Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

Ak obľubujete taliansku kuchyňu a predovšetkým cestoviny, dnes si prídete na svoje. Rozličných druhov cestovín, ktoré sa odlišujú hlavne svojím tvarom, je vskutku neúrekom. Pri mnohých ani netušíme, ako znie ich tradičné talianske pomenovanie. Spaghetti, alebo u nás špagety, pozná asi každý. Známe sú aj penne, ravioli, farfalle či fusilli. Čo však také corallini, cappelleti alebo rotelle? Nuž, v cestovinách skutočne nie je ľahké vyznať sa. Každé z nich sú jedinečné svojím tvarom.

Veľmi netradičné sú však dozaista lasagne, ktoré sú dobre známe i v našich končinách. Sú to cestoviny, ktoré majú tvar väčších plátov. Tie slúžia spravidla na zapekanie. Lasagne sa tradične pripravujú najmä s mletým mäsom, paradajkovou omáčkou a takzvaným bešamelom a zapekajú sa so syrom. I s týmto druhom cestovín sa však dá rozhodne experimentovať. Ak obľubujete cestovinové jedlá alebo konkrétne lasagne, neváhajte vyskúšať aj tento jednoduchý recept na špenátové lasagne. Stačí ich raz ochutnať a hneď ich budete milovať!

Odporúčame: Ázijská korenina, ktorú sa oplatí poznať: Vieš, o čom je reč?

ako pripraviť lasagne

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • cestoviny lasagne (cca 1 balíček, resp. podľa potreby)
  • 450 g mrazeného špenátu (alebo 700 – 800 g čerstvých špenátových listov)
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 400 ml mlieka
  • 200 g strúhaného syra (eidam, gouda)
  • olivový olej
  • soľ, korenie
talianske lasagne

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme špenát aj pretlačené strúčiky cesnaku. Čerstvý špenát stačí zľahka spariť, mrazený cesnak treba dlhšie podusiť.
  • K podusenému špenátu následne pridáme smotanovú nátierku a mlieko. Počkáme, kým sa omáčka trochu prevarí. Ochutíme ju soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami.
  • Potom pridáme aj smotanu, povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa.
  • Následne môžeme začať vrstviť lasagne v pripravenej zapekacej miske. Ako prvé na spodok nalejeme trochu špenátovej omáčky a potom po celej ploche poukladáme lasagne. Tie nie je potrebné vopred uvariť.
  • Na lasagne opäť nalejeme omáčku, trochu posypeme nastrúhaným syrom a zakryjeme ďalšou vrstvou cestovín. Potom nasleduje zase omáčka, syr a lasagne. Takto vrstvíme, kým neminieme celú omáčku. Omáčku vždy dávame v dostatočnom množstve tak, aby boli cestoviny dôkladne namočené. Vďaka tomu sa v rúre uvaria domäkka.
  • Posledná vrstva je omáčka, ktorú ešte zasypeme hrubšou vrstvou syra.
  • Lasagne pečieme pri teplote 180 °C domäkka asi 35 až 45 minút. Po miernom ochladnutí podávame. Dobrú chuť!

Odporúčame: Najlepší vianočný recept: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

29.11.2020 13:55

špenát mame radi a tento recept s ním sa určite oplatí vyskúšať

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.11.2020 16:23

milujem špenátové lasagne a ešte aj lososové nemajú chybu

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

30.11.2020 12:36

Dobrý recept pre vegetariánov.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.11.2020 17:34

vyzerajú lákavo, už len uvariť

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

30.11.2020 21:12

vyzerá zaujímavo dobre

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

30.11.2020 23:08

Cestoviny milujeme celá naša rodina,či už sú to špagety,alebo farfalle,či penne s rôznymi omáčkami,alebo plnené tortelliny a samozrejme aj lasagne. Tieto špenátové tiež určite uvarím...mňam.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.12.2020 06:43

Výborné, môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

01.12.2020 22:17

robievame ich už dávno, a všetci vrátane deti sme si ich obľúbili

Vaše meno:

Martina Styková

Martina Styková

02.12.2020 11:15

Milujem špenát a lasagne na všetky spôsoby milujem a tie Vaše vyskúšam.

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

11.12.2020 14:40

Aj cuketové lasagne sú výborné.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.