Majonéza patrí medzi obľúbené pochutiny a nemala by chýbať v žiadnej kuchyni. Určite však nie je veľmi zdravá. Majonéza zakúpená v obchode je mnohokrát vyrobená z menej kvalitných prísad a obsahuje tiež pridaný cukor. Nehovoriac o konzervačných látkach a „prírodných arómach“. Napriek tomu si však bez nej nevieme predstaviť hamburgery či dresingy do šalátov.
Majonéza je jednou zo základných omáčok a každý milovník jedla by mal vedieť, ako ju pripraviť. Možno si pamätáte na časy, keď sa pripravovala doma, a dokonca v niektorých rodinách ju dodnes nekupujú.
Vyskúšajte aj vy recept na domácu majonézu, ktorý je jednoduchý a zaberie vám len pár minút. Na túto verziu majonézy budete potrebovať len zopár surovín, ktoré má doma každý z nás. A najlepšie na tom je, že presne viete, z čoho je vaša domáca majonéza vyrobená. Ak ju raz ochutnáte, uvidíte, že po tej z obchodu už nesiahnete.
Pozri aj: Pečené zemiaky so syrom a slaninou: Dokonalá príloha i hlavný pokrm
Zdroj: Depositphotos
Kde sa vzala majonéza?
Väčšina ľudí predpokladá, že majonéza pochádza z Francúzska. Ale na malom španielskom ostrove Menorka vám tunajší ľudia povedia svoj vlastný príbeh o jej pôvode.
Majonéza sa údajne zrodila v roku 1756 po tom, čo francúzske sily pod velením vojvodu de Richelieu obliehali Port Mahon na stredomorskom ostrove Menorka, ktorý je dnes súčasťou Španielska. Keď vojvodov šéfkuchár zistil, že na ostrove chýbala smotana, vynašiel zmes, ktorú pripravil z vajec a oleja – mahonnézu. Niektoré zdroje popisujú, že šéfkuchár sa recept naučil od obyvateľov ostrova. Pravdivosť tohto príbehu podčiarkuje aj fakt, že francúzska kuchyňa až do polovice 18. storočia nespomína majonézu.
Iná verzia zase tvrdí, že malý ostrov ako Menorka jednoducho nemal takú sofistikovanosť, aby prišiel s niečím ako je majonéza.
O tom, že Francúzi omáčku spopularizovali, niet pochýb. Od začiatku 19. storočia sa slovo majonéza (alebo magnonnaise) začalo objavovať v nemeckých a britských kuchárskych knihách venovaných francúzskej kuchyni. Chýry o majonéze sa rýchlo dostali do Spojených štátov, často z pier migrujúcich francúzskych kuchárov.
Neprehliadni: Chrumkavé okra hranolčeky: Chutná a zdravá zelenina na tanieri
Zdroj: Depositphotos
Suroviny na domácu majonézu
- 1 veľké vajce izbovej teploty
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica bieleho octu
- 1/4 čajovej lyžičky soli, korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 240 ml oleja (slnečnicového, olivového, pre ešte zdravšiu verziu môžete pridať avokádový alebo kokosový olej)
Postup prípravy domácej majonézy
- Vajíčko dajte do misky a ručným mixérom miešajte približne minútu. Pridajte horčicu, ocot, korenie a soľ. Mixujte ďalších 20 sekúnd.
- Lyžicou očistite steny misky, trochu premiešajte, zapnite mixér na malé obrátky a po lyžičkách pridávajte olej – nie však všetok.
- Keď sa začne zmes spájať a hustnúť, môžete doliať zvyšný olej.
- Majonézu mixujte ešte asi pol minúty.
- Ochutnajte ju a podľa chuti pridajte soľ, citrónovú šťavu alebo ocot.
- Ak sa vám zdá majonéza príliš riedka, môžete ešte do nej primiešať viac oleja.
Do čoho použiť majonézu?
Nikto si asi nevie predstaviť Štedrý večer bez lahodného vianočného šalátu so zemiakmi a majonézou. S tou domácou bude ešte chutnejší! Majonézu môžete použiť do coleslaw šalátu, cestovinových, vajíčkových a ďalších iných šalátov.
Nátierkam dodá domáca majonéza jemnosť a mäsovým pokrmom nezameniteľnú chuť. Niektoré gazdinky ju dokonca po lyžičke pridávajú i do kysnutých koláčov a zákuskov.