Podľa tradícií by sa malo na Zelený štvrtok (po novom Štvrtok svätého týždňa) konzumovať všetko zelené. Ako však vyskladať menu tak, aby bolo sýte a zároveň aj chutné? Klasikou v tento deň je špenátová polievka, ktorú si pripravujú v mnohých domácnostiach. Zdravšou verziou je aj žihľavová polievka, ktorá je v našich končinách skôr netradičnejšia. Avšak od doby, čo sme objavili chuť medvedieho cesnaku, tak si radi pochutnávame aj na delikatese, akou je vajíčkový šalát s medvedím cesnakom či polievka z medvedieho cesnaku.
Aby sme aj tento rok dodržali túto tradíciu a naservírovali sme si na tanier niečo „zelené“, tak sme si pre vás pripravili inšpiráciu a recept na jednoduchú špenátovú pomazánku, ktorá dozaista bude chutiť všetkým bez rozdielu. Pevne veríme, že jej neodoláte a stane sa vašou obľúbenou nátierkou aj v iné dní, než len v dnešný Zelený štvrtok.
Na špenátovú nátierku potrebujeme:
- približne 2 hrste čerstvého baby špenátu
- 200 g smotanovej nátierky alebo skyr (mliečny výrobok podobný jogurtu)
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku (klasický alebo medvedí cesnak)
- 2 lyžice masla
- soľ a mleté čierne korenie
Baby špenát si umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Ak použijete klasický cesnak, tak si ho očistite a pretlačte alebo postrúhajte najemno. Ak zvolíte medvedí cesnak, tak ho umyte a nechajte odkvapkať.
Na panvicu si dáme maslo a na ňom si do sklovitá orestujeme cibuľu. Pridáme k nej cesnak (podľa vlastného výberu) a na záver aj baby špenát. Chvíľku podusíme a odstavíme. Zmes necháme vychladnúť, aby sa nám smotanová nátierka pri mixovaní nezrazila alebo aby celá nátierka nebola príliš riedka.
Do mixéra si dáme smotanovú nátierku alebo skyr a našu cesnakovo-špenátovú zmes. Všetko vymixujeme do hladka, podľa potreby osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Pomazánku si natrieme na chlebík a podávame.
Môžete si ju aj vylepšiť a na záver do nej primiešať natvrdo uvarené a postrúhané vajíčko. Alebo ho zvoľte ako prílohu. Prajeme dobrú chuť!