Asi nikomu netreba pripomínať, aká sezóna práve zavládla – ak by predsa áno, je to sezóna cukiet. Možno máte pocit, že ste ju už snáď zakomponovali do všetkých receptov, do ktorých sa dalo, a tak ich teraz veselo rozdávate susedkám, lebo „ani doma to už nikto nechce jesť“. Ak je to tak, potom ste určite ešte nevyskúšali cuketový šalát. A nie je len to taký šalátik, ktorý si doprajete medzi obedom a večerou! Recept, ktorý vám prinášame, je totiž legitímnym jedlom, ktoré nielenže zasýti, ale ešte si na ňom aj výborne pochutnáte, a to vďaka jedinečnej kombinácii ingrediencií. Takže, ak ešte neviete, čo pripravíte na najbližší obed alebo večeru, tak už viete. :-) Nech sa páči!
Bude sa ti páčiť: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!
Recept na cuketový šalát so šošovicou a paradajkami
Na prípravu šalátu budete potrebovať:
- cuketu
- 250 g červenej šošovice
- 10 sušených paradajok (môžu byť, ale nemusia)
- 3 čerstvé paradajky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL balzamikového octu
- olivový olej
- soľ a bylinky podľa chuti
Postup prípravy:
Väčšiu cuketu so šupkou (ak je mladá) alebo bez šupky (ak je tuhšia) zbavte jadierok a pokrájajte na kocky. Vložte do misy, do ktorej pridáte aj na kocky pokrájané čerstvé paradajky. Pridajte soľ, čerstvé alebo sušené bylinky podľa vašej chuti, pretlačené strúčiky cesnaku a olivový olej. Dobre premiešajte a presuňte do zapekacej misy. Pečte, za občasného premiešania, približne 60 minút na teplote 200 °C.
Medzitým si pripravte šošovicu – prepláchnite, zbavte nečistôt, vložte do hrnca a zalejte vodou. Pridajte soľ a varte asi desať minút. Napokon šošovicu preceďte, nechajte odkvapkať, vo väčšej mise zmiešajte spolu s upečenou zeleninou a prípadne sušenými paradajkami. Dochuťte balzamikovým octom a podávajte teplé, napríklad s čerstvou bagetkou. Dobrú chuť! PS: Po tomto šaláte sa zaručene budú zalizovať aj tí, ktorým už inak cuketa lezie krkom. ;-)
Inšpiruj sa: Najlepšie ingrediencie do šalátu: Tejto netradičnej chuti neodoláš!