Špenátová pomazánka na raňajky i večeru: Jednoduchá a plná živín

Podľa tradícií by sa malo na Zelený štvrtok (po novom Štvrtok svätého týždňa) konzumovať všetko zelené. Ako však vyskladať menu tak, aby bolo sýte a zároveň aj chutné? Klasikou v tento deň je špenátová polievka, ktorú si pripravujú v mnohých domácnostiach. Zdravšou verziou je aj žihľavová polievka, ktorá je v našich končinách skôr netradičnejšia. Avšak od doby, čo sme objavili chuť medvedieho cesnaku, tak si radi pochutnávame aj na delikatese, akou je vajíčkový šalát s medvedím cesnakom či polievka z medvedieho cesnaku.

Aby sme aj tento rok dodržali túto tradíciu a naservírovali sme si na tanier niečo „zelené“, tak sme si pre vás pripravili inšpiráciu a recept na jednoduchú špenátovú pomazánku, ktorá dozaista bude chutiť všetkým bez rozdielu. Pevne veríme, že jej neodoláte a stane sa vašou obľúbenou nátierkou aj v iné dní, než len v dnešný Zelený štvrtok.

špenátová nátierka

Zdroj: Shutterstock®

Na špenátovú nátierku potrebujeme:

  • približne 2 hrste čerstvého baby špenátu
  • 200 g smotanovej nátierky alebo skyr (mliečny výrobok podobný jogurtu)
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku (klasický alebo medvedí cesnak)
  • 2 lyžice masla
  • soľ a mleté čierne korenie

Baby špenát si umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Ak použijete klasický cesnak, tak si ho očistite a pretlačte alebo postrúhajte najemno. Ak zvolíte medvedí cesnak, tak ho umyte a nechajte odkvapkať.

Na panvicu si dáme maslo a na ňom si do sklovitá orestujeme cibuľu. Pridáme k nej cesnak (podľa vlastného výberu) a na záver aj baby špenát. Chvíľku podusíme a odstavíme. Zmes necháme vychladnúť, aby sa nám smotanová nátierka pri mixovaní nezrazila alebo aby celá nátierka nebola príliš riedka.

Do mixéra si dáme smotanovú nátierku alebo skyr a našu cesnakovo-špenátovú zmes. Všetko vymixujeme do hladka, podľa potreby osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Pomazánku si natrieme na chlebík a podávame.

Môžete si ju aj vylepšiť a na záver do nej primiešať natvrdo uvarené a postrúhané vajíčko. Alebo ho zvoľte ako prílohu. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

14.04.2022 16:44

nátierku zo špenátu som ešte nerobila, dobrý nápad

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

15.04.2022 09:15

Ja som ju robila po prvýkrát a je skvelá - nám chutila :)

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

14.04.2022 17:21

Milujeme špenát. Fajn recept. A dnes aktuálny , kedže je Zelený štvrtok :-)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

14.04.2022 20:40

Zaujímavy recept ešte som nátierku nerobila

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

15.04.2022 23:15

Super nápad.

Vaše meno:

Anna Jasná

Anna Jasná

19.04.2022 11:48

Všetko zelené má v mojej kuchyni miesto :), špenát nevynímajúc:)
Mňamka

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

25.04.2022 21:13

Špenátovú pomazánku som ešte neochutnala, ani som o nej nepočula, ale môže byť dobrá a zdravá.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

06.05.2022 09:59

ukladám… skvelý recept

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

08.06.2022 19:20

Ešte som takú nejedla - skúsim

Vaše meno:

Ivana Šurániová

Ivana Šurániová

23.08.2022 13:10

vyskusam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.