Mala som doma zopár jabĺčok a veľa orechov, tak zdravý koláčik sa tentoraz nesie v týchto príchutiach. Ako sladidlo som použila med a stéviový cukor od Sweet family. Tento cukor síce obsahuje len 0,45% výťažkov zo stévie, ale keďže tie môžu byť až 300-krát sladšie, tento malý podiel stačí. Pri pečení sa mi s ním pracuje lepšie ako s klasickou stéviou, ale samozrejme je to na každom z nás.
Ak je v recepte písaných napr. 100 g klasického cukru, použijem 50 g stéviového cukru. To len pre info :) Inak koláčik je šťavnatý, nie veľmi sladký a namiesto kúskov čokolády môžete pridať hrozienka (ktoré ale ja neľúbim).
Budeme potrebovať:
- 300 g mletých orechov
- 3 veľké jablká
- 4 vajíčka
- 2 lyžice medu
- 3 lyžice Sweet family stéviového cukru
- 100 g čoko kúskov (alebo hrozienok)
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky sóda bikarbóny
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
Odporúčame vyskúšať aj: Angie pripravuje: Citrónové tiramisu
Postup prípravy:
Jablká olúpeme a nastrúhame na hrubšej strane strúhadla. Prebytočnú šťavu rukami vytlačíme. Vajíčka vyšľaháme mixérom, pridáme med a nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec aj nastrúhané jablká. Mleté orechy zmiešame so škoricou, sóda bikarbónou, stéviovým cukrom a čoko kúskami a pridáme k jablkovej zmesi. Premiešame lopatkou. Plech 20 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto doň uhladíme (je skôr tuhšie ako tekuté). Vrch potrieme kokosovým olekom pomocou štetca. Pri 180°C pečieme 30 minút, potom vrch prikryjeme papierom na pečenie a dopekáme ďalších 25 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a papáme, poprípade posypeme práškovým cukrom.
Odporúčame vyskúšať aj: Angie pečie: Čokoládovo-malinový tart
Zdroj: www.angiebakes.com