Falafel je v podstate vyprážaná alebo pečená guľôčka, poprípade placka, ktorá sa vyrába z cíceru alebo fazule a korenia. Ide o vegetariánske jedlo, ktoré je jedným z najrozšírenejších a najuznávanejších jedál Blízkeho východu.
Falafel je obľúbený medzi vegetariánmi (pevne však veríme, že si ho obľúbite aj vy) vďaka svojej chrumkavej vonkajšej strane a jemnému vnútru s jemne korenistou chuťou – vďaka cesnaku, petržlenu a ďalším koreninám. Dalo by sa povedať, že práve korenie je kľúčovým aspektom tejto pochúťky. Ak ste ho ešte nikdy neochutnali, tak nech sa páči, vyberte si jeden z týchto troch receptov a pustite sa do prípravy domáceho falafelu.
Odporúčame: Zdravý recept: Falafel zo sladkých zemiakov
Zdroj: Depositphotos
Cícerový falafel
- 140 g cíceru z konzervy
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička sezamu
- soľ a čierne korenie
Postup: Dajte si vyhriať rúru na 190 °C. Cícer z konzervy rozmixujte, pridajte pretlačený strúčik cesnaku a rovnako aj zvyšné ingrediencie. Vymiešajte zmes, z ktorej postupne tvarujte menšie guľôčky. Tie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 20 až 25 minút.
Cviklový falafel
- 800 g cíceru
- 2 nadrobno nakrájane cibule
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžičky mletej rasce
- 500 g červenej repy
- 100 g strúhanky
- 1 lyžica tahini pasty
- 1 vajíčko
- olivový olej na pečenie
Postup: Na panvicu nalejeme lyžicu olivového oleja, necháme ho rozpáliť a osmažíme si nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme rascu a necháme ju rozvoniať (približne 1 minútu). Cibuľovú zmes a rovnako aj cícer, dve tretiny nastrúhanej cvikly, strúhanku, vajíčko a tahini pastu vložíme do mixéra a vymixujeme si hutnejšiu pastu. Tú zmiešame so zvyškom nastrúhanej cvikly, soľou a korením. Postupne tvarujeme guľôčky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom, potrieme olivovým olejom a pečieme pri teplote 180 °C približne 20 až 25 minút.
Inšpiruj sa: Vieš, ako pripraviť cícer? Tu je 5 spôsobov, ako si ho vychutnať!
Zdroj: Depositphotos
Špenátový falafel
- 150 g mrazeného špenátu
- 1 konzerva cíceru
- 2 lyžice sezamového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 limetka
- 1 pór
- petržlenová vňať
- 100 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička rasce
- ½ lyžičky čili
- 2 lyžice sezamu
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- soľ
Postup: Špenát si rozmrazíme a cícer necháme odkvapkať. Cícer spolu so špenátom a sezamovým olejom rozmixujeme na kašu. Cesnak nakrájame najemno, umytú limetku nastrúhame a odšťavíme. Pór nakrájame na tenké kolieska, petržlenovú vňať nasekáme najemno. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spolu s cícerovo-špenátovou kašou spracujeme na hladké cesto.
Do cesta pridáme nakrájaný pór, limetkovú kôru a šťavu, petržlenovú vňať a rovnako aj zvyšné korenie. Z cesta vypracujeme guľôčky, ktoré obalíme v sezame a vysmažíme v rozpálenom oleji.
Neprehliadni: Delikatesa ihneď na stole: Skús tri recepty zo sekáčika!