Piškóty jedávame od útleho veku a sú obľúbené všetkým generáciám.
Malé deti ich cmúľaju v kočíku, väčším ich mamina pridáva do pudingu, do kašičky, či ku strúhanej mrkve s jabĺčkom. Dokonca si z nich vyrábame skvelú nepečenú smotanovú tortu, natierame lekvárom, alebo spájame s banánom a polievame čokoládou. Na trhu je viacero výrobcov tejto sladkej maškrty, ale úprimne povedané, niet nad domáce, s láskou pripravené piškóty. Tak si ich upečte spolu s nami!
Budete potrebovať (na cca 55 kusov):
- 2 celé vajcia
- 70 g špaldovej múky (môžete miešať hladkú s celozrnnou)
- 50 g mletého trstinového cukru
- štipka soli
Postup:
Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte sneh, keď je sneh polotuhý, pridávajte cukor a šľahajte do hustej peny. Do bielkového snehu varechou (nie šľahačom) vmiešajte obe žĺtka a na záver jemne pridajte preosiatu múku. Zľahka ju zapracujte a cesto je hotové.
Na pečiaci papier robte malou lyžičkou kôpky. Cesto nech je hrubšie, nerobte tenké kolieska. Ja som tvorila piškóty s cukrárskym vreckom tak, že som piškóty tvarovala zvrchu kolmo na plech.
Medzi jednotlivým kúskami nechajte medzeru. Keď máte celý plech pripravený a vidíte v ceste malé bublinky, udrite plechom o stôl. Piškóty nechajte aspoň 10 – 15 minút zaschnúť.
Pečte 12 minút v rúre na 180°C. Piškóty majú ostať bledé. Nechajte na plechu vychladiť (je to dôležité).