Chcete si doma zaspomínať na svoje detstvo. Tak si s nami napečne kysnuté rožky so slivkovým lekvárom. Ich báječná vôňa vám presiakne celým domovom. Zatvoríte očí a prenesiete sa na staré známe miesta.
Slinky sa vám začnú zbiehať ako kedysi a vy budete vedieť, že veru nevydržíte čakať dokiaľ vychladnú... :)
Suroviny na prípravu:
Kvások
- 1 PL trstinový cukor
- ½ kocky droždia
- 200 ml mlieko rastlinné teplé
- + štipka múky
Cesto
- 150 g múka hladká pšeničná celozrnná
- 150 g múka hladká pšeničná + 2PL
- 40 ml olej rastlinný
- 50 g trstinový cukor
- štipka soli
Okrem toho
- slivkový domáci lekvár
- + na potretie rastlinné mlieko
Doba prípravy: 30 minút
Doba pečenia: 25 minút na 180 °C
Odporúčame vyskúšať aj: Bazalková zemiaková kaša
Postup prírpavy:
1. Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka rozdrobíme v prstoch droždie, pridáme lyžicu cukru a premiešame. Posypeme múkou a necháme vzísť kvások.
2. Zatiaľ si v mise zmiešame oba druhy múky, pridáme štipku soli, olej, vykysnutý kvások a vymiesime cesto, ktoré prekryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste.
3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri bochníky, dva odložíme bokom a z jedného vyvaľkáme kruh, ktorý rozrežeme na 8 rovnakých trojuholníkov.
Odporúčame vyskúšať aj: Zdravý recept: Špaldová bublanina
4. Na každý trojuholník dáme cca lyžičku domáceho slivkového lekváru a cesto stočíme do rožteka.
5. Každý rožtek preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a rožky potrieme rastlinným mliekom.
Odporúčame vyskúšať aj: Zdravý recpet: Veggie fresh wrap
6. Rožky dáme piecť do predhriatej rúry na 25 minút.