Najlepší zemiakový prívarok – dokonalý s hovädzím mäsom aj vareným vajíčkom

Máme tu nejakých milovníkov klasickej slovenskej kuchyne? Pevne veríme, že áno. Kto by nemiloval aspoň niektoré z dobrôt, ktoré sa v našej tradičnej kuchyni pripravujú už od nepamäti? Slovenská kuchyňa rozhodne nie je len o bryndzových haluškách, i keď tie určite mnohí z nás nikdy neodmietnu.

Naša kuchyňa je typická najmä jedlami zo zemiakov, múky, kapusty, tiež mliečnymi produktami i viacerými druhmi mäsa, napríklad bravčovinou či jahňacinou. K charakteristickým polievkam môžeme zaradiť kapustnicu i fazuľovú či hubovú polievku. Zabudnúť nemožno na slané aj sladké múčne jedlá, ako napríklad pirohy, strapačky, kysnuté koláče i parené buchty.

A čo také prívarky? Tie niektorí milujú, iní nenávidia už od čias, kedy navštevovali školské jedálne. Ale na chutných prívarkoch predsa nie je nič zlé. Napríklad prívarok zo šošovice či fazule skvelo zasýti. Pochutnať si však možno i na tekvicovom alebo zemiakovom prívarku. A ak sme vám práve urobili chúťky na poslednú spomenutú dobrotu, pripraviť si ju môžete i podľa receptu nižšie. Verte, že neoľutujete!

Skús aj: Klasická domáca čalamáda zo zeleniny – lepší recept na ňu nenájdeš!

kyslý zemiakový prívarok

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 7 – 8 stredne veľkých zemiakov
  • 1 smotanu na šľahanie 33 % (250 ml)
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 cibuľu
  • olivový olej (alebo trochu masla)
  • soľ
  • 1 bobkový list
  • 3 ks celého čierneho korenia
  • 2 ks nového korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • drvenú rascu
  • cukor
  • citrónovú šťavu

Postup prípravy:

  • Začneme tým, že zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
  • V stredne veľkom hrnci si na olivovom oleji alebo masle opražíme cibuľu a pridáme nakrájané zemiaky.
  • Pridáme soľ, mletú papriku, rascu, čierne aj nové korenie a bobkový list. Krátko opražíme.
  • Následne zalejeme vodou, ale len po pokraj zemiakov. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia zemiakov. Potom guličky korenia aj bobkový list vyberieme.
  • Počas varenia si pripravíme zátrepku z múky, smotany a pol litra mlieka. Poriadne vymiešame a túto zmes pridáme k zemiakom.
  • Za stáleho miešania prevaríme, podľa potreby dolievame aj zvyšný polliter mlieka (záleží na tom, aký hustý prívarok chceme mať).
  • Podľa chuti pridáme trochu kryštálového cukru, šťavy z citróna a podľa potreby ešte soľ.
  • Po finálnom dochutení necháme ešte chvíľu prevrieť a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať.

TIP: Zemiakový prívarok môžete podávať s čímkoľvek, na čo máte chuť. Skvelý je aj samotný s kúskom čerstvého chleba alebo chrumkavého pečiva. Pre mäsitú verziu môžete pri podávaní na vrch prívarku pridať kúsky duseného hovädzieho mäsa či bravčového na šťave. Podľa chuti však môžete voliť i párky či opečenú klobásku. Pre bezmäsitú verziu neváhajte pridať napríklad varené vajíčko či volské oko. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

31.10.2021 16:52

zemiakový prívarok milujeme, robievam k nemu špeciálne zemiakové placky pečené v rúre

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.11.2021 21:30

Prívarky máme radi,varievam aj tento zemiakový.Okrem neho je výborný aj tekvicový,šošovicový atď. Väčšinou pridám iba uvarené vajíčko,alebo oko.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

02.11.2021 10:35

Ja dávam kyslú smotanu a k tomu fašírky

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

06.11.2021 18:27

Naše mamy nám často varili zemiakový prívarok, najedla sa celá rodina do sýta.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.