Kysnuté buchty najlepšie chutia od babičky! Ale s nami si tieto nadýchané koláče pripravíte hravo, aj keď nie ste majsterkami v pečení!
Potrebujete len čas, čerstvé kvasnice, pravý domáci slivkový lekvár. Ostatné ingrediencie na prípravu nadýchaných buchiet už doma v špajzy na sto percent máte.
Príprava: 60 minút
Pečenie: 25 minút
Potrebujeme na 1 plech:
- 500 g polohrubej múky
- 30 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml mlieka
- 1/2 lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 120 g masla
- strúhaná citrónová kôra
- maslo na potieranie buchiet
Na plnku:
- hustý slivkový lekvár
- práškový cukor na posypanie
Odporúčame prečítať: Pečená tekvica s quinoa a bylinkami
Postup:
V miske vymiešame droždie s lyžičkou cukru, pridáme asi 125 ml vlažného mlieka, premiešame a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. V inej mise spojíme preosiatu múku, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme vykysnutý kvások a všetko spolu dobre spracujeme na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použijeme kuchynský robot. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 45 minút kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, tak ho na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu dáme za lyžičku lekváru.
Rohy každého štvorca cesta s lekvárom spojíme k sebe a vyformujeme buchty. Každú buchtu dobre potrieme rozpusteným maslom a ukladáme ich do vymasteného pekáča tesne k sebe.
Pečieme pri 200 °C 20 až 25 minút do-zlatista. Po upečení dobre pocukrujeme.
Recept pripravila a nastajlovala: Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková a Martin Štrbka. Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk