Tiramisu je len jedno, a to pravé talianske, ktoré nemá žiadnu konkurenciu. Piškóty sa máčajú v káve zmiešanej s Amarettom a krém sa pripravuje s vajíčkami alebo bez nich. Avšak, občas padne vhod aj nejaká zmena.
Súhlasíme, že klasické tiramisu je fantastické. Pochádza z Benátok a do krému sa navyše pridáva mascarpone. Občas však padne vhod aj nejaká zmena. Napríklad zmena v podobe menších vylepšení alebo obohatení.
Ak chcete tento dezert pripraviť deťom, samozrejme, bez kávy, tak vás potešíme. Pretože ovocné tiramisu môžu aj deti a nebojíme sa povedať, že si ho zamilujete aj vy. Ovocie dodá dezertu výnimočnú chuť, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší hostia.
Neprehliadni: Čučoriedkové tiramisu so škoricou: Jednoduchý dezert v pohári pre maškrtníkov!
Zdroj: Depositphotos
Na tiramisu budete potrebovať:
- 20 až 30 dlhých piškót
- 1 ¼ šálky šľahačkovej smotany (aspoň 35 %)
- 1 šálku kryštálového cukru
- ¾ šálky syra ricotta
- 1/3 šálky krémového syra (cream cheese)
- 1 lyžicu citrónovej kôry
- štipku škorice
- 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
- 2 šálky nakrájaných jahôd
- 1 ½ šálky malín
- 1 šálku černíc
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- džem podľa vlastného výberu
Postup prípravy:
- Piškóty poukladajte na dno nádoby, v ktorej budete tiramisu pripravovať.
- V miske vymiešajte šľahačku a pridajte do nej ¾ šálky cukru. Následne vmiešajte ricottu, krémový syr, citrónovú kôru, škoricu, vanilkový a mandľový extrakt. Všetko vymiešajte do hustej hmoty.
- Polovicu pripravenej zmesi rozotrite na piškóty poukladané v nádobe.
- Na šľahačku pridajte džem, trochu ho rozotrite a na záver naň poukladajte zvyšné piškóty.
- Navrch naneste zvyšnú smotanovú zmes.
- V extra miske premiešajte nakrájané jahody, maliny a černice s citrónovou šťavou. Pridajte zvyšný cukor a ovocie v ňom obaľte (ten krok môžete aj vynechať).
- Bobuľovú zmes navrstvíte na tiramisu a dajte zachladiť.
- Po stuhnutí a vychladnutí (ideálne cez noc, aby piškóty zmäkli) nakrájajte a podávajte.
- Pred naservírovaním odporúčame pridať na ozdobu zopár lístkov čerstvej mäty.