Ako si overiť, či je drevený nábytok skutočne kvalitný

Na trhu sa môžete stretnúť s množstvom dreveného nábytku, ktorý je vyrobený z tých najlepších kúskov. Avšak nájdete aj také, ktoré časom začnú robiť problémy. Medzi také patrí aj lacná dyha, ktorá ma tendenciu sa rozpadávať. Ak nechcete, aby sa vám niečo také dialo, tento článok je ako stvorený pre vás. Takto už nikdy nekúpite nábytok, ktorý časom oľutujete. Nie je všetko drevo, čo sa blyští.

Spoje jednotlivých kúskov a voľba materiálu

Na drevo sú najlepšie použiť len niektoré druhy spojov. Určite nie žiadne lepidlo. Tie najlepšie kúsky nábytku sú využívajú skrutkové a hmoždinkové spoje. Rovnako tak nájdete aj rybinové, dlabové a čapové. Naopak tie najhoršie spoje sú za použitia klincov alebo sponkovačky. Časom sa rozpadnú a nebudú držať tak pevne. Vždy si preto aké spoje boli pri danom nábytku použité. 

Iná vec je voľba materiálu. Nekvalitné kúsky spoznáte tak, že majú rozličné materiály. Tie však skrývajú tak, aby ste to na prvý pohľad neuvideli. Napríklad stolička, ktorá na prvý pohľad vyzerá byť kvalitná, no jej spodná strana sedáka je z iného materiálu. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude práve dyha alebo preglejka.

Pozri aj: Obklad stien pre refresh akéhokoľvek priestoru: Trend, ktorý vyzerá dokonalo!

drevený stôl

Zdroj: Shutterstock®

Hmotnosť hrá veľkú rolu

Pravdou je, že ťažší drevený nábytok mnohokrát znamená, že ide o skutočne kvalitný materiál. Existuje však jedná výnimka zvaná MDF. Ide o drevovláknitu dosku, ktorá sa často pri výrobe nábytku používa. Ak sa použije vo výrobe, konečná hmotnosť nábytku môže byť ľahšia alebo dokonca ťažšia od originálu. Závisí od množstva lepidla použitého v MDF. Avšak existujú aj ľahké druhy dreva, ako je čerešňa alebo borovica. Tak kde je pravda?

MDF rozoznáte tak, že sa poškodí oveľa ľahšie, ako pravé drevo. Dokonca nábytok z tohto materiálu je mnohokrát ťažký, ale lacný. Ak máte pocit, že je vám propagovaný nábytok, o ktorom sa píše, že je lacný ako iné, pravdepodobne so sebou nesie háčik v podobe použitia drevovláknitovej dosky.

Vydáva to zvuky

Pokiaľ stolička, ktorá sa tvári, že je z kvalitného dreva, vŕzga, keď si na ňu sadnete, kvalita sa u nej pravdepodobne nevyskytuje. Áno, je normálne, keď drevo vydáva zvuky, napríklad v podobe parkiet. Ide o prírodný materiál, ktorý sa rozťahuje a praská. Nie je však normálne, keď vydáva zvuky zakaždým, čo ho použijete. Taktiež by sa nemalo kývať, ale pevne držať na podlahe. To závisí aj od toho, či je samotná podlaha rovná. Ak je, potom je chyba v nábytku.

Odporúčame: Trendy kúpeľňa pre rok 2022: Stav na prvky industriálneho štýlu!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE