Máte stále v pivnici uskladnené zásoby jabĺk a neviete čo s nimi? Tak si skúste pripraviť túto jednoduchú bábovku. Táto bábovka je „hutnejšia“ ako tie nadýchané z bielej jemnej múky, smotany a množstva vajec, lenže jej chuť vás odmení.
Pridala som do nej sušené brusnice a opražené vlašské orechy a ešte by som nabudúce pridala okrem citrónovej šťavy aj strúhanú kôru z bio citróna. Ak chcete bábovku nadýchanejšiu, vyšľahajte žĺtky s cukrom a na záver jemne vmiešajte do cesta vyšľahaný bielkový sneh.
Túto bábovku môžete samozrejme upiecť aj vo forme srnčieho chrbátu a poliať ju čokoládou, alebo citrónovou polevou. Je veľmi vhodná na desiatu do školy alebo do práce, alebo ako občerstvenie pri športových aktivitách.
Budete potrebovať:
- 400 g jemno strúhaných jabĺk
- 2 vajcia
- 100 g trstinového (kokosového) cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 čl mletej škorice
- šťavu z polovice citróna
- 80 g sušených brusníc (hrozienok)
- 80 g orechov (je dobré ich na sucho opražiť)
- 2 čl prášku do pečiva bez lepku (kopcovité)
- 100 ml neutrálneho oleja
- 300 g pohánkovej múky
- 40 g kukuričného (zemiakového) škrobu
- štipku soli
Odporúčame prečítať: Recept na pravé domáce makové šúľance
Postup prípravy:
Ošúpané jablká postrúhajte na jemno, pridajte k nim dve vajcia, cukor, vanilkový extrakt, olej a šťavu z citróna. Pohánkovú múku zmiešajte so škrobom, mletou škoricou, soľou, sušenými brusnicami a nasekanými orechmi a práškom do pečiva. Suchú zmes pridajte k jablkovej zmesi, dobre premiešajte a cesto preložte do formy, ktorú ste si vymastili kokosovým tukom (olejom, maslom) a vysypali strúhaným kokosom. Ja som použila pohánkovú krupicu. Bábovku pečte pri teplote 180°C asi 40-45 minút. To, či je upečená, odskúšajte drevenou špajľou.
Bábovku nechajte aspoň 10 – 15 minút vo forme a až potom ju vyberte na mriežku a prikrytú utierkou nechajte úplne vychladiť.
Odporúčame prečítať: Fašiangové recepty: Tradičné smažené božie milosti