Ak obľubujete taliansku kuchyňu a predovšetkým cestoviny, dnes si prídete na svoje. Rozličných druhov cestovín, ktoré sa odlišujú hlavne svojím tvarom, je vskutku neúrekom. Pri mnohých ani netušíme, ako znie ich tradičné talianske pomenovanie. Spaghetti, alebo u nás špagety, pozná asi každý. Známe sú aj penne, ravioli, farfalle či fusilli. Čo však také corallini, cappelleti alebo rotelle? Nuž, v cestovinách skutočne nie je ľahké vyznať sa. Každé z nich sú jedinečné svojím tvarom.
Veľmi netradičné sú však dozaista lasagne, ktoré sú dobre známe i v našich končinách. Sú to cestoviny, ktoré majú tvar väčších plátov. Tie slúžia spravidla na zapekanie. Lasagne sa tradične pripravujú najmä s mletým mäsom, paradajkovou omáčkou a takzvaným bešamelom a zapekajú sa so syrom. I s týmto druhom cestovín sa však dá rozhodne experimentovať. Ak obľubujete cestovinové jedlá alebo konkrétne lasagne, neváhajte vyskúšať aj tento jednoduchý recept na špenátové lasagne. Stačí ich raz ochutnať a hneď ich budete milovať!
Odporúčame: Ázijská korenina, ktorú sa oplatí poznať: Vieš, o čom je reč?
Budeme potrebovať:
- cestoviny lasagne (cca 1 balíček, resp. podľa potreby)
- 450 g mrazeného špenátu (alebo 700 – 800 g čerstvých špenátových listov)
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g smotanovej nátierky
- 400 ml mlieka
- 200 g strúhaného syra (eidam, gouda)
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme špenát aj pretlačené strúčiky cesnaku. Čerstvý špenát stačí zľahka spariť, mrazený cesnak treba dlhšie podusiť.
- K podusenému špenátu následne pridáme smotanovú nátierku a mlieko. Počkáme, kým sa omáčka trochu prevarí. Ochutíme ju soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami.
- Potom pridáme aj smotanu, povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa.
- Následne môžeme začať vrstviť lasagne v pripravenej zapekacej miske. Ako prvé na spodok nalejeme trochu špenátovej omáčky a potom po celej ploche poukladáme lasagne. Tie nie je potrebné vopred uvariť.
- Na lasagne opäť nalejeme omáčku, trochu posypeme nastrúhaným syrom a zakryjeme ďalšou vrstvou cestovín. Potom nasleduje zase omáčka, syr a lasagne. Takto vrstvíme, kým neminieme celú omáčku. Omáčku vždy dávame v dostatočnom množstve tak, aby boli cestoviny dôkladne namočené. Vďaka tomu sa v rúre uvaria domäkka.
- Posledná vrstva je omáčka, ktorú ešte zasypeme hrubšou vrstvou syra.
- Lasagne pečieme pri teplote 180 °C domäkka asi 35 až 45 minút. Po miernom ochladnutí podávame. Dobrú chuť!
Odporúčame: Najlepší vianočný recept: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!