Palacinka, ktorá nie je takou tou úplne bežnou palacinkou, ktorú poznáme my. Čiastočne pripomína napučané lístkové cesto, ktoré je krehké a na jazyku sa priam rozplýva. Aj keď by ste tipovali, že ide o nemecký alebo holandský recept, popravde, k nám sa dostal zo Seattlu vo Washingtone, kde túto pochúťku po prvýkrát predstavili v tamojšej kaviarni. Avšak, čiastočne sa dá hovoriť o recepte pochádzajúcom z Nemecka, nakoľko majiteľ reštaurácie má nemecké korene.
Palacinky, aké poznáme, sa pripravujú na panvici a, pravdupovediac, ide o zdĺhavejšiu prípravu tejto pochúťky, nakoľko sa každá palacinka pečie samostatne a z oboch strán. Táto „nemecká“ sa pečie v rúre a predstavuje skôr akýsi koláčik, na ktorom si môžete pochutnať kedykoľvek, keď naň dostanete chuť. Tak poďme si spolu upiecť túto lahodnú palacinku.
Na palacinku DUTCH BABY budeme potrebovať:
- 3 vajíčka
- 180 ml mlieka
- 65 g hladkej múky
- 100 g trstinového cukru
- 1 vanilku alebo vanilkový cukor
- kôru z jedného citróna
- 1 lyžicu oleja
- ovocie
Oddelíme si bielky od žĺtkov a žĺtky vymiešame cukrom. Následne pridáme mlieko, múku a cukor. Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme do žĺtkovej zmesi. Napokon pridáme aj trošku soli, kôru z citróna a vanilku (poprípade vanilkový cukor).
Rozpálime si rúru na 220 °C a dáme do nej zapekaciu misu alebo nádobu, v ktorej budeme palacinku piecť. Samozrejme, nezabudneme ani na olej, ktorým by mala byť nádoba vymastená. Keď bude rúra rozpálená a nádoba nahriatá, tak ju vyberieme a nalejeme do nej pripravené cesto, ktoré má trošku redšiu konzistenciu. Palacinku pečieme približne 20 až 25 minút. Počas pečenia rúru neotvárajte! Palacinku pečieme dozlatista, počas pečenia sa cesto pri krajoch nádoby dvihne a napučnie – tak to má byť. Po dopečení palacinku podávame s čerstvým ovocím, zmrzlinou, džemom,.. – proste s tým, na čo máte v danej chvíli chuť.
Poprípade môžete ovocie zapiecť spolu s palacinkou v rúre a dokonca si ju môžete pripraviť aj na slaný spôsob, a to pridaním syra, šunky a pod.