Recept na chutný šalát s artičokmi: Dopraj si zdravie na tanieri!

Máte ich rady? Alebo vás ničím neoslovili? Prípadne ste ich ešte neochutnali? Potom je najvyšší čas to napraviť! Artičoky sú totiž mimoriadne prospešné nášmu zdraviu a rozhodne by ste po nich mali siahať čo najčastejšie, ak vás trápia ťažkosti s pečeňou, prípadne chcete svojej pečeni a žlčníku dopriať presne to, čo tieto dôležité orgány potrebujú. Avšak to nie je ani zďaleka všetko, čím vám vedia artičoky poslúžiť. Čítajte preto ďalej a prezradíme vám nielen recept na chutný a zdravý šalát s artičokmi, ale aj to, čo táto ešte stále pomerne neznáma zelenina obsahuje.

Účinky artičok na zdravie

Artičoky majú unikátnu schopnosť povzbudzovať pečeň k zvýšenej sekrécii žlčových kyselín. Pomáhajú zároveň znižovať hladinu tukov v krvi, pôsobia preventívne proti vzniku žlčových kameňov, znižujú hladinu zlého cholesterolu, zlepšujú trávenie a okrem toho majú protizápalové účinky. Za svoje jedinečné schopnosti artičoky vďačia rovnako unikátnemu obsahu. Ukrývajú v sebe cennú horčinu cynarín, vysoký obsah vitamínov, železa aj horčíka. Z výživového hľadiska teda ide o mimoriadne vzácnu potravinu.

Pozri aj: Zhoršená koncentrácia: Máš problém sústrediť sa? Naprav to!

prečo jesť artičoky

Zdroj: Shutterstock®

Ako postupovať pri nákupe?

V slovenských obchodoch už býva ponuka čerstvých artičok pomerne bežná, ale rovnako tak si ich môžete vypestovať aj doma. Pri nákupe si vyberajte len pevné a plné puky. Avšak pozor – keď si už artičoky zakúpite, snažte sa ich hneď spotrebovať, pretože neznesú dlhé skladovanie. Výborné na nich je, že ich môžete jesť tak teplé ako aj studené. Okrem nášho tipu – šalátu – môžete artičoky pridávať do omáčok alebo ich plniť, napríklad šunkou a syrom, po „vydlabaní“ vnútorných vlákien kvetu.

ako spracovať artičoky

Zdroj: Shutterstock®

Artičokový šalát

Na prípravu šalátu budete potrebovať:

  • 4 artičoky*
  • 250 g špargle
  • 60 g masla
  • 10 čerstvých húb
  • 4 listy hlávkového šalátu (nemusia byť)
  • 1 malú šalotku
  • 1 PL octu (ideálne malinového)
  • 1 ČL sezamu
  • ½ kg menších (ideálne) nových zemiakov
  • trochu tabasca

*Ak máte problém zohnať čerstvé artičoky, v šaláte ich môžete nahradiť aj konzervovanými.

 

Prečítaj si: Vieš, ako variť strukoviny? Takto eliminuješ nepríjemné nadúvanie!

artičokový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Zemiaky umyte a uvarte v šupke. Medzitým očistite a pokrájajte na plátky huby, chvíľu poduste; umyte šalotku a takisto pokrájajte na tenšie plátky. Špargľu ošúpte a rovnako chvíľu poduste (nie s hubami, ale zvlášť). Artičoky umyte, odrežte stonky, puky vložte do hrnca a povarte v osolenej vode, na miernom ohni, približne 30 minút. Ak používate artičoky z konzervy, nechajte ich odkvapkať a prepoľte. Artičoky následne zmiešajte s hubami a šalotkou a túto zmes naservírujte na špargle. Pod špargle ešte môžete uložiť listy hlávkového šalátu.

 

Mierne si opražte sezamové semienka, pridajte ocot, tabasco a prelejte zálievkou taniere so šalátom, špargľou a artičokovou zmesou. Uvarené zemiaky ošúpte a premiešajte s roztopeným maslom. Napokon ich pridajte ako prílohu k pripravenej zelenine. Recept bol mierne zdĺhavejší na prípravu, no jeho chuť vám bude dokonalou odmenou.

5 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.10.2018 11:05

artičoky som myslím si ešte ani nejedla popravde ani neviem ako by som ich pripravila ... no šalát ma celkom zaujal tak možno ho niekedy vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.10.2018 13:05

Artičoky som ešte nemala možnosť vyskúšať, no veľmi rada to zmením.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

14.10.2018 18:08

artičoky som ešte nejedla

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

14.10.2018 18:26

Ešte som ich nejedla.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

14.10.2018 18:59

par krát som ich jedol a šalát je skôr pre priatelku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE