Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie leta a niet sa čomu čudovať. Okrem vynikajúcej chuti jahody ponúkajú aj veľké množstvo vitamínov, ktoré naše telo veľmi potrebuje.
Ako každé ovocie aj toto obsahuje najviac vitamínov čerstvé, bez akejkoľvek tepelnej úpravy, no ak si chcete zamaškrtiť, jahodový dezert je ideálna možnosť.
Vitamínová bomba
Toto obľúbené ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínu C. V 100g malín je približne 60mg tohto vitamínu, čo je naozaj vysoké množstvo. Okrem toho obsahujú vitamíny B, E a kyselinu listovú, ktorá je dôležitá najmä pre budúce mamičky. Taktiež sa v jahodách nachádza aj mnoho minerálov ako vápnik, horčík alebo železo.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Pomáhajú nášmu zdraviu
Jahody majú tiež niekoľko pozitívnych účinkov na organizmus. Pomáhajú pri problematickej pleti, pri liečbe cievnych ochorení a dopriať by ste si ich mali aj ako prevenciu proti rakovine. Ak máte problémy s obličkovými kameňmi, taktiež by ste mali ochutnať toto chutné červené ovocie. Keďže obsahujú množstvo vody a veľa vitamínu C, sú vhodné pri rôznych diétach, ktorých cieľom je zníženie hmotnosti.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Tip na chutný jahodový zákusok:
Cesto: 100g masla, 120g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 100g mletého maku, 70g hladkej múky
Krém: 300g čerstvých jahôd, 250ml smotany na šľahanie, 4 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 500ml kyslej smotany, 20g želatíny, 1 lyžica citrónovej šťavy
Na ozdobenie: 200g čerstvých jahôd, 1 balíček červeného tortového želé
Postup:
Maslo vymiešame s práškovým (30g) a vanilkovým cukrom. Postupne pridáme žĺtky. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom (90g) dotuha. Sneh po častiach zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec do masy zapracujeme zmes pomletého maku a múky. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 stupňoch približne 25 minút.
Medzitým citrónovú šťavu zmiešame s 50ml vody a vsypeme do nej želatínu. Necháme ju asi 1 minútu napučať a potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli. Kyslú smotanu ochutíme vanilkovým a práškovým cukrom, pridáme vyšľahanú smotanu, pokrájané jahody a primiešame rozpustenú želatínu. Jahodový krém natrieme na vychladnutý plát cesta a zákusok dáme na 2 hodiny do chladničky. Na stuhnutý krém rozložíme plátky jahôd a zalejeme ich vlažným tortovým želé pripraveným podľa návodu na obale.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.thinkstockphotos.com