kyslejšími, tú chuť si zapamätáte na dlho… Je to nádherná chuť leta.
Odporúčame: Podprsenky: Kľúčové tipy, ako nájsť ideálnu veľkosť
Teším sa z toho, ako veľmi sa vydarili. Tenučké cesto, málo sladké a veľa, veľa ovocnej plnky. Svieža chuť ako stvorená do týchto horúcich dní. Môžete koláčik servírovať aj s vanilkovým pudingom alebo šľahačkou či vyšľahaným tvarohom s vanilkovou esenciou a pod. Popustite uzdu svojej fantázii a vychutnajte si tú skvelú chuť.
Galettes môžete naplniť ľubovoľným ovocím, ale aj na slano s cibuľou, syrom, olivami, hubami, mäsom, vajíčkami alebo bryndzou.
Budete potrebovať:
- 400 g celozrnnej špaldovej múky (celozrnná múka)
- 200 g dobrého domáceho studeného masla
- štipku soli
- strúhanú kôru z bio citróna
- 100 g trstinového cukru (môžete použiť aj kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
- 80 ml studenej vody
- 800 g až 1000 g marhúľ
- 1-2 lyžice medu
- 1-2 lyžice domáceho masla
- čerstvý tymian
- orechy na posypanie
- mandľové lupienky
- 1 žĺtok
Predpríprava cesta:
Múku, citrónovú kôru, studené maslo, soľ a cukor spracujte na drobenku a pridajte studenú vodu. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte hodinku v chladničke.
Odporúčame tiež: Čo ste nevedeli o vplyve zinku na ženy?
Príprava:
Marhule vykôstkujte, rozpoľte. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, pridajte lyžicu medu a hrsť čerstvého tymianu. Do tejto zmesi pridajte marhule a prehrejte. Neduste do mäkka. Dajte vychladiť.
Z cesta vyvaľkajte kruhy tenké asi 5 mm (veľkosť si zvoľte sami). Kruhy sme vyvaľkali na papieri na pečenie. Do stredu nasypte 2 lyžice mletých orechov. Na orechy dajte ovocie. Dbajte na to, aby ste mali okraje aspoň 5 cm. Okraje preložte cez seba tak, aby stred ostal voľný. Cesto natrite rozšľahaným žĺtkom a posypte lupienkami mandlí.
- Pečte 25-30 minút pri teplote 180°C
- Upečiete asi 8 galletiek.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Odporúčame prečítať: Recepty: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami
Aktualizované na 18.06.2024
Aktualizovaný článok: 18.06.2024