Síce palacinky nie sú jednoduché na prípravu, keďže ich smaženie a otáčanie zaberie najviac času, no stále si na nich radi pochutnáme. Každý má svoj tradičný recept, ktorý v rodine koluje. No mnohí tvrdia, že najlepšie sú palacinky 3:2:1, pri ktorých dosiahnete ideálnu konzistenciu cesta. Dokonca môžeme povedať, že palacinky sú vždy iné. Veď stačí, že ich natriete iným džemom a hneď máte inú maškrtu, na ktorej si pochutnajú azda všetci.
Akým palacinkám dávate prednosť vy? Máte skôr radšej tenké palacinky (teda palacinky z tenkého cesta) alebo sa nebojíte pridať viac cesta a spraviť hrubšie, tzv. americké palacinky, ktoré sú možno sýtejšie? Ak radi skúšate nové recepty a hľadáte recept na palacinky, ktoré by boli lahodnejšie a jemnejšie, tak neváhajte si pripraviť tieto s jogurtom. Dokonca si trúfame povedať, že klasické kravské mlieko môžete pri nich nahradiť rôznymi prírodnými alternatívami mlieka.
Na palacinky potrebujeme:
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček bieleho jogurtu
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vajíčko
- štipku soli
- džem, arašidovú nátierku, čerstvé ovocie a pod.
Do vhodnej nádoby dáme jogurt a rozbijeme vajíčko. Vajíčko spolu s jogurtom poriadne vymiešame. V extra miske si zmiešame múku s práškom do pečiva. Sypkú zmes postupne prisypávame k jogurtovej. Na záver pridáme mlieko a štipku soli. Všetko poriadne premiešame, aby nám vzniklo hladké cesto na palacinky. Hotové cesto necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút.
Následne palacinky pripravujeme na panvici na troške oleja. Palacinku osmažíme z každej strany. Ak by bolo cesto príliš hutné, môžete pridať trošku mlieka na zriedenie. Samozrejme, najlepšie palacinky sú tenké, ktoré sa rýchlo prepečú.
Hotové palacinky naplníme podľa vlastných chutí. Voliť môžete rôzne džemy, arašidové nátierky alebo čerstvé ovocie. Poprípade, keď už máte v zásobe namrazené sezónne ovocie, tak si pripravte horúce ovocie a pridajte k nemu aj zmrzlinu. Na záver nezabudnite palacinky dozdobiť domácou šľahačkou, čerstvými lístkami mäty alebo posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť.