Kedysi sa orechy spájali predovšetkým s obdobím Vianoc. Aj v mnohých domácnostiach dodnes dodržiavajú tradície a podľa jednej by sa mal orech rozdrviť počas štedrovečernej večere. Ak je orech zdravý, bude celá rodina po celý rok zdravá. Orechy sú výživné, no čo je najdôležitejšie, tak sú chutné. Vlašské orechy sa napríklad pridávajú do štrúdlí či do orechového závinu. Obsahujú mastné kyseliny, vďaka tomu sú prospešné pre náš organizmus a dokonca majú pozitívny vplyv aj na naše vlasy.
Akýmsi zázrakom pre naše zdravie je aj olej z vlašských orechov, ktorý disponuje protizápalovými účinkami a môže sa pridávať aj do jedál. Ak patríte k milovníkom orechov a tradičných amerických koláčikov – cookies, tak si upečte výborné orechové cookies s čokoládou.
Odporúčame: Vynikajúce hrnčekové jablkové muffiny: Skvelé na desiatu aj ku káve!
Na orechové cookies potrebujete:
- 100 g vlašských orechov
- 100 g ovsených vločiek
- 2 zrelé banány
- 2 vajíčka
- 1 lyžicu kokosového oleja
- 1 lyžičku mletej škorice
- hrozienka a horkú čokoládu
Ovsené vločky si rozmixujeme najemno, čím si v podstate vytvoríme ovsenú múčku. Orechy si nasekáme (časť môžeme aj rozmixovať) a zmiešame spolu s ovsenými vločkami. Postupne pridáme vajíčka a vidličkou roztlačené banány. Samozrejme k zmesi pridáme roztopený kokosový olej, hrozienka a nasekanú horkú čokoládu. Ak by sa vám zdalo, že máte príliš hustú zmes, tak pridajte trošku mlieka. Vytvorenú „hmotu“ nechajte chvíľu postáť.
Medzitým si dajte vyhriať rúru na 180 °C. Na plech rozložte papier na pečenie a pomocou lyžice vytvorte malé kôpky z cesta v dostatočnej vzdialenosti od seba. Cookies sa pri pečení krásne rozlejú. Pečieme ich približne 15 – 25 minút dozlatista.